Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/popopolis

Marketing

NEW Reviews/Nove recenzije+blagdanski redizajn

Kanye West & svi živi-'All of the lights'
|Svijetlo na kraju tunela.|
_Pjevač je nedavno objavio novi album 'My beautiful dark twisted fantasy', a s njim i ovu pjesmu koju će posebno izdati kao četvrti single (nakon 'Power', 'Runaway' i 'Monster')..

_Kako ostati uobražen, a istovremeno se svidjeti svima? Kanye se odlučio za najjednostavnije rješenje zagonetke-Rihannu, ali je zato pred nas postavio rebus složen od niza zvjezdanih imena (Alicia Keys, Elton John, Fergie, Kid Cudi) kojega još nismo odgonetnuli jer se neki od navedenih pjevača ni ne čuju tijekom pjesme…
Kao što znate, Kanye sebe doživljava kao najvrsniji plod kraljevske loze pa se nemojte naći u neobranom grožđu kada čujete francuske rogove i plemenske bubnjeve kako pompozno otvaraju pjesmu. Ceremonijalnost limenih puhača, oboe i udaraljki se različito sintetizira duž cijelog instrumentala, odnosno svečanog mimohoda brojnih pjevačkih ličnosti. Defile je vrlo zanimljivo uspio ujediniti repersku ratobornost (Kanye), alternativnu ležernost (Kid Cudi), urbanu energičnost (Fergie) i pop fleksibilnost (Rihanna) (ok nije sve baš uredno spojeno, no nesređeni odnosi oživljavaju povorku).
U tekstu pjesme bismo mogli naći par glupih stihova, ali svaki rep ih ima pa ih nećemo vaditi iz konteksta ozbiljne priče o posljedicama: poroka, nasilja, loših odluka (prije nego smo proučili lyrics, pjesma je djelovala vrlo veselo)…
Sažetak TXT-a: Izlazak iz zatvorske ćelije, nakon odslužene kazne zbog zlostavljanja žene, bi trebao biti novi početak, no remeti ga propali brak, izgubljena roditeljska prava, nezaposlenost…
_Single je možda najkomercijalniji Kanyeov projekt u zadnje vrijeme te će sigurno osvojiti širu publiku (ako se u spotu pjesme pjevač suzdržati od masonskih simbola i neshvatljivih umjetničkih poruka). Dozvolite da ocjena govori umjesto našeg zaključka:
Ocjena:5/5

Coldplay-'Christmas lights'
|Osvjetljivanje i izbjeljivanje realnosti.|
_Pjesma je trebala biti izdana još prošloga Božića, no možemo reći da se čekanje isplatilo.
Božićni single će skratiti fanovima vrijeme do izlaska petog studijskog albuma grupe 'Coldplay'.

_Ove godine nas pop pjevačice nisu darovale s puno dobrih novih božićnih pjesama, no zato će poklon iznenađenja rock banda 'Coldplay' uljepšati sezonu. 'Christmas lights' nije vesela blagdanska čestitka, nego melankolična molitva za pahuljama i radosti koju one donose. Tugaljivi glas Chris Martina se kao gruda snijega tromo kotrlja preko klavirske podloge do refrena u kojem prokliže pomoću glatkog zvuka gudačkih instrumenata te vam se zamrzne u pamćenju.
Sažetak TXT-a: Iščekivanje snježnih padalina koje bi prekrile ljubavne jadi te blistale na svijetlu girlandi od žaruljica zasljepljujući usamljena šetača.
_Bezvremenska pjesma koju si obavezno skinite za sjetne prosinačke trenutke, a za Božić se makar samo zavarajte s nekim starim vedrim klasikom ( što više pristaje Coca-Colinim reklamama).
Ocjena:-4/5

Cee Loo Green-'F__ck you'
|Ljubav niJE potrošn(J)a.|
_Pjesmu nominiranu za dva Grammy-a u kategorijama 'Song of the year' i 'Record of the year' jednostavno moramo recenzirati. Inače je sastavni dio Cee Looinog trećeg studijskog albuma 'Lady Killer'.

