Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

«Francuska» i «Estonska» salata s majonezom od krumpira

Na blogu imam jednu varijantu recepta za tzv. Francusku salatu, ali u mojoj varijanti je to Vegancuska salata (tj. veganska verzija salate), te recept za Estonsku salatu od sedam slojeva.

U zadnje vrijeme, te dvije salate više puta sam radila s Majonezom od krumpira i baš mi se sviđa njami Volim krumpir i meni je to definitivno najbolja varijanta majoneze. Naravno u ova dva recepta ne radi se o veganskim jelima jer u dotičnu majonezu ide 1 žumanjak. Što se samih sastojaka za salate tiče, i u Francusku salatu obično se stavljaju kuhana jaja, ali ja ih ne stavljam jer ih ne volim rolleyes. U Estonsku salatu se također stavljaju kuhana jaja – te ih i ja stavljam da bih zadovoljila «pravilo» o 7 slojeva. rofl

Možda bih trebala napomenuti da u zadnje vrijeme imam problema s izradom majoneze od krumpiracry. Kad sam ju radila prvi put bila je odlična (da mi nije uspjela vjerojatno ju više ne bih ni radila; zaključila bih da recept ne valja). I idućih 10ak puta, svaki put kad sam ju radila, uspjela je bez problema sretan.
Ali prije par tjedana dogodilo mi se nešto što mi se nikad prije nije dogodilo: krumpir se nikako nije htio povezati s uljem tuzan.
Što sam duže miksala smjesu, bivala je sve zgrudanija. Odlučila sam smjesu protisnuti kroz gusto cjedilo: pritom je na cjedilo ostao čvršći dio tj. zdrobljeni krumpir (naravno, to sve je bilo masno), a kroz cjedilo je prošao «tekući dio ulja». Ovu masnu smjesu od krumpira vratila sam u multipraktik i dobro izmiksala. Onda sam u mlazu dodavala ono ulje koje se iscijedilo kroz cjedilo. I uspjelo je! sretan Smjesa od krumpira se konačno povezala s tim uljem i majoneza je uspjela kao i svaki put do tada. cerek
Ali ne znam zašto se to prilikom prvog pokušaja nije povezalo... lud

Isti stvar dogodila mi se i par dana kasnije. I opet sam to protisnula kroz cjedilo, i opet sve miksala, polako dodavala ulje – i onda je majoneza bila u redu.

Zaista ne znam zašto mi se to počelo događati. Možda nisam dovoljno polako dodavala ulje…
Il´ je stvar u «kvaliteti» krumpira, ulja,…?

Dakle, ako vam majoneza ne uspije, ne očajavajte. Probajte ju «protisnuti» kroz gusto cjedilo. Meni je to upalilo oba puta! thumbup

Mada, moram priznati da sad već imam fobije od te majoneze: spremam se napraviti ju idućih dana, ali s obzirom na posljednja dva iskustva hvata me strah od neuspjeha eek.



Majoneza od krumpira

Sastojci
1 krumpir (oko 100 g)
5 češnjeva češnjaka
čili papričice
1 žumanjak
(1 čajna žlica senfa)
200 ml biljnog ulja
sol, papar


Krumpir ogulite i skuhajte, ocijedite ga i odmah ga zdrobite u pire (najbolje drobilicom za krumpir).
Može i krumpir skuhan u ljusci, ja sam već radila i s njim, svodi se na isto, ali morate ga vrućeg oguliti i zdrobiti.

Češnjak očistite i krupno nasjeckajte.

Čili sitno nasjeckajte (količina ovisi i tome koju vrstu upotrebljavate i koliko pikantno jelo želite; možete odstraniti koštice).

Vrućem zdrobljenom krumpiru dodajte češnjak, čili, žumanjak i po želji senf pa sve zdrobite u blenderu (multipraktiku) ili štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu.
Ovisno o tome kakvim «aparatima» raspolažete možete prvo zdrobiti samo krumpir pa postupno dodavati ostale sastojke – bit je da dobijete glatku smjesu.

Zatim postupno, u mlazu, dodavajte ulje i nastavite miksati u blenderu ili štapnim mikserom (proces izrade ja zapravo isti kao i kod «domaće» majoneze s jajima).

Smjesa treba biti gusta i glatka.

Na kraju začinite solju i paprom.

