Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ninjawalka

Marketing

ACHTUNG! ACHTUNG! On sale!

" Stojim u galeriji, izbombardiranog očnog živca svim drečavim bojama i potkupljivačkim sadržajima inscenirane hiperstvarnosti u kojoj faktoumski kvazijunaciji vrište: Kupi nas, kuuuuuupi! - koje Lidija Janković prodaje pod svoju umjetnost - a koju u maniri izdresiranog potrošača bespogovorno konzumiram mrmljajući si u bradu: Kupujem, kupujem! "

Ružica Pepelko, kustosica Kabineta grafike

Riječima Ružice Pepelko najlakše je opisati izložbu mlade umjetnice Lidije Janković nazvanu "Achtung! Achtung! On sale!" otvorenu 17.studenog 2010. godine u prostoru studija Kabineta grafike.

Photobucket
Achtung! Achtung! On sale! / photo by Ninja Walka

Photobucket
Plakat izložbe / photo by Ninja Walka

Riječ je o site specific radu ( rad koji umjetnik kreira i postavlja na određenoj lokaciji, nakon samostalne procjene prostora) u kojem se problematizira svijet suvremenog potrošačkog društva i umjetnosti, zasnovanog na principima poparta i odjecima reklamne industrije, poigravajući se elementima dizajnerskog i reklamno- vizualnog materijala.

Photobucket
Lidija Janković, site specific / Photo by Ninja Walka

Umjetnost Lidije Janković u prvom planu kritizira masovno potrošačko društvo, propituje odnos između javnog i privatnog, bavi se problemima suvremenog društva, problemom stereotipa, te utjecajima medija na „ malog „ čovjeka.

Photobucket
Utjecaj medija na čovjeka / Photo by Ninja Walka

Prostor studija kabineta umjetnica je iskoristila postavivši 3d svjetleće panoe napravljene od stiropora s digitalnim ispisima pin-up likova koji podsjećaju na neonske reklame, te na taj način umjetnica simulira reklamni, dizajnerski i potrošački svijet.

Photobucket
Svjetleći panoi / Photo by Ninja Walka

Photobucket
Svjetleći panoi, pin up likovi / Photo by Ninja Walka

Od korištenih materijala tu se nalaze stare fotografije i elementi reklama iz 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća zaogrnuti kričavim bojama u lightboxovima koji na zanimljiv način propituju egzistenciju pojedinca u vremenima dominacije moćne masovne industrije.

Photobucket
Neonski 3d lightbox kričavih boja / Photo by Ninja Walka

Izložbu je moguće pogledati do 31.12, a radno vrijeme studija Kabineta grafike je svaki dan osim nedjelje i blagdana od 10-18 sati.


Dio izložbe Lidije Janković / video by Ninja Walka



Post je objavljen 03.12.2010. u 11:54 sati.