_Na početku ćemo se samo osvrnuti na autore pjesme jer nam je zanimljivo da se među njima krije Bruno Mars (kao dio producentskog tima 'The Smeezingtons' te kao tekstopisac). To ističemo jer je malo licemjerno da lik pjeva o apsolutnom savršenstvu ženskoga roda (3 hit pjesme-'Just the way you are', 'Granade', 'Nothing on you'), dok za druge piše stihove skroz oprečnog značenja. Sad kada smo determinirali mišić koji uspravlja Ceelijev srednji prst , možemo se vratiti recenziji pjesme…
'Fuck you' je neo soul pjesma čiji su R&B i jazz elementi savršeno funky za zarazni POP single. Psovka je upućena sponzoruši koja mu je potrošila financijsku rezervu, a potom ostavila. Unatoč deprimirajućoj temi, ton pjesme nije ogorčen, nego baš suprotno-veselo autoironičan.
Sažetak TXT-a: Neće snaša tamburaša, neće bećara; ona 'oće gospodina punih džepova…
Best part: Oh shit she's a gold digger
Well, just thought you should know nigga.

_Visoki muški glas izruguje vlastite osjećaje (u jednom trenutku se čuje i posprdan plač) proklinjanjem bivše koja već pegla kartice novog, imućnijeg sponzora.-I sam opis zvuči zabavno, a tek pjesma…
Ocjena:4/5

Alexandra Burke-'The Silence'
|Mučna tišina.|
_Alexandrine singlove redovito recenziramo pa ćemo tako i ovaj beznadni hitac prema vrhu glazbenih ljestvica.

_Kao stara pobjednica britanskog X factora, podrazumijeva se da zna pjevati što je ključno za baladu kakva je 'The Silence'. Balade obično patiniraju na CDovima jer ne opstaju u aktualnim glazbenim strujanjima, zato nam je drago da se Alexandrin tim napokon odlučio za jednu pored bagatelnih plesnih pjesama. RedOne je profesionalno producirao klasičnu laganicu u kojoj instrumental minimalno parira vokalnoj emanaciji.
Sažetak TXT-a: U ljubavi se neke stvari moraju prešućivati, no kada se muk udruži s tajcem slijedi kraj…
_Korisno stihotvorstvo čiju liriku oživljava Alexandrin glas svesrdno slušamo.
Ocjena:-4/5

Nicole Scherzinger-'Poison'
|Spretna dama račvastog jezika.|
_Zamijetili smo da blogeri ovu pjesmu vide kao pravu šansu za Nicoleinu solo karijeru, a što mi mislimo o tome pročitajte u nastavku…

_Kao što je iritantno kada pjevač/ica po stoti put pokušava izvesti comeback, tako nervira i Nicolein paradoks prvoga solo singla (mnogostruko je isprobavala mnijenje naroda nudeći mu pjesme koje su redovito prolazile nezapaženo pa se početni redni broj sačuvao za naredna izdanja). 'Poison' je možda njen najbolji samostalni uradak do sada, no nedovoljno dobar za uspostavljanje veze s publikom koja odbacuje pjevačičinu plastičnu personu. Nama se pjesma davno učinila kao beba Britneyinog 'Toxica-a' i Christinine 'Keeps getting better' , kažemo davno jer je beba u međuvremenu izrasla u prosječnu individuu koja je genetski electro pop, a odgojno feministica.
Sažetak TXT-a: Nicoleina ubojita zavodnička nadmoć. ( njene žlijezde slinovnice luče nešto opskurno)
_Iskreno, nismo preboljeli raspad PCD-a pa nam je on lijek protiv Nicoleinog otrova. RedOne je dobro odradio produkcijski dio, ali stihovi su oskudni i pomalo pro-nekrofilski pa je to sve zajedno onak- ni v rit, ni mimo.
Ocjena:3/5

COMING SOON:
Bruno Mars-'Granade'

I to bi bilo sve za ovu godinu...

Post je objavljen 03.12.2010. u 10:55 sati.