Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idabutkovic

Marketing

TREPŠE: RETROSPEKTIVA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Photobucket
M. Trepše: Žena s mačkom


U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 21. studenog otvorena je retrospektivna izložba Marijana Trepše, jednog od najvećih hrvatskih slikara 20. stoljeća. Predstavljeno je oko 170 djela iz svih umjetnikovih faza prikupljenih iz najznačajnijih hrvatskih galerija i velikog broja privatnih zbirki. Mnoga od izloženih djela nisu bila predstavljena na retrospektivi 1975. godine što znači da će ih ovaj put javnost imat priliku vidjeti po prvi put.
Marijan Trepše nedvojbeno zauzima značajno mjesto u hrvatskom slikarstvu, posebice u prvoj polovici prošloga stoljeća stoga veliki interes javnosti za spomenutu izložbu nije nimalo neobičan. Njegov talent potvrđen je i na izložbama Proljetnog salona, a zajedno s Gecanom, Uzelcem i Varlajem, s kojima će potom tvoriti tzv. "Grupu četvorice", simbolizira sponu kojom će se kasnije Kraljevićev ekspresionizam približiti aktualnom stilu. Ova „praška četvorica“ svojevremeno je privukla pažnju javnosti i kritike svojom sklonošću ekspresionizmu, ali naravno, ekspresionizmu kako su ga oni shvaćali. Svojim radom aktualizirali su Miroslava Kraljevića i istodobno oživjeli Cézanneovo načelo „čistog slikanja“. Ipak zanimljivo je kako se niti jedan od ovih autora nije posvetio onakvom ekspresionizmu kakav su 1910. definirali i zagovarali njemački umjetnici grupe „Die Brűcke“, inače i začetnici tog značajnog umjetničkog pravca.
Osim slikarstvom, Trepše se devedesetih godina intenzivno bavio i kazališnom scenografijom (posebice u zagrebačkom HNK-u) te izradom nacrta za vitraje.
Na izložbi su predstavljena djela izvedena uglavnom tehnikom ulja, ali i velik broj akvarela te grafika. Autor izložbe je dr. sc. Zvonko Maković, profesor na Odsjeku povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Izložba je otvorena do 30. siječnja 2011.

.

Photobucket
M. Trepše: Kabinet _grafike


Photobucket


Post je objavljen 28.11.2010. u 17:12 sati.