Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

U traganju za alternativom: o političkim opcijama

Prije skoro dva tjedna, objavio sam tekst Raskol u Zelenoj listi - na vidiku ozbiljna zelena politička opcija. Preko facebooka, čak 66 ljudi je označilo "sviđa mi se". To je jedan od pokazatelja, da postoji društvena podloga, za optimizam izražen u drugom dijelu naslova. Zelena politička opcija mogla bi zadobiti vidljivost u Hrvatskoj. Postoji "objektivna situacija" - po mom sudu, trenutni su problem "subjektivne snage".

Alternattva Demokratika

Smatram da je Hrvatskoj potrebna ozbiljna zelena politička opcija. O tome što pod "politička opcija" mislim, pogledajte moj članak Zeleni su jedna od šest opcija u spektru političke ponude. Pisan je prije tri godine, pred parlamentarne izbore. Kako se radi o osnovnim načelima, vrijedi i danas.

U tom tekstu pod onih "šest opcija" imao sam na umu političke pozicije, zasnovane na određenim ideologijama, ili barem marketinški na određenom tipu parola. Takva je velika većina stranaka, koje u parlamentarnim demokracijama sudjeluju na izborima. Neke nisu (bar ne primarno), npr. stranke umirovljenika ili regionalne.

Riječ "ideologija" koristim u striktno neutralnom značenju. Morate imati neke "ideje" ako idete u politiku, a razumno je očekivati da te ideje budu nekako povezane u jedan sustav, nekakvom unutarnjom zajedničkom "logikom"; zato "ideo-logija". Sama riječ ne implicira ništa dobro ni loše o vrijednosti tih ideja.

Dakle, šest opcija su: konzervativna, socijalistička, liberalna, lijeva, zelena i nacionalistička.

Nije to neka "puka teorija", nego neposredna empirija. Ova podjela usko je povezana s time, kako se same stranke svrstavaju, povezujući se u međunarodne saveze na svjetskom i na europskom nivou (kod socijalista i liberala to se zove "internacionala"). Pa se dobro poklapa i s podjelom na grupacije u Europskom parlamentu (ima ih sedam - konzervativci su podijeljeni na dva bloka: jedan je za jaču europsku suradnju, drugi za više samostalnosti nacija),

Uza sve priče o "kraju idelogija", velika većina svih zastupnika u svim zemljama Europe pripada strankama, koje su u jednoj od tih opcija i svjetskih ili europskih asocijacija. Barem 95 posto.

Tako je i u Hrvatskoj. HDZ i HSS su u konzervativnim asocijacijama, SDP u socijalističkim, a u liberalnima su HSLS, HNS i IDS. Od stranaka sada zastupljenih u parlamentu, međunarodno nepovezane su HSP (1 zastupnik), HSU (jedan zastupnik), HDSSB (3 zastupnika), te Hrvatskl laburisti (jedan) Hrvatski socijaldemokrati (jedan) plus dvije sranke nacionalnih manjina (ukupno četiri). Tu su još danas nezavisnih zastupnici. No, za gotovo sve njih je zapravo jasno u koju grupaciju spadaju.

Dodajmo još, da je od neparlamentarnih stranaka Lista za Rijeku redovni član European Free Aliance, jedne manje asocijacije regionalnih stranaka koja u Europskom parlamentu djeluje u zajedničkoj grupi sa Europskom zelenom strankom, a Zelena lista ima status promatrača u Europskoj zelenoj stranci (ali joj je ove godine odbijen zahtjev za redovno članstvo, a sada je sigurno da ga u bližoj budućnosti neće dobiti).

Stegnite vi remen

Svijest o tome da su ideološki usmjerene opcije i dalje važne, nije naravno završetak političke debate o alternativama. Politička stvarnost je složena. Ali, to je PMSM bitan preduvjet za realnu diskusiju o mogućoj političkoj alternativi u Hrvatskoj, za koju vlada široki osjećaj, da je potrebna.

U Hrvatskoj, u Saboru su danas zastupljene četiri od šest opcija - nema ljevice i zelenih (za Lesara i Laburiste još nije sigurno - da li će pretendirati na poziciju socijalista, gdje je već SDP, ili će ići ljevije).

Moje je mišljenje, da bi za Hrvatsku bilo korisno, da bude i zelenih. Dosadašnje zelene stranke su ostale minorne. Vrijedi, smatram, nastojati, da nastane bolja, prava. Te, osobno, mislim da bi bilo dobro da ja budem jedan od tih zelenih parlamentaraca. Na porazima i promašajima se uči.

Kao dio, možda, jedne šire alternative ovom polititokratskom sranju koje imamo. Ali o detaljima drugom prilikom. (Pogledajte još, kao uvod za dalju diskusiju, moj tekst Alternative u Saboru 2011?.)


Post je objavljen 27.11.2010. u 01:36 sati.