Konačno posljednji patlidžani iz vrta! Već mi izlaze na uši! Spomenula sam nebrojeno puta da ne volim patlidžane i da mi je zato totalni misterij zašto ih je mama posadila u vrtu – ni ona ih ne voli, ukratko: nitko od nas ih ne voli!
Ove godine sam, u zadnja 3-4 mjeseca, čak 8 puta pripremala jela s tim vrtnim patlidžanima . Za usporedbu: u zadnjih 10k godina (ne računajući ovu «patlidžanski plodnu godinu» ) – jela s patlidžanima pripremala sam svega 5-6 puta, dakle, čak niti svake godine. Znam da oni koji obožavaju patlidžane – jela od njih pripremaju i po nekoliko puta tjedno ; neka im, uopće im ne zavidim na tome!
Mene su patlidžani ove godine izludjeli! Mrskiji su mi nego ikad prije! Prijašnjih godina, viđala sam ja njih na tržnicama, u trgovinama,... ali ja nisam prilazila njima, ni oni nisu prilazili meni – nikad u životu nisam kupila patlidžan! Onih spomenutih 5-6 puta tijekom 10ak godina, kad sam pripremala jela s patlidžanima – te patlidžane uvijek je kupio netko drugi – ja definitivno nikad nisam sudjelovala u kupnji patlidžana!
U mojoj okolini ima podosta ljudi koji vole patlidžane, i njima se sviđaju ovakvi recepti pa evo ih i na mojem blogu, meni je drago što sam gotova s tim za ovu godinu.
Ovaj recept je nekakva varijanta tzv. «parmigiane», ali u časopisu iz kojeg recept potječe (Naš dom: Zelena kuhinja) ne zove se tako, a i nije isti kao recept za «parmigianu».
Sastojci
3 manja patlidžana
+
2 crvena luka srednje veličine
2 češnja češnjaka
4 rajčice
4 čajne žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja (bosiljak, peršinovo lišće,…)
+
10ak tankih šnita sira (Edamac ili neki drugi tvrdi sir)
pola šalice parmezana (oko 50 g)
sol, papar, šećer
(maslinovo) ulje
Patlidžane narežite na ploške debljine oko pola centimetra (možete ih rezati po dužini ili po širini). Posipajte ih solju i ostavite da stoje oko pola sata.
Zatim ih ocijedite, možete ih isplahnuti vodom, ako mislite da će biti previše slani (ja to ne radim). Posušite ih papirnatim ubrusom.
U tavi zagrijte oko 3 žlice ulja pa pržite patlidžane sa svake strane. Vadite ih na papirnati ubrus.
Ja, naravno, ne pržim patlidžane u tavi, jer mi je dosadno pržiti plošku po plošku, nego ih pečem u pećnici (rezultat nije isti, ali meni je to dovoljno slično). Lim obložim papirom za pečenje, pa na njega složim ploške premazane uljem s jedne i druge strane. Pećnicu zagrijem na 220 stupnjeva, uključim funkciju «gornji infra grijač» i lim stavim u pećnicu (bliže stropu pećnice, tj. gornjem grijaču) i pečem to par minuta.
Patlidžane ostavite da se malo ohlade.
Za umak, obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Rajčice možete prelijati kipućom vodom i oguliti ih (ja to ne radim). (Ne)oguljene rajčice sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte 3 žlice ulja pa dodajte obje vrste luka i pržite 5-7 min. Dodajte narezanu rajčicu, sol i papar. Kad zakuha, smanjite vatru i lagano kuhajte oko pola sata, da tekućina ispari. Na kraju začinite solju, paprom i šećerom te umiješajte 3 čajne žlice začinskog bilja.
Manju posudu za pečenje namastite.
Na dno složite 1/3 ploški patlidžana, prekrijte ih polovicom šnita sira, posipajte polovicom parmezana i ostatkom nasjeckanog začinskog bilja.
Zatim složite 1/3 ploški patlidžana, ostatak šnita sira i posipajte ostatkom parmezana.
Završite preostalim ploškama patlidžana. Odozgo rasporedite umak od rajčica.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata. Poslužite odmah.
Post je objavljen 19.11.2010. u 08:14 sati.