Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Duhovna obnova u Lasinji 3-5.12 - uz 2. nedjelju Došašća

Prijavite se, mjesta još ima! Do srijede 1.12 moramo javiti točan broj sudionika!

Cijena je 250 kn po osobi.

Posebno molimo zainteresirane sudionike s osobnim automobilima da nam jave koliko mjesta za prijevoz imaju na raspolaganju.

Prijave i rezervacije:

"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa,

kristov.stol@gmail.comOva e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Tel: 2420-295

*******************************************

Adventska duhovna obnova - Lasinja, 2. nedjelja Došašća - 3-5.12.2010.

"Zajedno u Kristu - Sa Stepincem u Došašće"

Duhovna priprema za Isusov božićni dolazak, uz najavljeno geslo Papina posjeta Hrvatskoj, i razmatranja o Stepinčevom svetkovanju Došašća, iščekujući njegovu kanonizaciju

"Gospodnja je zemlja, i sve na njoj, svijet, i svi koji na njemu žive" (Ps 24)

"Stepinac suosjeća sa svima i misli na sve. U sobi na stolu ima globus. Ispod njega napisao je vers iz psalma: Domini est terra et plenitudo eius, orbis terrarum et universi qui habitant in eo."

"Imam to zato tu da lakše i snažnije mogu se u mislima prenijeti po cijeloj zemlji. Gledam tada, gdje su kakve prilike i potrebe Crkve, pa da onda koliko mogu molim na nakanu onih, kojima je veća potreba." (Vranekovićev Dnevnik, 20.XII.1951, Došašće)

5. prosinca, obilježavamo i godišnjicu Stepinčeva izlaska iz lepoglavskog zatvora i povratka u rodni Krašić (5.12.1951)

Voditelji i ispovjednici:
- v. Saša Jozić, župni vikar u Lasinji, (s posebnom pastoralnom brigom za Sestre Kćeri Srca Isusova i Dom za mlade)
- v. Stjepan Bradica, župnik

Župa Lasinja

Duhovna obnova obuhvaća 2 noćenja od petka do nedjelje, uz puni pansion (od večere u petak, do ručka u nedjelju).

Cijena je 250 kn po osobi.

Prijave i rezervacije:

"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa,

kristov.stol@gmail.com

Tel: 2420-295

Molimo zainteresirane sudionike s osobnim automobilima da nam jave koliko mjesta za prijevoz imaju na raspolaganju.

Program obnove

Petak, 3. prosinca 2010.
- 18.00h - polazak osobnim automobilima iz Zagreba (dvorište Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj)
- 19.00h - dolazak i smještaj
- 19.30h - večera i pranje suđa
- 20.00h - večernja molitva i 1. predavanje
- 21.00h - počinak

Subota, 4. prosinca 2010
- (6.00h - sudjelovanje na župnoj zornici, tko želi)
- 8.00h - doručak
- 9.00h - sv. misa kod časnih sestara Kćeri Srca Isusova, u njihovoj samostanskoj crkvi
- 10.30h - 2. predavanje
- 11.45h - zajednička molitva, mogućnost sv. ispovijedi
- 12.30h - ručak i pranje suđa
- 14.30h - 3. predavanje, ispovijed
- 16.30h - krunica kod sestara Kćeri Srca Isusova, molitva Večernje
- 17. 45h - susret i duhovni razgovor sa sestrama
- 18.30h - osobni razgovori s voditeljima duhovnih vježbi, ispovijed i dr.
- 19.30h - večera i pranje suđa
- 20.00h - molitva i razmatranje
- 21.00h - počinak

Nedjelja, 5. prosinca 2010.
- 8.00h - doručak
- 9.00h - župna sv. misa
- 10.30h - zaključak duhovne obnove, kratki osvrti, smjernice za dalje
- 11.45h - zajednička molitva u crkvi
- 13.00h - ručak, pranje suđa
- 14h - zajednička šetnja, zahvala domaćinima i oproštaj s Lasinjom
- 15h - povratak u Zagreb

Poticaji za razmatranje

(iz Vranekovićeva "Dnevnika o kard. Stepincu")

1. Došašće, Krašić, 1951.

5.12.1951 - Krašićki župnik Vraneković opisuje 1. susret u Krašiću s bl. Stepincem, nakon premještaja iz Lepoglavskog zatvora:

"Opazim ga. Bio je blijed u licu, malo slab, izmučen...Otvorim brzo vrata i ni sam ne znam, kako sam se našao pred njim na koljenima, poljubio mu ruku izgovorivši: "Dobro nam došli!"...Kroz to vrijeme gledam, kako mu izraz lica prima sve više vedrine, pita: "Jeste li mi se nadali, kako ste, tko je u kući, je li teško?" (Vranekovićev Dnevnik, 5.12.1951)

"Svijet plače čim ga je ugledao. Molitva se po crkvi čuje više nego obično, jer moleći kroz suze, šapat molitve je jači - glasniji. Lijepe adventske pjesme danas se pjevaju s posebnim zanosom. Ljudi se u zadnjem dijelu crkve podižu na noge, da ga bolje vide, a on klečeći oborio glavu i moli...Koliko li je sada utjehe osjetio, kad mu pred očima iskrsli oni lijepi dani, kad je i on svakog dana dolazio na zornicu i sada opet sluša divne melodije - zanosno pjevanje vjernika, koji su potpuno ispunili crkvu i u moru ove pokvarenosti zanosno slave Boga i Bogorodicu, i kao da prkose svemu što je protivno Stvoritelju"

"Molimo se još više za nj, da nam ga dobri Bog još dugo poživi za dobro Crkve i naroda, blaženim da ga učini na zemlji i ne da na volju njegovim neprijateljima"

(6.12.1951)

1. Došašće, Krašić, 1952.

"Danas kod zornice bilo je dosta svijeta. Iza Evanđelja, kod sv. Mise okrenem se prema vjernicima. Kardinal je klečao na svom mjestu u svetištu i objavim: "Dragi župljani! Javljam vam vijest, koja je razveselila naš narod, cijelu Crkvu i sav svijet, da je Sveti Otac papa Pio XII ovih dana našega Preuzvišenoga gospodina Nadbiskupa imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve.

