Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Više od 700 novih stanova čeka kupce

Gruba procjena, proizišla iz podataka dobivenih od nekoliko većih investitora, pokazuje da splitsko tržište nekretnina ovoga trenutka nudi više od 700 stanova u novogradnjama. Riječ je o stambeno-poslovnim objektima koji su izgrađeni, ali s dijelom neprodanih stambenih jedinica, te objektima koji su u gradnji. Osim toga, u različitim fazama pripreme još je barem toliko stanova, s tim da će pojedini objekti biti u ponudi već sljedeće godine.

U odnosu na ne tako davnu ekspanziju u stanogradnji, ponuda je sigurno skromnija, no sagledana u aktualnoj gospodarskoj situaciji, potvrđuje da tržište nekretninama u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj nije u potpunosti zamrlo. Cijene stambenoga kvadrata u novogradnji kreću se od 1850 do 3500 eura, ovisno o lokaciji, površini i opremljenosti stana. Najjeftiniji su Mejaši s cijenom od 1850 do 1900 eura. Valja naglasiti da se po cijeni nižoj od 2000 eura mogu naći i stanovi na Žnjanu, na kojemu je prosjek ipak oko 2400 eura.

Najskuplji su i dalje stanovi na atraktivnim lokacijama, poput Park-šume Marjan, gdje tvrtka Beryllus za kvadrat traži 3500 eura, ili stanovi na Plokitama, gdje Sunčani odmor Fani Horvat stanove prodaje po cijeni od 2700 do 3000 eura po kvadratu. Među najskupljima će biti stanovi u bedemu Contarini, gdje cijena kvadrata neće biti ispod 5000 eura. S obzirom na opće stanje, nije dobro ni stanje na splitskom tržištu, reći će Ivo Ora iz tvrtke Oramont koja je ovoga trenutka orijentirana na svoj projekt duž Poljičke ceste, , koji se sastoji od četiri objekta, te još dva drugih investitora, izravno će ovisiti o situaciji na tržištu, također je napomenuo Ora.

S obzirom na iznimne lokacije svojih dvaju projekata (Dražanac i Contarini), u Dalkon ingu očekuju brzu prodaju stanova jer je, prema riječima direktora Željka Krstičevića, interes već sada velik. Dalkon ingu se, kaže Krstičević, s ponudom za prodaju javljaju vlasnici zemljišta na različitim lokacijama, ali s visokim cijenama koje bitno limitiraju mogućnost gradnje jednostavno zbog toga što sadašnje cijene nekretnina ne mogu podnijeti tako visoke cijene zemljišta. Činjenica je i daje interes za kupnju stanova, s iznimkom onih na atraktivnim lokacijama, strahovito opao. Tomune počinje gradnju objekta sa 117 stanova. Valja naglasiti da se po cijeni nižoj od 2000 eura mogu naći i stanovi na Žnjanu, na kojemu je prosjek ipak oko 2400 eura.

Najskuplji su i dalje stanovi na atraktivnim lokacijama, poput Park-šume Marjan, gdje tvrtka Bervllus za kvadrat traži 3500 eura, ili na Plokitama, gdje Sunčani odmor Fani Horvat stanove prodaje po cijeni od 2700 do 3000 eura po kvadratu. Među najskupljima će biti stanovi u bedemu Contarini, gdje cijena kvadrata neće biti ispod 5000 eura. S obzirom na opće stanje, nije dobro ni stanje na splitskom tržištu, reći će Ivo Ora iz tvrtke Ora mont koja je ovoga trenutka orijentirana na svoj projekt duž Poljičke ceste.

Prednost Splita u odnosu na Zagreb jest što posljednjih deset godina nije preizgrađen i još ima kupaca, ali špica ponude i potražnje u stanogradnji je iza nas. Tražit će se kvalitetni-treba dodati i treći problem, nabraja Krstičević, sustav koji je kreiralo zakonodavstvo, a tiče se komunalnog opremanja lokacije i ishođenja potrebnih suglasnosti i dozvola, koji je blokirao razvoj gradova u dijelu koji se odnosi na stanogradnju.

Naravno, pod uvjetom da se grad odluči i izjasni za za stanogradnju, stoje, drži Krstičević legitimno, baš kao stoje legitimno i opredjeljenje po kojemu se grad ne treba širiti. U svakom slučaju, problem se javlja ako grad ne planira skoro graditi infrastrukturu na području za koje je pojedini investitor zainteresiran. Istina je da investitor može sam financirati rješavanje komunalne infrastrukture i dogovoriti s gradom ili općinom vraćanje sredstava u roku od pet godina, kaže Krstičević, no problem je ako općina nema sredstava za vraćanje duga ni u tom roku.

S problemom komunalne opremljenosti lokacije susreli su se i u tvrtki Hering koja na Mejašima realizira projekt Mejaši novi, htijući već i nazivom projekta naglasiti da je riječ o drugačijim Mejašima, drugačijim u odnos na komunalno zapušteni gradski kotar na istočnom ulazu u grad. Da bi uopće mogao graditi, Hering je, prema riječima direktora Ina Hercegovca, puno uložio u izradu projektne dokumentacije i rješavanje infrastrukture, što se isplatilo jer danas na tržištu uspješno prodaje stanove po cijeni od 1850 do 1900 eura po kvadratu. Hercegovac drži da za uspjeh na tržištu i jest najvažnije postići omjer kvalitete i cijene.

Kvalitetom protiv recesije geslo je kojim se vodila tvrtka Quatro company, investitor projekta Sunčani dvori na Žnjanu, započetog u vrijeme kad se već govorilo o usporavanju investicija u stanogradnju i stagnaciji tržišta nekretninama. Direktor tvrtke Ivan Pulić naglašava da se istom devizom rukovode i pri odluci daljnjeg investiranja u izgradnju stanova. Ovaj put riječ je o dva projekta: zgradi u Vukovarskoj sa 29 stanova i drugoj na Žnjanu sa 40-ak stanova. Oba projekta su u poodmakloj fazi ishođenja dokumentacije. Budući izgled bedema Contarini.

Izvor/autor: Slobodna Dalmacija/PressCut

Post je objavljen 21.11.2010. u 13:55 sati.