Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gosponprofesor

Marketing

I tako već stotinu godina

Da se nadovežem na prekjučerašnji post o "učiteljskom zlu", evo i jedne vijesti iz Hrvatskog učiteljskog doma, br. 23 od 5. prosinca 1910.

Ovih dana, kad se trebao da sastane Hrvatski sabor, donijeli su neki zagrebački i provincijalni politički časopisi iz pera našega druga Josipa Biničkoga, ravnatelja u Nikincima i člana središnjeg odbora Saveza hrvatskih učiteljskih društava, članke, u kojima se živim bojama crta bijedno stanje hrvatskog učiteljstva pa narodnom predstavništvu stavlja na srce, da što prije riješi pitanje o uređenju učiteljskih beriva, jer je učiteljstvu dogorjelo već do nokata. No nada, koja je bar na čas napunila dušu hrvatskoga učitelja, pokazala se i opet varavom. Hrvatski sabor sastao se 22. studenoga o.g., ali je isti dan odgođen do daljnje kraljevske odredbe. I tako nam ne preostaje ništa drugo nego – vježbati se u strpljivosti.

Zaista, članak kao da je – uz sitne preinake – napisan prije godinu-dvije, a ne prije ravno sto ljeta... No, dakako, saborski zastupnici vazda imaju važnijeg posla nego rješavati pitanje "o uređenju učiteljskih beriva". Pogotovo u zadnje vrijeme.

Post je objavljen 28.11.2010. u 15:03 sati.