Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekcemologija

Marketing

Breza

Image and video hosting by TinyPic

Posvuda po svijetu breza je sveto i magično drvo. Kod Slavena je početak godine često dočekivan upravo s vatrom brezovog drva, a njezinim su grančicama u te dane i ukrašavali svoje domove. U ophodnjama su hodali obučeni u brezovo granje, što će se kasnije prenijeti na Jurjevo. U Rusiji su ispod breza žene ostavljale piroške i kašu kao poklone. Za vrijeme Ivanja puštalo se vjenčiće ispletene od brezovih grančica u vodu, a prema načinu njihove plovidbe proricala se budućnost. Okolo breza plesalo se i pjevalo. Nakon jela ljubilo se preko krugova napravljenih od savinutih brezovih grana. Na taj se način potvrđivao ulazak u čvršću vezu između žene i muškarca. Slaveni su vlo često, zbog zaštite od uroka, od breze izrađivali kolijevke za djecu i amulete. Breza je predstavljala magično sredstvo protiv mnogih bolesti. Kad netko je imao groznicu, išao je u brezov gaj, potresao je po redu tri mlade breze govoreći: "Tresi me, kao ja tebe, a poslije prestani" što je navodno pomagalo.

Kelti su je smatrali damom šume. Predstavljala je rođenje, početak i obnovu, povezivali su je sa čistoćom i nevinošću.

Breza je i sveto drvo Sibira. Istjeruje zle duhove i štiti od vještica. Simbol je proljeća, bezbrižnih i razigranih djevojaka. Svadbene baklje napravljene od ovog drveta donose mladencima sreću. Napitak od brezova soka, osobito u svibnju, okrepljuje i jača zdravlje. Prema narodnim vjerovanjima u njenim krošnjama žive dobre vile, a lišće koriste u svojim magijama. Žene su se nadale da će pijući brezov sok, i njime se umivajući, postati ljepše i plodnije. Tko u krevetu drži brezovu metlu, riješit će se neugodnih bolova u listovima. Ako brezi otpadne lišće u kasnu jesen, može se očekivati duga i hladna zima.

Bilo da je riječ o njezinoj kori, listovima ili njezinim dlakavim pupoljcima, breza je iznimno djelotvorna protiv svih kožnih bolesti izvana i iznutra, kod akni, lišajeva, bakrenjače, a posebno kod ekcema koji odolijevaju svakom drugom liječenju. Njezin je sok vrlo djelotvoran kod ispadanja kose (MEa).

Post je objavljen 23.11.2010. u 13:35 sati.