Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Etika u mojoj zajednici

Zasluga Odbora za etički kodeks je izbacivanje muslimanskih vjerskih pozdrava iz općinskih institucija...


«Etika u mojoj zajednici», naziv je Okruglog stola koji je prošloga tjedna, u organizaciji Misije OESS-a u BiH, održan u Vitezu. Cilj je skupa bio procijeniti status i aktivnosti etičkih odbora koji djeluju pri devet srednjobosanskih općina: Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, Vitezu, Donjem Vakufu, Fojnici, Gornjem Vakufu - Uskoplju i Novome Travniku.
Zahvaljujući članovima Odbora za etički kodeks koji djeluje u općini Travnik, vjerski pozdravi kojima su se godinama pozdravljali bošnjački općinski dužnosnici stvar su prošlosti. Za izbacivanje svih neprimjerenih i drugih neprihvatljivih pozdrava u općinskim institucijama vlasti kao i eliminiranje uvrjedljivih riječi iz govora općinskih dužnosnika, zaslužni su upravo članovi Odbora za etički kodeks.
Promjene koje su općinskim institucijama vlasti u Travniku i Bugojnu uveli Odbori za etičke kodekse pozdravili su i žitelji tih općina. Pokazala je to anketa koju je uradila Misija OESS-a u BiH, organizator današnjeg okruglog stola «Etika u mojoj zajednici» koji je održan u Vitezu.
Pozitivna iskustva Travnika i Bugojna koristit će i drugim srednjobosanskim općinama koje su formirale Odbore za etički kodeks; Kiseljaku, Vitezu, Fojnici, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu - Uskoplju i Novome Travniku.
Pored općinskih tijela vlasti, interes za izradu vlastitog etičkog kodeksa ponašanja pokazale su i druge ustanove, a među njima prednjačke škole, kažu predstavnici Misije OESS-a u našoj zemlji. (TVKISS)




Post je objavljen 15.11.2010. u 23:55 sati.