Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Grad Pula se rješava nepotrebnih nekretnina?

Grad Pula oglasio je prodaju stanova, jednog suvlasničkog dijela tavana te četiri poslovna prostora. Pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata upitali smo radi li se o prodaji radi punjenja proračuna ili rješavanju nepotrebnih tereta. Naime, tri stana nalaze se u Ulici Monte Magno 11, dva na Usponu Vincenta iz Kastva, a dio tavana u Keršovanijevoj 35, dok se dva poslovna prostora nalaze na Trgu 1. istarske brigade, jedan u Ulici 43. istarske divizije, a jedan u Scalierovoj. Zanimljivo je izdvojiti da se neki poslovni prostori nalaze u zakupu do čak 2064. godine, a kupac bi stupio na mjesto Grada Pule kao zakupodavac poslovnog prostora.

U slučaju postojanja posjeda treće osobe na nekretninama, kupac je dužan o vlastitom trošku osloboditi nekretnine od stvari i osoba, piše u natječajnim uvjetima. Situacija je takva da su upravo zakupci takvih prostora slali Gradu zahtjeve za otkupom. Naime, u trenu sklapanja ugovora o zakupu za, recimo poslovne prostore na Trgu 1. istarske brigade, prostori su bili vrlo derutni i oni su uložili ogroman novac da ih privedu namjeni. Zato Grad od njih nema nikakve koristi do 2042. ili pak do 2064. godine. Također, žele li proširiti djelatnost i za to uzeti kredit kod banaka, to ne mogu učiniti, jer banke žele imati realne hipoteke na tim nekretninama, a zakupci im takva jamstva ne mogu dati. Stoga smo odlučili te prostore izložiti na javnom natječaju da bismo vidjeli ima li interesa za licitiranjem, a naravno da će ti zakupci, budu li zainteresirani, imati prednost pri kupnji, ustvrdio je Prhat.

Kada su stanovi u pitanju, kaže da su ti prostori ili derutni ili je riječ o tavanskom prostoru ili je pak Grad suvlasnik u manjem dijelu pa većinski vlasnici traže otkup i tog dijela. Kako god, budu li i stanovi i poslovni prostori prodani po početnoj utvrđenoj cijeni, u gradski proračun bit će uplaćene 843 tisuće eura, odnosno 6,2 milijuna kuna.

Izvor/autor: Glas Istre/PressCut

Post je objavljen 29.11.2010. u 14:22 sati.