Kao što smo do sada, tako ćemo i od sada još više moliti Gospodina Boga i Presvetu Bogorodicu da nam Njegovu Uzoritost Kardinala i Nadbiskupa našega još dugo poživi za dobro Crkve i naroda, da ga blaženim učini na zemlji i ne da na volju njegovim neprijateljima." (1.12.1952)

Stiglo 27 brzojava....Brzojavi izvana, pisma odavde. "Vjesnik" kleveće Kardinala. Bijesni su, a sav narod radostan i ponosan! Najsramotnije Eminenciju napadaju u novinama. Organizirali su "val protesta" Karikiraju ga s biskupskim štapom i na vrhu bodež. A on: "Blago vama kad vas pogrde..."

Adventska ispovijed. Kardinal zanosno govori o sv. Barbari. Ispovijedao je od 5 i pol do 10 sati. ...Neumorno ispovijeda u crkvi. Novine i dalje sipaju na nj najodurnije laži.

"Znajte, Isus Krist jest i ostaje kamen ugaoni svijeta. Tko na nj padne, razbit će se, i na koga on padne, smrvit će ga"

Stigla vijest o prekidu odnosa FNRJ s Vatikanom. U prvi ga je čas to dirnulo. No - spreman je i na najveće žrtve. Život želi dati za Božju stvar!" (2-17.12.1952)

1. Došašće, Krašić, 1953.

"Primio sam okružnicu Nadb. duhovnog stola o proslavi Marijanske godine 1954. Veseli ga to. "Svake ćemo subote uvečer imati pobožnost. U nedjelju dajte pripravite svijet i protumačite mu značenje toga jubileja. Potrudit ću se kroz ove 52 subote, da propovijedam. Makar ih samo pet došlo na pobožnost, propovijedat ću i moliti se zajedno. Cijeli će se svijet sjediniti na poziv Sv. Oca, koji eto apelira na svako pojedino selo, da u ovoj godini što više proslavi Mariju."...

Radio Vatikan javlja ovih dana, kako će svečano svijet slaviti Marijansku godinu. Polnoćke po cijelom svijetu na Imakulatu. Sveti Otac okružen djecom posebnim ophodom u Maria Maggiore otvara i proglašuje Marijansku godinu..."Pokret ljiljana" razvit će se u cijelom svijetu. To je borba mladeži za očuvanje čistoće. Iz Lourdesa kreće štafeta mladeži, prolazi cijelim Zapadom, a svršava u Irskoj...

"Danas ujutro ispovijedao je odrasle, a poslije podne djecu. Svi rado idu pred njega.

Adventska sv. ispovijed. Eminencija ispovijeda od 5.30 do 9.30 sati....Pričesnika osam stotina!..."Jedina nam je nada Onaj gore i sad u ovoj godini Presveta Bogorodica."...

Danas je Eminencija ispovijedao 2 i pol sata. "Vidim da i strani župljani dolaze ovamo - i kao da mene traže. Moram, makar svaku nedjelju u ispovjedaonicu. Bogu hvala, svijet se lijepo ispovijeda. Neznatan će ih broj biti u župi, koji se o Božiću ne bi ispovjedili."

Jučer smo se u razgovoru sjetili dvogodišnjice njegovog dolaska u Krašić. Rekao je: "A eto, uz milost Božju nismo popustili. Prije pet godina i tri mjeseca ondje, a sada ovdje dvije godine i tko zna, što ćemo još pretrpjeti. Ali klonuti - oslobodi nas dobri Bog!" (prosinac, 1953)

1. Uoči Došašća, Zagreb, 2010

" Papa Benedikt XVI. radosno je prihvatio poziv i doći će u pastirski pohod Hrvatskoj u subotu 4. i nedjelju 5. lipnja 2011. godine.

Papa Benedikt XVI. boravit će u Zagrebu u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i tom prigodom pomolit će se na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Nacionalni susret katoličkih obitelji i Papin pohod bit će pod geslom "Zajedno u Kristu".

17. studenoga 2010:

"Papa potpisao Verbum domini, Stepinac pred proglašenjem svetosti

Taj iznimno važan dokument, nazvan je Verbum domini, odnosno Riječ Božja. Potpisao ga je Papa Benedikt XVI veliki štovatelj i promicatelj Stepinčeva djela.

Iznimna je to čast za Crkvu i narod. Bio bi to najjasniji komentar Riječi Božje, važnog dokumenta kojim blaženog Alojzija Stepinca Vatikan svrstava u red svetaca koje štuju katolici cijeloga svijeta, popisu onih koji su svojim životom beskompromisno svjedočili riječ Božju. Žrtvujući sebe u raznim vremenima i epohama mijenjali povijest i Crkve i svijeta.

Stepinčeva kanonizacijska kauza je, neslužbeno doznajemo, pri samome kraju. Papa u lipnju dolazi u Zagreb. Hoće li tada objaviti datum proglašenja Stepinčeve svetosti? Crkva ne želi špekulirati. Stoga se svi tomu zasad tek usuđujemo nadati."

Post je objavljen 25.11.2010. u 14:02 sati.