Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

(DEZ)INFORMACIJE KRUŽE A NA TERENU RASPAD ORGANIZACIJE POMOĆI

Pratim sve medije, radio postaje, internet stranice mjesta i nadležnih službi, seoske/gradske priče i izjave nadležnih osoba iz pojedinih službi i mogu reći da dezinformacija ima previše.

Jedna od njih je da Norin raste. Norin je u opadanju od jutros u 9 sati. Iako se radi o malom opadanju, on ipak pada. Desna obala to doduše neće osjetiti jer je jugo "gurnulo" vodu preko blata, ali ako ne bude promjena, sutradan ili prekostra bi razina vode na desnoj obali Metkovića, Vida i Podrujnice mogla početi blago padati. Ne treba očekivati osjetni pad vode jer je Norin ograničenog protoka i sporog izlijevanja. Zasada prema informacijama iz Zagrebačke ulice voda već 3-4 sata ne raste.

Proteklih dana (pa čak i sinoć) su stizale i najave o nekakvih strašnim novim vodenim valovima. Osobe koje su puštale takve informacije ljudima nisu nimalo moralno postupile. Ljudima ne treba zagorčavati nevolju u kojoj se već nalaze neprovjerenim informacijama. Onaj tko ne zna točnu informaciju ne treba ni širiti okolo loše informacije.

Glede informiranosti - nadležne službe, ali i dio medija potpuno su zakazali. Puštale su se u javnost neprovjerene informacije ili su se provjeravale kod nekompetentnih osoba.

Mnoge kritike su upućene mnogim nadležnim službama glede organizacije.

Npr. Grad Ploče je ove godine imao simulacijsku vježbu za izvanredna stanja. Vježba je tada ocjenjena uspješno, ali u Kominu se sinoć i jutros dogodio raspad sistema kod organizacije pomoći stanovništvu.

Raspad sistema u podjeli pomoći stanovništvu se dogodio i u Metkoviću. Glibuša, Crni Put, Zagrebačka, Jerkovac - kao da su potpuno zaboravljeni.

No ne treba reagirati eksplozivnu kad su u pitanju javne službe. Vatrogasci i komunalci se trude i na izmaku su snaga i ne trebaju im problemi.

Ono što malo tko zna npr. je da su općine i gradovi dužni financirati Hrvatsku gorsku službu spašavanja. No općine i gradovi su se uporno oglušivali na zakonsku obvezu plaćanja određene svote. HGSS čak nije tražio neke velike novca, ali je jedino (pazite sad ovo) općina Zažablje plaćala svoju obvezu! Općina Kula Norinska je također potpisala s HGSS-om ugovor ove godine o financiranju i platila svoju obvezu.
Dakle najsiromašnija općina je plaćala svoju obvezu, dok su ostali odbijali podmirivati svoje obveze i sada očekuju pomoć i čak se usuđuju kritizirati jer navodno HGSS ne čini dovoljno.
Unatoč takvom lošem postupanju. HGSS se ipak u punoj snazi pojavio u Neretvi i unatoč glasinama, trude se koliko mogu. No HGSS ima samo jednog čovjeka iz Neretve i ne snalaze se po ulicama Metkovića i doline Neretve. Također i njima treba odmora.

Jasno je da se u ovakvim trenucima pokažu veliki propusti u organizaciji. Sada treba svatko svakom pomoći, a nakon poplave račune na naplatu odgovornima.

Pohvale onima koji su u ovim trenucima pružili jednim drugima pomoć, koji su nasipali i postavljali vreće, instalirali motore za odvodnju i pružali drugu pomoć.

U zagrebačkoj ulici Nikoli Medaku je voda tik do prozora
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Nikola Manenica
Držite se ljudi!


Post je objavljen 03.12.2010. u 12:14 sati.