Ako je smjesa previše gusta možete ju razrijediti jogurtom, mlijekom, kiselim vrhnjem…

Pripremljenu «majonezu» stavite u posudu s poklopcem ili ju pokrijte folijom, da se odozgo ne osuši, tj. da se ne napravi korica.

Možete ju napraviti dan ranije i spremiti ju u hladnjak, ali zbog sirovog žumanjka nije preporučljivo čuvati ju duže vrijeme (ista stvar kao s klasičnom domaćom majonezom od sirovih jaja).


Inače u majonezu od krumpira ne stavljam ni limunov sok ni ocat, ali kad ju upotrebljavam za «Francusku», onda dodam malo octa.


sretan

«Francuska salata» s majonezom od krumpira

Recept za ovu salatu isti je kao za «klasičnu» Francusku salatu.
Možete ju napraviti kao što ju inače radite.

Image and video hosting by TinyPic

Na količinu majoneze od krumpira iz navedenog recepta ide oko 400 g kuhanog povrća (grašak, mrkva, krumpir), 2- 3 kisela krastavca, a možete dodati i narezana kuhana jaja i kockice šunke (ja to ne stavljam u Francusku salatu).

Kad napravite majonezu od krumpira, dodajte ostale sastojke i promiješajte. Salatu stavite u posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.


sretan


«Estonska salata» s majonezom od krumpira


Recept je isti kao za verziju s «klasičnom» (kupovnom) majonezom.

U globalu, držim se polaznog recepta s Seven layer salad estonian style, ali moguće su i varijacije na temu. Po potrebi, možete povećati ili smanjiti količinu nekog sastojka ili slagati slojeve nekim drugim redoslijedom, nije to nikakva egzaktna znanost.

Salatu možete začiniti manje ili više, ja ju, naravno, jače začinim, osim što dodajem sol i papar u majonezu s vrhnjem ja po potrebi dodatno posolim i sloj graška s jajima, ali dodavanje začina ovisi i o tome upotrebljavate li slani/pikantni sir.

Što se cikle tiče, u originalnom receptu navodi se da ju samo treba skuhati i narezati. Ali ja ju i dodatno začinim, i to solju, paprom, uljem i octom pa ju ostavim da malo odstoji, a zatim ju stavim na cjedilo da se višak ulja i octa ocijede da mi se poslije svi slojevi salate ne zaliju previše.
Naravno, ako ne želite ciklu začiniti ni uljem ni octom, ne morate; ali ako vam se sviđa tako začinjena, možete upotrijebiti i kiseljenu ciklu «iz staklenke», ocijedite ju, a možete ju i isplahnuti vodom, ako smatrate da je prekisela.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
200 g kuhanog graška
400-500 g kuhane cikle, narezane na ploške
4 kuhana jaja, naribana/zdrobljena
250 g tvrdog sira, naribanog
4-5 kiselih krastavaca, narezanih na kolutiće
180 g kiselog vrhnja
sol, papar
+
majoneza od krumpira (količina koja se dobije u receptu koji sam navela)


Napravljenu majonezu pomiješajte s 180 g kiselog vrhnja i začinite solju i paprom.

Pripremite posudu zapremnine oko 2 l. Ako vam je stalo do estetike/prezentacije, pripremite prozirnu posudu - da se vide slojevi salate, a ako vam to nije bitno, možete upotrijebiti bilo kakvu posudu. Što se mene tiče, meni je estetika zadnja rupa na svirali, ali koliko vidim svuda oko sebe, estetika je definitivno važnija od kvalitete recepata i hrane.

Slaganje:
1. na dno posude stavite ocijeđeni, ohlađeni grašak,
2. na njega stavite hladna naribana jaja,
3. rasporedite otprilike trećinu majoneze od krumpira pomiješane s vrhnjem,
4. zatim stavite naribani sir,
5. pa hladnu, narezanu ciklu,
6. i zatim kisele krastavce,
7. a odozgo premažite ostatkom majoneze.


Posudu pokrijte folijom/poklopcem.

Salatu stavite u hladnjak na par sati (preko noći) da se dobro rashladi i da se sastojci prožmu.

Po želji, prije posluživanja odozgo ukrasite ploškama kuhanih jaja, začinskim biljem...




Post je objavljen 26.11.2010. u 08:09 sati.