Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

DRAŽEN SLAVICA: UZ DUŽNO POŠTOVANJE PREMA PREMINULIM KOLEGAMA, NE OSJEĆAM SE KRIVIM

ZADAR

Tri godine nakon tragedije na Kornatima u kojem je živote izgubilo 12 vatrogasaca, na Županijskom sudu u Zadru danas je počelo suđenje Draženu Slavici (42), bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku.



Slavica se očitovao o optužnici i rekao kako se, uz dužno poštovanje prema preminulim kolegama, ne osjeća krivim.Osim Slavice na prvo ročište su pozvane obitelji poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Tisnoga i Vodica, njihovi opunomoćenici te jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić.

Prije ulaska u sudnicu Lučić je novinarima rekao kako smatra da je Dražen Slavica odgovoran za tragediju na Kornatima jer je na teren slao maloljetnike i one koji nisu obučeni za akciju, no dodao je kako smatra da "Slavica nije jedini odgovoran". "Od svih koji budu svjedočili na sudu očekujem da govore istinu jer je to ono što traže obitelji poginulih," rekao je Lučić.

Za stradavanje vatrogasaca tužiteljstvo je optužilo samo Slavicu, a tereti ga za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. U optužnici između ostaloga stoji da je bivši županijski vatrogasni zapovjednik u gašenje požara na Kornatu, 30. kolovoza 2007. poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika i vatrogasce koji nisu završili obuku za helikoptersko desantiranje. Osim toga, državno odvjetništvo smatra ga odgovornim za kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih vatrogasaca te oglušivanje na upućivane mu pozive u pomoć.
jutarnji list



Post je objavljen 23.11.2010. u 12:00 sati.