Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ĐAKOVO I NAŠICE UGOSTILI VATROGASCE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

ĐAKOVO / NAŠICE / VOLODER
Piše: Damir Marenić

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije po sedmi puta organizirala je Stručni put sa ciljem upoznavanjem Lijepe naše a ujedno i sa stručnim predavanjima o aktualnim vatrogasnim temama. Nakon Dalmacije ovaj puta za središte je odabrana Slavonija te prekrasne sredine kao što su Našice i Đakovo.

Image and video hosting by TinyPic

Sam put započeo je u jutarnjim satima 20.studenog odakle su predstavnici zajednica gradova i općina VZZŽ-a krenuli sa polazišta ispred zagrebačkog velesajma. U Našice se stiglo nešto iza 10 sati gdje su ih dočekali članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice na čelu s predsjednikom društva Zvonkom Ljubljanović. Gostoprimstvo slavonaca poznato je u nas ,tako je vrijedni domaćin uz obilati doručak upoznao svoje goste o načinu i radu našičkih vatrogasaca te ih upoznao sa opremom i tehnikom kojom raspolažu.

Nakon toga slijedio je put u Park Prirode Papuk – Jankovac gdje se moglo upoznati sa poviješću Parka prirode Papuk gdje su sačuvani značajniji ostaci kulturne baštine vezani za dva povijesna razdoblja, prethistorijsko razdoblje te razdoblje srednjeg vijeka. Mjesto Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina na sjevernim obroncima Papuka, okružena stoljetnom bukovom šumom. To poznato planinarsko izletište zbog izuzetnih prirodnih ljepota proglašeno je 1955. god. zaštićenom park - šumom. Prije povratka u Našice u planinarskom domu Jankovac koji se uzgred nalazi na 475 m nadmorske visine organiziran je ručak.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon smještaja u hotelu „Park“ te popodnevnog odmora slijedila su predavanja na temu „Web kao društvena osnova“ i „Sustav uzbunjivanja u Zagrebačkoj županiji". Prvu temu prezentirala je Tea Sablić, tajnica stručne službe Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Između ostalog obrađene su teme poput „Što je web stranica, funkcioniranje weba, elementi uspješnosti web stranice, Internet u Hrvatskoj, upoznavanje sa stranicom VZZŽ-a te njezinom statistikom“. „Da bi jednom izrađena web stranica opravdala ulaganja i ostvarila svoju namjeru, mora naći put do korisnika ili olakšati korisnicima njeno pronalaženje – na temelju statistika i povratnih informacija, ovaj cilj je zasada ispunjen“ – naglasila je Tea i završila sa svojim izlaganjem.

U drugom dijelu slijedila je prezentacija teme „Sustav uzbunjivanja u Zagrebačkoj županiji" koju je održao Tihomir Varga, voditelj Odsjeka dojave i uzbunjivanja pri Centru 112 u Zagrebu. Odmah na početku svoje prezentacije upoznao prisutne sa podatkom da zagrebačka županija ima površinu od 306.750 km te je tako šesta po veličini u RH, sa 300.000 stanovnika je četvrta po naseljenosti te ima 9 gradova, 25 općina i 696 naselja. Sa vatrogasnog gledišta tu su 9 VZG-a, 18 VZO-a, 6 samostalnih DVD-a, 6 DVD-a u gospodarstvu te 4 javne vatrogasne postrojbe. Nadalje upoznao je prisutne sa temama „Ustroj ŽVOC-a te o tome kako nema zakonskih odredbi o osnivanju ŽVOC-a, nadalje ŽVOC još nije osnovan ni ustrojen nego je osnovan Odsjek za sustav primanje dojave i uzbunjivanje, naglasio je kako bi ŽVOC trebao biti podrška županijskom vatrogasnom zapovjedniku te zapovjednicima VZG, VZO, VP. Bitnost rada ŽVOC-a je primanje dojave, uzbunjivanje, ažuriranje podataka, razmjena informacija. Naglašeni su nedostatci u radu ŽVOC-a sa vatrogasnim postrojbama prvenstveno misleći na komunikaciju jer mobilna veza je nestabilna i nepouzdana veza te se treba raditi na njezinom usavršavanju. Također u zadnja dva mjeseca vidljiv je porast zlonamjernih poziva koji uvelike štete sigurnosti građana i imovine.Na kraju svog izlaganja Varga je naglasio potrebitost osnivanja ŽVOC-a te kako najbolje iskoristiti više od 135 godina vatrogasnog iskustva i znanja koje nam ne nedostaje.

