Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/movrvari

Marketing

Održano javno izlaganje UPU-a Vrvari

Kako je već bilo najavljeno putem Glasa Istre, Radio Centra, plakatima u naselju i ovog bloga, jučer je održano javno izlaganje UPU-a Vrvari. Pozivu se odazvao izuzetno velik broj mještana Vrvara, tako da nije bilo dovoljno sjedećih mjesta u Velikoj vijećnici Grada.

upu vrvari rasprava3 Izuzetno dobro popraćeno javno izlaganje UPU-a

Točno u zakazano vrijeme prisutnima se uvodnim govorom obratio pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša gospodin Damir Hrvatin iznijevši povijesni tijek problematike planova uređenja naselja Vrvari. Kako smo saznali, UPU obuhvaća područje od 38,4 hektara i u tom području, prema starom planu, prometna mreža nikada nije bila izgrađena do kraja.

Photobucket Izlagači Davor Matticchio i Damir Hrvatin

Nakon gospodina Hrvatina, Davor Matticchio u ime projektanta AD arhitekture kratko je obrazložio sve bitne činjenice oko prijedloga plana UPU-a Vrvari, pa je tako naglasio da trenutačni priključci na državnu cestu Baderna - Poreč ne zadovoljavaju prometno - sigurnosne uvjete. Kako bi se to ispravilo izgradit će se već spominjani rotor na obilaznici s 5 krakom prema naselju, te će se isto tako rekonstruirati "stari" ulaz u Vrvare. UPU-om Vrvari predviđeno je da spomenuto područje ima stambenu, mješovitu, sportsko rekreacijsku i poslovnu namjenu. Od poslovne namjene tu se prije svega misli na uslužne djelatnosti.

Photobucket Davor Matticchio obrazlaže UPU.

Gospodin Matticchio je napomenuo da je novim planom omogućena izgradnja manjih obiteljskih hotela s maksimalno 40 postelja. Od problematike vodovodne infrastrukture istaknuo je potrebu da se novi sustav vodovodnih cijevi dislocira s privatnih parcela na područje javnih puteva. Osim dislokacije vodovodnog sustava, izgradnjom nove trafostanice dislocirati će se i dalekovod koji trenutačno prolazi rubom naselja. Minimalna površina građevinske čestice na kojoj je moguće građenje planom je predviđena na 600m2, dok bi za ugostiteljske namjene minimalna površina iznosila 1000 m2. Izgrađenost bi čestica morala biti između 35 i 40%. Maksimalna dozvoljena visina građevina na tom području ne smije prelaziti visinu od 9 metara za obiteljske kuće (2 etaže), dok bi maksimalna visina zgrada za stanovanje iznosila 10m (odnosno 3 etaže).

Nakon uvodnih informacija uslijedila je rasprava u kojoj su mještani bili izuzetno angažirani. Glavnina se pitanja odnosila na lokacije prometnica u naselju. Mještani su negodovali što prometnice sijeku neke od parcela, te im se tako oduzima i dio građevnog zemljišta. No tu je potrebno naglasiti da iako se pojedine parcele nalaze unutar građevinskog područja, to ne znači da će dobiti građevinsku dozvolu, već je prije toga potrebno da svaka parcela na kojoj se misli graditi ima svoj pristupni put određen planom uređenja. Planom se htjelo osmisliti prijedlog kojim će svaka od parcela koja zadovoljava minimalne površine dobiti pristupni put.

Kako smo već napomenuli, javna rasprava traje do 15. prosinca 2010. godine i na sva će pitanja Odjel pismeno odgovoriti mještanima. Ukoliko se pokaže potreba, provesti će se još jedno javno izlaganje, a o kojem će mještani biti na vrijeme obaviješteni.

Ovih će dana na web stranicama Grada Poreča biti objavljen i nacrt prijedloga UPU-a kojeg ćete moći koristiti do isteka javne rasprave.

Nadam se da će jedna dobra inicijativa kojom se htjelo prostorno i razvojno urediti naselje Vrvari zadovoljiti vas, naše mještane. Kako smo već naglašavali, ovaj dokument je osnova daljnjeg razvoja naselja, a bez kojeg mnogi problemi neće biti riješeni (npr. legalizacija apartmana i sl.).



Post je objavljen 25.11.2010. u 22:00 sati.