Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Turistička zajednica Fažane

Danas ćemo predstaviti Turističku zajednicu Fažane, ili kako je domaće stanovništvo od milja zove Najlipše misto na svitu.

Fažana je malo ribarsko mjesto nasuprot Nacionalnog parka otočja Brijuni, koje je uvelike odredilo njenu povijest i razvitak. Fažanski kanal štiti je od snažnih morskih oluja, dok okupana suncem i s jednim od najljepših prizora zalaska sunca u Hrvatskoj, pretstavlja nam se skromno i samozatajno, ali živo i veselo. Njen naziv mnoge podsjeća na pojam fazana, poljske ptice ili pak lončarstva. U rimsko doba u Fažani je od velike je važnosti bila proizvodnja amfora, no ponajviše je bila poznata po izvrsnom ulju i vinima.



Razvitak turističke zajednice Fažane u mnogome se pripisuje proglašenjem Brijuna nacionalnim parkom 1983. godine. Prije tog trenutka od 1947. kada je maršal Josip Broz Tito odabrao otočje kao jednu od svojih rezidencija, Fažani se uvelike određuje budućnost i način razvijanja. Ona postaje zatvorenom zonom za strance što određuje skučene prostore njena prosperiteta. Gosti otoka bili su isključivo poznati vladari, glumci, politički lideri, gospodarstvenici, umjetnici, kultne ličnosti. Tek se nakon 1983. godine otvara turistima iz čitavog svijeta.


Promjene koje su uslijedile tijekom devedesetih, postavljaju Fažanu, kao i otočje Brijuni, na važno mjesto u hrvatskom turizmu, zbog mnogih svjetskih i europskih političkih i gospodarskih summita. Najzanačajniji trenutak u novijoj fažanskoj povijesti zabilježen je 2001. godine kada je Fažana postala općinom.


Zanimljivost Turističke zajednice Fažane je što se, osim promocijom mjesta i njegovih kapaciteta u svijetu, bavi i osmišljavanjem prostornog plana općine Fažana. Turistička zajednica je oduvijek htjela stvoriti brend po kojem će mjesto biti prepoznatljivo široj javnosti. Njena se koncepcija u osnovi temelji na promociji mjesta kroz „plavu kraljicu“ - Sardelu.


Tu se ubrajaju projekti kao što su Cesta sardela i Park sardela, dok je projekt Mala ribarska akademija postao prepoznatljiv širom Europe. Projekt Cesta sardela je na prijedlog Turističke zajednice postala dio fažanske rive koja se lako prelazi pješice, a na njoj su smješteni ugostiteljski objekti s cijelog područja općine Fažana. Oni u svojem meniju tokom cjele godine nude razna jela svježe plave ribe, hraniteljice mediterana, jednostavne, ukusne, sardele.


Mala ribarska akademija sardela je ciklus manifestacija koja traje od 1. svibnja pa do početka kolovoza. U školi soljenja sardela sudionici uz pomoć stručnjaka uče kako se sardele sole, čiste i slažu u limene kutije u kojima ih se čuva tri mjeseca. Napokon, dočekaju se svima poznate „slane sardele“ . U posljednjem se ciklusu manifestacije pod nazivom Ča ribari znaju proglašava pobjednik u soljenju sardela.


Ono što razlikuje Fažanu od ostalih primorskih gradova je uređenost mjesta u koje se aktiviralo i domaće umjetnike koji su svoj talent iskazali skulpturama. Uz financijsku pomoć Turističke zajednice Fažane i Općine Fažana, 2006. je godine otvoren Park Sardela. To je skulptorska promenada čiji su prvi radovi postavljeni na godinu otvorenja Parka.


Umjetnost u ovom malom mjestu zauzima važnu ulogu, kipari, dizajneri, i profesori umjetnosti uvijek su bili voljni uložiti svoje vrijeme i znaje u organizaciji raznih ljetnih kulturno-umjetničkih manifestacija. Primjer umjetničke osviještenosti općine je ta što se tokom cjele godine u prostorijama Turističke zajednice održavaju razne izložbe, uključujući one Dječjeg vrtića Sunce i O.Š. Fažana. Za takve projekte kakve je Turistička zajednica Fažana ostvarila u promociji svojega mjesta zaslužila je nagradu Turističke zajednice Istarske županije „Zlatna koza – Capra d´oro“ 2004. godine za projekt Ribarska akademija Sardela te 2006. godine za projekt Park Sardela.

Jedan od glavnih pokretača fažanskog turizma je naravno i privatni smještaj kojeg svakako ne nedostaje u Fažani, Valbandonu i na Šuridi. Ne manjka ni kampova; tu su Bivillage i kamp Pineta u perojskoj šumi. Nastoji se ponovno aktivirati i obnoviti jedini hotel u mjestu, „Hotel Fažana“ čiji su imovinsko pravni odnosi još nedeifinirani nakon raspada Jugoslavije. Svakako, strateška pozicija koju zauzima ne ostavlja ravnodušnog nijednog prolaznika, koji se sigurno tada zapita što je dovelo do napuštanja takvog jednog predivnog objekta.

Na razvitak fažanskog turizma i tako turističke zajednice utjecalo je u zadnjih desetak godina širenje područja urbaniziranog zemljišta. Naime stvorili su se uvjeti za veći broj iznajmljivih kapaciteta, a s druge strane velike neurbanizirane površine počele su se ponovno kao nekada popunjavati sadnicama mladih maslina i brojnih vinograda koji prodajom maslinovog ulja i vina uvelike potpomažu budžetu lokalnog stanovništva.


Cilj Turističke zajednice Fažane je promocija mjesta u svijetu, pazeći pritom na to da se povećanjem broja gostiju ne prilagođava previše njihovim potrebama, nego da ih upoznaje sa svojim kulinarskim, prirodnim i ljudskim bogatstvom. Pohvalno je svakako što je to malo ribarsko mjesto uspjelo zadržati svoj stil maloga mjesta, duh starih uličica i osjećaj pripadnosti stanovništva.


Katarina Dobrić-Dabić



Post je objavljen 17.11.2010. u 13:34 sati.