Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

OPADANJE VODE U SVIM MJESTIMA

Neretva je u Metkoviću u 09.00 sati na 358 cm (sinoć u 19.00 je bila na 385). U Opuzenu je Neretva na 249 (sinoć u 19.00 je bila na 255)

More sinoć u 19.00 sati je bilo 77 cm, no jutros u 09.00 sati je na 88 cm – dakle poraslo je 11 cm zbog plime, ali kako je to na ovom blogu i najavljeno, to je zbog pomrčine koja donosi plimu jutri.

Na desnoj obali Metkovića voda je od sinoć u 21 sat pala za oko 5-6 cm. Iako je to relativno mal pad, realno je iznimno dobar jer je poplavno područje desne strane ogromno, a Norin je usko grlo. Norin se izlijeva veikom brzinom. Povoljno vrijeme danas i sutra bi trebalo pomoći smanjivanju vode. I u nedjelju će pad vode biti primjetan unatoč najavljenoj kiši.
Treba spomenuti i Vidonjce koji nisu stali skrštenih ruku, pa ovih dana (uključujući i danas) konstantno prikupljaju pomoć u namirnicama i potrepštinama i dovoze ih trupama, čamcima i lađama na desnu obalu Metkovića. Uglavnom se namirnice dostavljaju u župnu Crkvu Sv. Nikole gdje odakle se odmah razvozi potrebnima. Tu su i Pruđani koji peku kruh,, kolače i skupljaju druge namirnice koje će Vidonjci prebaciti. Složna organizacija 2 sela za svaku pohvalu. Upravo sam se čuo s Markom Marušićem i za oko sat vremena bi trebala krenuti još jedna lađa s namirnicama prema Crkvi Sv. Nikole.
Svaka čast Vidonjci i Pruđani!

U Metkoviću na lijevoj strani stanje se stabiliziralo. Sve ulice na lijevoj strani su prohodne. Sinoć su postavljene specijalne pumpe kapaciteta 350 litara u sekundi koje su sanirale glavnu ulicu u Metkoviću. Otvoren je i granični prelazi Doljani prema Čapljini, a na Unki se također može proći.

U 15 sati će doći i Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u obilazak ugroženih područja.

Voda se povukla s ceste Metković – Kula.
U Podrujnici se voda smanjila za 5-6 cm i razina je oko 40 cm na cesti, pa mala vozila još ne mogu prolazit, dok kombiji, terenska vozila i kamioni mogu.

U Krvavcu je sinoć čak i veselo bilo pa se i zasviralo i zapjevalo jer su uspjeli pobjediti poplavu. Promatrajući ovih dana situaciju u raznim dijelovima Neretve i prikupljajući informacije na sve moguće i nemoguće način, mogu slobodno reći je Krvavac bio primjer dobre obrane i dobre pripreme za poplavu.

Pjesma u Krvavacu
Image and video hosting by TinyPic

U Kominu se voda također povlači. Grad Ploče je organizirao dostavu vode, a konstantno rade i pumpe u cijelom Kominu. I u Kominu s dovedene pumpe velikog kapaciteta koje izbacivaju vodu s ulice. Ulica u Kominu je prohodna, ali uz izniman oprez. Također se ne preporuča da se bez potrebe vozi Kominom.

Jučer je i u Šarić Strugi voda ušla u nekoliko kuća, ali se povukla.

Na Banji je ulazila u gospodarske objekte, ali nije napravila veće štete.

Post je objavljen 04.12.2010. u 11:53 sati.