Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ninjawalka

Marketing

" Dani svemira"

Entuzijasti i zaljubljenici u astronomiju su ovih dana izuzetno sretni- u Tehničkom muzeju u Zagrebu se održavaju „Dani svemira“. Program ove popularno znanstvene akcije je raznolik, što se može vidjeti i u samom rasporedu predavanja.

Photobucket
Plakat "Dani svemira" / photo by Ninja Walka

Teme su šarolike i zanimljive, od kineskog svemirskog programa i sunčeve aktivnosti pa sve do tajni gravitacije i početaka svemirske ere. O zanimljivosti samih predavanja govori i činjenica o prepunoj dvorani gdje se doslovno tražila stolica više.
Od spomenutih predavanja treba istaknuti predavanje gospodina Bojana Vršnaka o sunčevoj aktivnosti i budućnosti Zemlje, te prof.dr.sc Mladena Martinisa o tamnoj energiji. U prvome predavanju gospodina Vršnaka o sunčevoj energiji bilo je riječi o razvoju sunčeve aktivnosti kroz godine, načinu brojanja sunčevih pjega prije tehnike, direktnoj vezi između aktivnosti sunca i zbivanja na zemlji, objašnjen je razlog zbog kojeg se ekvator okreće brže od polova, dana su objašnjenja uzroka sunčevih aktivnosti koje treba tražiti u samoj strukturi sunca, utjecaj sunčeve aktivnosti na Zemlju i komunikacijske satelite, razlog osjetljivosti današnje tehnologije na geomagnetske oluje, te je na kraju uspostavljena veza između globalne temperature na Zemlji i sunčeve aktivnosti.

Photobucket
Bojan Vršnak-sunčeva aktivnost i budućnost Zemlje / photo by Ninja Walka

Na drugom predavanju, koje je držao prof. Martinis je bilo riječi o različitom pogledu na svemir, iz kuta gama zračenja, infracrvenog i ultraljubičastog zračenja te radiofrekvencijskog spektra. Objašnjen je postupak određivanja udaljenosti supernove. Profesor je zatim iznio današnje viđenje i spoznaju samog svemira, dao je objašnjenje klasične kozmologije, te je dao presjek poznatih sastojaka svemira. Uočeni su problemi u klasičnoj kozmologiji, te je dano rješenje tog problema u vidu spoja gravitacije i kvantne mehanike u kvantnu gravitaciju. Predavanje je završeno mogućim odgovorima na pitanje o tome što je tamna energija i tu su se naveli odgovori poput Einsteinove zablude, energije kvantnog vakuuma i energije pozadinskog polja.

Photobucket
Mladen Martinis-tamna energija, zabluda ili? / photo by Ninja Walka

Predavanja se održavaju od 17-19. studenog u prostorijama kinodvorane Tehničkog muzeja. Ulaz za sve posjetitelje na sva predavanja je besplatan.


Bojan Vršnak, predavanje o aktivnosti Sunca i budućnosti Zemlje / video by Ninja Walka


Mladen Martinis, predavanje o tamnoj energiji / video by Ninja Walka




Post je objavljen 18.11.2010. u 15:42 sati.