Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

17. Prvemstvo Hrvatske u gou - 2010. godina


Završnica – Turnir šestorice
-Rijeka, 27. i 28. 11. 2010.


U prostorima 'Doma mladih' u Laginjinoj 15 u Rijeci, je na vikend 27. i 28. studenoga održana završnica Prvenstva Hrvatske u gou za 2010. godinu. Bilo je to 17. po redu Prvenstvo Hrvatske od samostalnosti. Sustav natjecanja za naslov Prvaka već godinana završava Turnirom šestorice.
Odlukom od svibnja ove godine vraća se raniji običaj igranja završnoga meča za naslov Prvaka Hrvatske, a igraju ga prva dvojica plasiranih sa Turnira šestorice.
Kvalifikacija za završnicu sticala se na Otvorenom prvenstvu Hrvatske svake godine u svibnju, a tako je bilo i ove godine, uz izravnu kvalifikaciju prvaka Hrvatske od prošle godine, a tio je Matej Zakanj.
Ta kvalifikacija je, kao i ovaj Turnir šestorice, igrana u Rijeci i to u istim prostorima.
Sustav natjecanja za naredne godine nešto će se izmjeniti, a o tome će više riječi biti u dilazečim vremenima.
U subotu su odigrana tri kola ovoga turnira, a u nedjelju preostala dva.
Sistem natjecanja je bio igrom svak sa svakim takozvanim berger-sistemom. Sve partije su bile ravnopravne uz komi 6,5 poena. Vrijeme za razmišljanje je bilo 75 minuta po igraču i byoyomi od 20 kamenčića za 5 minta u povećanju za svaki naredni puta od pet kamenčića.
Na ovogodišnjem Turniru šestorice je igrao isti sastav igrača kao i prošle godine sa izuzetkom Zvonka Bednjanca, umjesto kojega je igrao Robert Jovičić.. Bila je to prigoda za revanširanja za prošlu godinu. No pogledajmo prvo završni redoslijed sa svim postignutim rezultatima.

Mj. Natjecatelj      Kat Gra  1  2  3  4  5  Bd SDS  +Rat
1. Zakanj Matej 4d VGo 5+ 2+ 4+ 6+ 3+ 5 10 +6,48
2. Mutabžija Zoran 5d Zag 4+ 1- 3+ 5+ 6+ 4 6 +2,09
3. Vasiljević Vedran 2d Rij 6+ 5+ 2- 4+ 1- 3 3 +1,53
4. Smud Mladen 2k VGo 2- 6+ 1- 3- 5+ 2 1 +11,82
5. Jovičić Robert 2k Zag 1- 3- 6+ 2- 4- 1 0 -14,17
6. Ožvald Gabrijel 2k Rij 3- 4- 5- 1- 2- 0 0 -10,59
U tablici je u koloni +Rat prikazana promjena rating-bodova nakon prijave rezultata u EDB. Jedina promjena u odnosu kategorija po ratingu je povratak Mladena u 1. kyu.
Spomenuo sam moguća revanžiranja. Ostvareno je samo jesdno u kojem je Zoran Mutabžija pobjedio Vedrana Vasiljevića, pa su njih dvojica zamjenili mjesta na završnoj tablicu u odnosu na prošlu godinu.
Uvjerljivo prvi, kao i prošlu godinu, je bio Matej Zakanj. Ističe se njegova uvjerljiva prednost u igri. Nije bilo ni jedne sporne situacije u kojoj bi bila ugrožena njegova prednost, a ostvarivao ih je u ranim fazama igranja partija.
Zoran Mutabžija se ne predaje. Godine kao da ga ne obeshrabruju. Sa nekima od ovih mladih nije lako, ali borbenosti ne nedostaje. Zoran je drugi i čeka na meč sa Matejom za konačni naslov Prvaka Hrvatske.
Vedran je malo niže za jedno mjesto od prošle godine.
Iznenadio je pomalo Mladen Smud četvrtim mjestom, za jedno više nego prošle godine. S obzirom na njegov silazni trend rezultata ovo je bitno poboljšanje. On je najstariji na ovome turniru. Prema tome uočava se napredovanje starijih naših igrača. I Zoran i Mladen su za mjesto više nego prošle godine. Bravo mladići!
Robertu je ovo bilo prvo sudjelovanje na Turniru šestorice. Do sada još nije imao iskustvo igranja sa nizom igrača koji su jači od njega. Bila je to šansa za pokoje iznenađenje. Bilo je borbeno, ali jači su odoljeli i priveli partije pobjedama, pa se Robi morao zadovoljiti pobjedom protiv Gabrijela.
Gabrijel Ožvald je ovdje bio i organizator i natjecatelj. U partijama je imao šansi, ali ih je isto tako propustio. I njemu je borbenost bila šansa.
Još jedan Turnir šestorice je za nama. Po četvrti puta za redom pobjednik na njemu je Matej Zakanj. Uzevši u obzir da je njemu tek 16 godina, ovo je posebno vrijedan rezultat. On bi rado u jaču konkurenciju. Kako do toga kada smo svi i za ovo naše službeno prvenstvo svaki sam snosili sve troškove? Mi se ponosimo takovim mladim igračima, ali što pridonosimo njihovu razvoju i stvaranju uvjeta za još veći broj takovih mladih igrača? Možda se kod nas premalo zna o gou i njregovim kvalitetama. Rado bi o tome govorio, a i ne samo ja, ali kome, gdje i kako? Bilo je pokušaja, ali skoro sav svijet juri za novcem. Mi ga nemamo. Tako se pomalo zatvaramo u krug ljudi posebnih duhovnih nazora. Srečom, mladi pronalaze kontakte putem interneta. Ipak to ne može zamjeniti stvaran kontakt sa učiteljima goa.
Čekamo dogovor o terminu i igranje meča za Prvaka Hrvatske za 2010. godinu između Mateja Zakanja iz Velike Gorice i Zorana Mutabžije iz Zagreba.
Na slici Matej proslavlja pobjedu u vrijeme stajanja vlaka u Moravicama bacanjem u duboki snijeg. Bilo je to vrijeme kada je vlak mijenjao lokomotivu.
bl. Muradenu

Post je objavljen 29.11.2010. u 23:48 sati.