Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

cijene stana na Jadranu u godini pale 12,1%

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina se u studenome u odnosu na listopad nisu značajnije mijenjale (+0,2%), dok su na godišnjoj razini manje za 3,4%, objavio je CentarNekretnina.
U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće 37% niža od prosječne cijene kvadratnog metra stana. I na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec bez većih promjena (+0,3%), a na godišnjoj razini niže su za 4,9%.

Prosječne cijene kuća na Jadranu u studenom su stagnirale, kao i cijene stanova i vikendica. Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj ukupno, u odnosu na studeni 2010., nije ostvarila veće promjene (+0,3)%. U odnosu na studeni 2009., odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene nekretnina niže su za 5,1%.

Obzirom da je u Zagrebu ljetno razdoblje obilježeno najmanjom aktivnosti na tržištu nekretnina, u Centrunekretnina očekivali su da će cijene imati padajući trend, slično kao i u 2009. godini. U jesenskim mjesecima prodavatelji primjećuju rast broja upita nakon 'sušnog ljeta' i sukladno tome u studenom i prosincu zadržavaju cijene na razinama iz rujna i listopada.

Na Jadranu trend pada cijena nekretnina prisutan je još od proljeća, a u studenom bilježimo stagnaciju traženih cijena stanova, ali i paralelan rast prosječnih traženih cijena kuća od 0,5 posto.

Najvažnije naglasiti razliku u kretanju traženih cijena nekretnina stanova s jedne, i apartmana s druge strane. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u proteklih godinu dana korigirana je za čak 12,1 posto, dok je prosječna tražena cijena apartmana korigirana za 3,8 posto.

Autor/izvor: SEEbiz / CentarNekretnina

Post je objavljen 29.11.2010. u 15:08 sati.