Ono što razlikuje Fažanu od ostalih primorskih gradova je uređenost mjesta u koje se aktiviralo i domaće umjetnike koji su svoj talent iskazali skulpturama. Uz financijsku pomoć Turističke zajednice Fažane i Općine Fažana, 2006. je godine otvoren
. To je skulptorska promenada čiji su prvi radovi postavljeni na godinu otvorenja Parka.
Umjetnost u ovom malom mjestu zauzima važnu ulogu, kipari, dizajneri, i profesori umjetnosti uvijek su bili voljni uložiti svoje vrijeme i znaje u organizaciji raznih ljetnih kulturno-umjetničkih manifestacija. Primjer umjetničke osviještenosti općine je ta što se tokom cjele godine u prostorijama Turističke zajednice održavaju razne izložbe, uključujući one Dječjeg vrtića Sunce i O.Š. Fažana. Za takve projekte kakve je Turistička zajednica Fažana ostvarila u promociji svojega mjesta zaslužila je nagradu Turističke zajednice Istarske županije „Zlatna koza – Capra d´oro“ 2004. godine za projekt
Ribarska akademija Sardela te 2006. godine za projekt
Park Sardela.
Jedan od glavnih pokretača fažanskog turizma je naravno i privatni smještaj kojeg svakako ne nedostaje u Fažani, Valbandonu i na Šuridi. Ne manjka ni kampova; tu su Bivillage i kamp Pineta u perojskoj šumi. Nastoji se ponovno aktivirati i obnoviti jedini hotel u mjestu, „Hotel Fažana“ čiji su imovinsko pravni odnosi još nedeifinirani nakon raspada Jugoslavije. Svakako, strateška pozicija koju zauzima ne ostavlja ravnodušnog nijednog prolaznika, koji se sigurno tada zapita što je dovelo do napuštanja takvog jednog predivnog objekta.
Na razvitak fažanskog turizma i tako turističke zajednice utjecalo je u zadnjih desetak godina širenje područja urbaniziranog zemljišta. Naime stvorili su se uvjeti za veći broj iznajmljivih kapaciteta, a s druge strane velike neurbanizirane površine počele su se ponovno kao nekada popunjavati sadnicama mladih maslina i brojnih vinograda koji prodajom maslinovog ulja i vina uvelike potpomažu budžetu lokalnog stanovništva.
Cilj Turističke zajednice Fažane je promocija mjesta u svijetu, pazeći pritom na to da se povećanjem broja gostiju ne prilagođava previše njihovim potrebama, nego da ih upoznaje sa svojim kulinarskim, prirodnim i ljudskim bogatstvom. Pohvalno je svakako što je to malo ribarsko mjesto uspjelo zadržati svoj stil maloga mjesta, duh starih uličica i osjećaj pripadnosti stanovništva.