Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

UVEDEN PROJEKT "KOLEGA ZA PODRŠKU"

BEOGRAD

Vatrogasci spasitelji se na terenu susreću sa dramama koje ponekad traju i satima, a tada njihov posao nije samo spašavanje unesrećenih. Svakodnevno su svjedoci velike patnje, slušaju jauke žrtava, njihove molbe za spas i poruke koje ljudi na granici života i smrti ostavljaju za svoje najbliže. Mnogima ove teške slike zauvijek ostaju u sjećanju, a da bi sve to lakše podnjeli već tri godine im u tome pomaže psiholog.

Image and video hosting by TinyPic

Posao vatrogasaca inače spada u sam vrh visoko rizičnih profesija, a u Beogradu, gdje o 2,5 milijuna stanovnika brine samo 649 vatrogasaca, rizici su mnogo veći.- Svaki vatrogasac spasilac poslije izlaska na tešku intervenciju doživi stres, a 15 posto njih i akutnu traumu koja se manifestira problemima sa spavanjem, nemogućnošću koncentracije, skokom pritiska i lupanjem srca, a sve su to simptomi koji mogu dovesti do ozbiljnijih poremećaja - kaže šef odsjeka za zdravstveno psihološku prevenciju dr Slađana Antonijević.

Mlađi vatrogasci teže podnose stresne situacije pa danima ne spavaju, a često od stresa i povraćaju. Zato poslije svake veće intervencije, slijedi grupni razgovor sa psihologom gdje oni iznose svoja osjećanja i na taj način se rasterećuju. Stariji vatrogasci su vremenom stvorili neke odbrambene mehanizme, očvrsnuli su i sada nešto lakše podnose svakodnevnicu.- Za sve, a pogotovo za one koji imaju djecu, jako je traumatično kada strada neko dijete, jer odmah prenose to na sebe i pomisle na svoju djecu u takvoj situaciji - kaže Antonijević.Na vatrogasce spasioce utiče i sam smjenski rad, smjene od 12 sati iscrpljuju i fizički i psihički, a nakon nekog vremena i zvuk kojim se oglašava sirena pretvara se u okidač za stres.

- U tim trenucima sama žurnost samo stvara dodatnu psihičku napetost. Uzbuna znači jednu nepredvidljivost za njih, jer ne znaju šta ih točno čeka na terenu - kaže Antonijević.Beogradski vatrogasci uspješno izlaze na kraj sa svim izazovima profesije, a najbolji pokazatelj je činjenica da među njima nema ni jednog zabilježenog slučaja posttraumatskog stresnog poremećaja.

Od nedavno se u Ministarstvu unutarnjih poslova, prema norveškom modelu, sprovodi program pod nazivom “Kolega za podršku”. Program funkcionira tako što vatrogasci anonimnom anketom izaberu jednog među njima u koga imaju najviše povjerenja i kome se mogu obratiti bez obzira na problem koji imaju. On prolazi edukaciju da bi bio u stanju pružiti im podršku, a kasnije zajedno sa psihologom i osmisliti daljnje mjere.
blic



Post je objavljen 23.11.2010. u 16:13 sati.