Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

SKUPLJA RAZGRADNJA I SANACIJA NEGO IZGRADNJA – OBROVAC II

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA OBROVAC


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



Ovom prigodom podsjećamo na podatke da je cijena izgradnje cijele bivše Tvornice glinice Obrovac iznosila 3.400.000.000 dinara bivše SFRJ –a ili 192.000.000 američkih dolara po srednjem tečaju za razdoblje 25.08.1975. do 25.08.1978. godine (1dolar = 17,7 dinara).

Investiciju su s jednakim udjelima financirale vlade Mađarske, SR Hrvatske i bivšeg DDR-a.


Tek usporedbe radi, razgradnja hala i tvorničke opreme te sanacija bazena crvenog mulja i bazena s lužnatim muljem koštat će do kraja preko 1.000.000.000 kuna ili 179.000.000 američkih dolara po srednjem tečaju.

Dakle, sanacija tvornice glinice Obrovac prema planu i programu trolista stajat će isto koliko i sam Obrovac kao sinonim za neuspjeh i neodgovornost.


Stojimo sa stručnom i odgovornom tvrdnjom da će razgradnja stajati isto koliko i izgradnja. Odgovorni u Vladi i Ministarstvu Republike Hrvatske ne bi smjeli žmiriti na ove tvrdnje već se hitro dati na teren s eminentnim stručnjacima iz područja kemije i tehnologije te zaustaviti jalovo i nepotrebno trošenje sredstava građana na jedan posve promašen i bezvezan plan sanacije.

Mi smo to napravili s odgovornim stručnjacima iz područja inžinjerske tehnologije.

Vlada Republike Hrvatske i resorno Ministarstvo pod hitno bi trebali raskinuti sve ugovore u kojima se pojavljuje trolist: APO d.o.o. Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i tvrtka Sirovina Zadar te pokrenuti inspekcijske izvide na sve projekte u tijeku koje obavlja ovaj trolist.

APO d.o.o. iz trolista nije nikakva Agencija za posebni otpad već dioničko društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zaštite okoliša. Druga dvojica su ispravno navedena u dnevnim tiskovinama.

Jučer smo obišli gradilište sanacije bazena lužine sa skupinom eminentnih stručnjaka te vidjeli skupinu radnika s malom miješalicom za žbuku koja radi nekakav ogradni zid.

Nismo se mogli oteti dojmu da će se tako slabašan zid izgrađen iz betonskih blokova pod pritiskom malo jačih oborina i dizanja razine vode u unutrašnjosti sarkofaga potrgati i nezaustavljivo pustiti lužinu s velikom koncentracijom u okoliš, a time u rijeku Zrmanju i Novigradsko more.

Krenuti ispravnom tehnologijom iz sadašnje stvarne slike stanja daleko je teže i mnogo skuplje nego da se to učinilo prije dvije godine, a za naredne dvije godine, ako do tada izdrži ogradni zid, bit će enormno skuplje.

Nakon obilaska nismo se mogli oteti dojmu neodgovornosti za ekološku štetu koja prijeti opasnošću dovoljne vjerojatnosti da se u bliskoj budućnosti dogodi. Da nitko ne sagledava razmjere prijetnje i ne nadzire plan i projekt sanacije te naročito plan trošenja enormnih društvenih sredstava. Ima li netko u ovoj administrativnoj i društvenoj vlasti tko se smatra nadležnim za bezvezno trošenje sredstava građana? Nastavljanjem radova ovom tehnologijom troškovi buduće sanacije enormno se povećavaju.

Je li ikog briga? Bože naš pomozi razbuditi savjest neodgovornih u ovoj nam dragoj domovini Hrvatskoj.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske

2. Vladi Republike Hrvatske

3. USKOK-u

4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru


U Obrovcu, 26. studenoga 2010. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE

PODRUŽNICA OBROVAC



Post je objavljen 27.11.2010. u 15:23 sati.