Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

ISTICANJE NA JAVNIM MJESTIMA NAZIVA TVRTKI NA STRANIM JEZICIMA NIJE U SKLADU S HRVATSKIM ZAKONIMA

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


U Republici Hrvatskoj na javnim mjestima nazivi tvrtki na stranim jezicima postalo je pravilo bez obzira što Hrvatski ustav člankom 12. regulira da je u Republici Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.

Kršenje navedene odredbe te ne reagiranje državnih institucija radi zaštite hrvatskog jezika doveli su do toga da se građani sve više obraćaju Stranci hrvatskog zajedništva u svezi navedenog problema, a naročito što se sve više zaobilazi hrvatski jezik dok na javnim mjestima ističu nazive tvrtki na stranim jezicima.

Također učestalo se krše i odredbe Zakona o trgovačkim društvima čiji članak 20. regulira da naziv tvrtke trgovačkog društva mora biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Naziv tvrtke trgovačkog društva može sadržavati pojedine strane riječi ako one čine ime, odnosno tvrtku člana društva ili robni ili uslužni žig člana zaštićen u Republici Hrvatskoj, odnosno njegova društva registriranog u RH ili ako su uobičajene u hrvatskom jeziku ili ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.

Danas u Hrvatskoj mnoga poduzeća i obrti ističu na javnim mjestima nazive tvrtki na stranim jezicima čime se krše odredbe hrvatskog ustava i Zakona o trgovačkim društvima. U svezi kršenja navedenih odredbi još nitko nije odgovarao.
Da bi se uspostavila pravilna primjena hrvatskog jezika, kažnjavati bi se trebale pravne osobe i samostalni poduzetnici registrirani na području RH koji ne poštuju zakonske odredbe o javnoj uporabi hrvatskog standardnog jezika kao službenog jezika RH.

U svojim pravnim dokumentima i Europska unija jasno se odredila prema njegovanju i poštivanju kulturne i jezične raznolikosti koju baštini povijesna, ali i suvremena Europa. Kad je riječ o statusu službenih jezika, europsko zakonodavstvo navodi da svi službeni jezici zemalja članica imaju status službenih jezika.

Svaka zemlja članica samostalno odlučuje o tome koji će od njezinih nacionalnih jezika biti službeni jezik ili službeni jezici u EU. S obzirom da je prema ustavu RH hrvatski jezik službeni jezik, smatramo da će tako hrvatski jezik postati jednim od službenih jezika Europske unije.

Svima nama u Hrvatskoj mora biti jasno da je jezik za jednu zajednicu i mjerilo vitalnosti. Jezik je rad duha. Kada se jednom narodu zabrani upotreba vlastitog jezika i nametanjem stranog okupacija je na djelu, a stanje za potencijalnu žrtvu alarmantno. Zatiranje jezika jednom narodu je stvarni pritisak na duh istog – nema jezika – nema naroda – nema života.

Naročito, zbog kršenja odredbi hrvatskog ustava i Zakona o trgovačkim društvima, Stranka hrvatskog zajedništva u narednom razdoblju predlagat će građanima da imaju pravo podnijeti prijavu o odgovornosti pravnih osoba koje ističu nazive na stranim jezicima svojih tvrtki i obrta u RH.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Hrvatskom saboru
4. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa
5. Ministarstvu pravosuđa

U Zadru, 21. studenog 2010. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA ZADAR

















Post je objavljen 21.11.2010. u 17:32 sati.