Nakon predavanja, domaćini su organizirali razgledavanje krasno uređenog centra grada u kojem se ističu dvorac Pejačević i crkva sv. Antuna Padovanskog. Povijesti dvorca i crkve, na slikovit način opisala nam je kustos muzeja gđa. Renata Bošnjaković.Uz dvorac Pejačević veže se ime Dore Pejačević, umjetnice svjetskog glasa, dok su crkva sv. Antuna Padovanskog i samostan uz nju, godinama bili važno središte pastoralnog, prosvjetnog i umjetničkog života sjeverne Hrvatske, djelovanjem mnogih poznatih franjevaca.Domaćini su na kraju dana organizirali u prostorijama vatrogasnog društva, nezaboravno zajedničko druženje, kojom prilikom je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije g. Stjepan Ptiček, DVD-u Našice uručio najviše županijsko priznanje, Povelju i plaketu s likom Bana Josipa Jelačića.

Image and video hosting by TinyPic

Drugi dan stručnog puta nastavio se nakon doručka posjetu zoološkom vrtu obitelji Bizek. Zoološki vrt Bizik ne zaostaje za profesionalnim vrtovima. U njemu se nalazi preko 90 vrsta ptica i životinja iz Afrike (lav,leopard), Amerike (rakuni,zmije), Australije (klokani i emui). Koliko je popularan zoološki vrt, zbog raznovrsnih primjeraka ptica i životinja, ali i ljubaznosti domaćina, najbolje potvrđuje broj posjetilaca. Njih je više od 20.000 godišnje.

Nakon toga slijedio je put Đakova i posjet Đakovačkoj katedrali. Posvećena sv. Petru, građena je od 1866.-1882. godine, a za njeno podizanje je najzaslužniji biskup Josip Juraj Strossmayer. Prema riječima pape Ivana XXIII đakovačka je katedrala "najljepša crkva između Venecije i Carigrada". Ljubazni domaćini DVD-a Đakovo na čelu sa predsjednikom društva Ivicom Mardešić i zapovjednikom Antunom Jurman ugostili su svoje prijatelje te razmijenili poklone. Nakon domjenka sa pravim slavonskim specijalitetima domaćin je svoje goste upoznao sa prošlošću i nastankom DVD-a u Đakovu , radom operativnog centra,voznog parka i opreme koje posjeduju.Među rijetkima su u Hrvatskoj koji imaju veliku površinu u svom vlasništvu te proračunom od preko milijun kuna godišnje.

Image and video hosting by TinyPic

Opraštajući se od srdačnih domaćina nastavlja se put prema đakovačkoj ergeli. Povijest Ergele Đakovo počinje osnivanjem biskupije darovnicom deset arapskih konja i jednim pastuhom, iako se za godinu osnivanja uzima 1506.Prema biskupu Bakiću uzgoj konja na vlastelinstvu postoji već 1374. god. biskup Mijo Kesarić imao je ergelu sa 90 arapskih konja, a broj im se povećao na 130 rasplodnih kobila 1524. godine. No većina tih konja izginula je zajedno s biskupom Đurom 1526. u bitci na Mohačkom polju.Za vrijeme turske vladavine, ergela je bila u vlasništvu požeških paša. No poslije stotinu i pedeset godišnje vladavine gradom Turci su bili prisiljeni napustiti grad odvodeći pri tome konje s ergele.Poslije dolaska Austrijanaca, obnavlja se ergela zbog potrebe za stalnom stražom u tom pograničnom području. 1806. godine ergela Lipica se pred Napoleonom seli i smješta u Đakovo. Od tada počinje uzgoj lipicanskih konja u ergeli. Na gotovo isključivi uzgoj lipicanskih konja umjesto arapskih prelazi se za biskupovanja biskupa Strossmayera. Uzgoj traje i danas u Državnoj ergeli lipicanaca, koja se svrstava među najstarije u Europi, kao i kod sve većeg broja privatnih uzgajivača konja., za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Image and video hosting by TinyPic

Malo pomalo krenulo se put Zagreba ali tu stručnom putu nije bio kraj. Posljednje odredište bio je Voloder, mjesto koje se nalazi u Moslavini, na mjestima gdje potok Voloderec probija iz jugozapadnih vinorodnih obronaka Moslavačke gore u nizinu Polonja. Zahvaljujući dobrom položaju Voloder je bio prebivalište ljudi od najranijih razdoblja do danas. O tome nam govore arheološki nalazi, naime najstarije naselje iz eneolitika otkriveno je 1968. godine u Voloderskim bregima. Vrijedni domaćin na čelu sa g. Vladimirom Molnarom i tamburaškim sastavom „Prima Band“ upotpunili su pravu domaću atmosferu u „Moslavačkoj kleti“. Ovom prilikom Vatrene Vijesti 911 čestitaju rođendan Franji Priščanu,zapovjedniku VZG Zaprešić.Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije ovim putem zahvaljuje domaćinima grada Našice i Đakovo na ljubaznom gostoprimstvu i vremenu koje su odvojili za nas, kako bi nas upoznali s znamenitostima koje pruža svaki od ovih gradova.



Post je objavljen 22.11.2010. u 20:25 sati.