Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vise-od-stolice

Marketing

Pomoć djeci s cerebralnom paralizom

Potaknuti pričom o djeci s cerebralnom paralizom koja žele ići u školu jednako kao i sva ostala djeca odlučili smo započeti humanitarnu akciju „Više od stolice“. Želimo omogućiti djeci koja se žele školovati da u tome i uspiju. Oni imaju želju, sposobnosti i mogućnosti sudjelovati u nastavi jednako kao i ostala djeca, ali imaju problem jer nemaju adekvatnu i prilagođenu stolicu za normalno sudjelovanje i praćenje nastave.

Puno je djece koja ugase budilicu kada im zazvoni i nastave spavati jer im se kako oni kažu „ne da ići u školu“, a s druge strane imamo ovu dječicu koja se bude s osmijehom na licu i odlaze u školu iako nastavu prate u neadekvatnim uvjetima. Njima je potrebno puno više od onoga što imaju. Ne trebaju oni čuda niti ih traže, samo žele stolicu iz koje neće ispadati i iz koje će normalno pratiti nastavu. Sada sjede u normalnim stolicama kao i ostala djeca te se trude održavati ravnotežu i pri tome svu snagu ulažu u to, a ne u praćenje nastave. Oni u školi provode 5 do 6 sati dnevno te im takvi uvjeti kakve sada imaju dodatno pogoršavaju fizičko stanje i usporavaju njihov oporavak.



Oni imaju želju i žar ozdraviti. Većina ih provodi ostatak dana na terapijama i vježbama na kojima se trude do iznemoglosti da bi vidjeli samo mali pomak ili napredak. I onda dođu u školu, koja bi trebala biti druga obitelj za svako dijete i pružiti svakom djetetu sve što mu je potrebno za praćenje nastave, i sjednu u neprilagođenu stolicu te sav taj trud s terapije pada u vodu. Ne želimo da ih se žali jer za to nema potrebe ni osnove, oni su veći borci od puno nas, samo želimo da im se pruže normalni uvjeti za praćenje nastave koje zaslužuju sva djeca. Mišljenja smo da svatko ima pravo na jednake uvjete pa tako i oni, i to je ono što im želimo omogućiti.

Studenti smo 4. godine Zagrebačke škole ekonomije i managementa i u sklopu kolegija „Poduzetništvo“ odlučili smo izraditi projekt u kojem ćemo pomoći djeci s cerebralnom paralizom na način da izradimo stolice prilagođene njihovim potrebama. Od samog početka surađujemo s udrugom "Bubamara" iz Vinkovaca te se ovim putem želimo posebno zahvaliti gospođi Đurđici Mađar koja nam je omogućila suradnju s udrugom, pružila potrebne podatke te nas podupire u provedbi ove akcije. Također, zahvaljujemo se i gospođi Snježani Kristić koja je osobni fizioterapeut mnoge djece i od koje smo saznali za njihove probleme i poteškoće te potrebu za adekvantom stolicom za praćenje nastave.

Ovaj blog je napravljen kako bi spojili djecu kojoj je stolica prijeko potrebna i pojedince koji im žele pomoći u školovanju. Svi oni koji imaju mogućnosti i želju pomoći djeci s cerebralnom paralizom u kupovini stolica mogu uplatiti željeni iznos na žiro račun udruge "Bubamara":

2484008-1104703941 u Raiffeisen banci, obavezno za svrhu plaćanja navesti

"Stolica"
kako bi se novac mogao posebno skupljati za ovu svrhu.

Svi Vi koje je ovaj blog potakao na razmišljanje, a vjerujemo da je takvih puno, dobili ste priliku pomoći i nasmiješiti jedno dijete. Zato, odvojite par minuta svog vremena i onoliko novaca koliko možete jer s tim ćete učiniti čudo nekom djetetu.

...zrno po zrno pogača
kamen po kamen palača
kuna po kuna stolica...


Projektni tim:
Diana Mušić
Marko Prka
Martina Kristić
Mislav-Jure Sulić

Stručni tim:
Đurđica Mađar - potpredsjednica udruge Bubamara
Snježana Kristić, bacc.physioth.





Post je objavljen 01.12.2010. u 00:10 sati.