Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

ŽIVCI SU TANKI, ALI DISCIPLINA JE NEOPHODNA

Neretva stagnira i drži razinu vode kao i danas popodne.
No nizvodno (Komin) je par cm niža jer se more smanjilo pa bolje prihvaća vodu iz Neretve. Novih vodenih valova do jutra sigurno neće biti, a očekuje se i padanje Neretve za koji centimetar ukoliko ne bude padalina, jer se uzvodno ispušta znatno manje vode. Ipak treba uzeti u obzir da pritoci Neretve nizvodno od Mostara velikim količinama nadopunuju Neretvu, ali ipak ne u onim količinama da bi postigli navalu vode kao u četvrtak u rano jutro.

Lijeva strana Metkovića je u strahu zbog izbijanja vode iz zemlje i šahtova. Voda se probija i iz podova, pločica, zidova.

Na Desnoj obali Metkovića voda još raste. Norin se ulijeva uzvodno, ali primjerice u Matijevićima od danas popodne do sada (ponoć) nije zabilježen veći rast – tek 2 cm. S obzirom da su Matijevići oko 700 m od ušća Norina u Neretvu, to mjerenje ipak samo znači da se Norin sada bolje razliva po blatu prema Podrujnici, Vidu, Duvratu, Jerkovcu....

Ugrožena je i cesta Kula-Metković, ali je bila prohodna vozilom uz dužni oprez

Podrujnica je zasad relativno stabilno. U kuće voda nije ušla, osim u 2 konobe. Prometa na cesti više nema. Organizirano je bilo i dežurstvo trupom za prevoz preko ceste u predjelu Bezeri.
Image and video hosting by TinyPic

U Krvavcu se nešto vode probilo u dio sela (od strane Kule Norinske) kraj kuće Gnječa i Rakića, ali nove kuće nisu pod vodom. Dežura se cijelu noć.
Image and video hosting by TinyPic

U Metkoviću su pojedinci malo izgubili živce zbog svega pa se građane poziva na mir i razumijevanje. Nadležne službe su isrcpljene i ne trebaju im još problemi oko uvođenja reda.
Osobno sam vidio da su vatrogasci, policija i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja potpuno iscrpljeni i na izmaku snaga. Samo par sat sna dnevno i konstantan rad zahtjeva i naše razumijevanje iako su ugroženi ljudi sigurno u teškom psihičkom stanju.
Ovo je vrijeme kada se živci ne smiju gubiti jer nitko nije baš dobre volje, svatko je na ovaj ili onaj način pogođen i jedino što možemo je pomoći jedni drugima.

Voda je prodrla i objekte i u Banji, Rogotinu i Šarić Struzi, ali uglavnom se radi o garažama i konobama.

Post je objavljen 03.12.2010. u 00:07 sati.