Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kapisrece

Marketing

U Božić kroz osluškivanje i poslanje



Vrijeme dolaska je blizu. Vrijeme došašća je sad. Stoga predlažem sljedeće, zagrabimo dublje u svoje dubine.

Došaće želi ući u odaje mog doma. Bog i u mom domu srca želi podići snagu spasenja. Želi nas spasiti od neprijatelja i od ruke onih koji nas nemaju rado. Želi iskazati svoju dobrotu. Izbavlja nas i poziva na službu Bogu svome bez straha svakoga u svetosti i pravednosti. Stoga, hodaj hrabro pred Gospodinom i pripravljaj mu putove. Opraštaj i budi milosrdan. Idi i čini milosrđe, opraštaj i čini dobro koje ti je u srcu, jer Gospodin danas želi biti s tobom. Želi ti pribaviti veliko ime. Određuje tvoje mjesto. Želi te posaditi na mjesto gdje nećeš više strahovati. Odredio je i suce koji će te braniti i neće te više nitko mučiti. Pribavio ti je mir. Učinit će te velikim. Podići će Gospodin tvoj dom.
Još nešto ide uz ovo vrijeme, stoga pročitajte odlomak iz Lukina evanđelja, ( Lk 1, 46 - 50 ).

U odlomku evanđelja kojeg smo pročitali imamo lik Marije, Majke Isusove i velike žene, prožet hvalospjevom „Veliča duša moja Gospodina“. Marijin hvalospjev spjevan je u prvom licu. (usp. Lk 1,46-50) Hvalospjev je pjev Marijine duše, odraz njezinog unutarnjeg stanja. Struktura njezinog molitvenog hvalo-spjeva, hvala, zahvala i radost, ali i njezino osobno svjedočanstvo.

Marija je bila svjesna kako kroz djevičanski život ima i poslanje. Dakle, svjesna je da nije usamljena. Svjesno je preuzela svoje poslanje u korist čovječanstva. Svojim djevičanstvom uključena je u povijest spasenja, kako pjeva hvalospjev; "Od koljena do koljena, dobrota je njegova nad onima što se njega boje" (r. 50). Zato - duša Marijina pjeva; „Duh moj... mome Spasitelju... i velika mi djela učini Sve - silni Bog..." Duša je ove molitve, dakle, proslava božanske milosti koja je provalila u srce i postojanje Marijino, učinivši ju Majkom Isusa Krista iz Nazareta.

I mi danas imamo svoje poslanje. Kroz Marijin - Veliča duša moja Gospodina pa neka i nama danas bude jasno naše poslanje u Crkvi, svijetu i obitelji kojoj pripadamo i učinimo ga danas raspoloživim za druge u svim uvjetima, unatoč svim neprilikama. Svijetlimo čitavim bićem i svijetlimo svakom.

I mi dragi prijatelji, dok smo u adventskom vremenu, a advent ili došašće je "jutro" crkvene godine pripremajmo se i spremajmo i očekujmo novi "dan", obećani dan uz radost ostvarenja onoga čemu se cijelo čovječanstvo nada. Ono je i pogled okrenut prošlosti, obećanju, ali i budućnosti, očekivanju ispunjenja obećanoga, stoga okrenimo se i mi malo iza sebe i pogledajmo gdje smo? Kako stojimo? Jer, dok stojimo moramo paziti da ne padnemo. Jer kroz advent i biblijska čitanja pozivaju na hodočašće obraćenja. Poziv je upućen i na hod u vjeri prema dubinama otajstva Isusa Krista. Ivan svjedoči svojim životom da je Isus konačna stvarnost koja je u sebi primila i preobrazila svu ljudsku i stvorenu stvarnost. Stoga i danas Crkva kroz liturgiju obnavlja i još više uprisutnjuje ili posadašnjuje otajstvo Isusa Krista, koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. A što je to drugo nego opetovani poziv - postati dionikom toga otajstva i otvoriti se Božjoj stvarnosti.

Pa, neka i u nama ova meditacija bude poziv na životnu budnost, na preispitivanje osobnog života, ali u vjeri i nadi koje nam kažu da je svaki ljudski život, ma kakav bio, neizmjerno vrijedan jer je Bog postao čovjekom.

Božje obećanje dolaska i poslanja iščitavamo i kroz svoj životni hod. Dakle, Bog i nama poručuje ove riječi : „ Evo šaljem glasnika da put pred vama pripravi. I doći ću iznenada, kaže Gospodin u svoj Hram, jer me tražite i anđeo Saveza koga vi žudite. Evo me – dolazim već ! Poruka je to svakom od nas!

A Bog i tebe i mene kroz ovu meditaciju i sada poziva i kaže, ljubljeno moje dijete otvori se mojoj ljubavi. Opravdaj svoj život, jer tvoj cijeli život je moje povjerenje i ljubav prema tebi. Iščekuj moj dolazak k tebi jer ti ćeš moći opstati i podnijeti dan moga dolaska. Budite blagoslovljene. Amen!

S. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove

Post je objavljen 03.12.2010. u 11:32 sati.