Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SLUŽBE ZA SPAŠAVANJE NESPREMNE ZA EUROPE

BANJA LUKA

Uvođenje sistema jedinstvenog broja za hitne situacije 112, koji funkcionira u svim zemljama Europske unije, u BiH se sprovodi vrlo sporo i ne zna se ni kada će profunkcionirati na teritoriji cijele zemlje. Naime, BiH se obavezala da će do ulaska u EU građanima omogućiti da besplatnim pozivom na 112 prijave nesreću, a dežurni operateri će na teren poslati hitnu, policiju, vatrogasce ili gorsku službu spašavanja.

Operativno-komunikacijski centar BiH - 112 u Sarajevu počeo je sa radom 8.siječnja, ali oni koji iz RS pozovu taj broj, umjesto operatera, čuju zvuk koji obavještava da broj nije u funkciji.Iz Ministarstva sigurnosti BiH uvjeravaju da čine sve da sistem proradi što prije, a iz službi za spašavanje upozoravaju da su po opremljenosti miljama daleko od europskih standarda. Vatrogasci upozoravaju da vatru još gase kantama, a iz gorske službe spašavanja da na poljetanje ekipa helikopterom čekaju pola dana.

Image and video hosting by TinyPic

Generalni tajnik Vatrogasnog saveza RS Nikola Santrač kaže da je sistem jedinstvenog broja 112 generalno dobar, ali dok god vatrogasci muku muče sa osnovnom opremom, od sprovođenja tog sistema nema ništa. “Za to treba pripremiti ljudstvo, opremu i sve ostalo. To dobro funkcionira u Italiji i Francuskoj, recimo, ali mi smo daleko od toga“, smatra Santrač. Ako je za utjehu, vatrogasci u RS su u posljednje tri godine zanovili više opreme nego u prethodnih 50 godina. „Sada imamo oko 1.100 vatrogasaca u RS, a europski je standard na 1.000 stanovnika jedan vatrogasac. Osim toga, od momenta dojave požara do dolaska ekipe na teren trebalo bi najviše proči od 13 do 15 minuta. Kako vatrogasna jedinica iz Banjaluke da stigne u Stričiće za 15 minuta?“, pita Santrač. Napominje da sistem 112 ima dosta mana, jer dragocjene minute izgube dok dispečer rasporedi ekipe. „Vatrogasci su do sada telefonski objašnjavali građaninu kako da postupi dok jedinica ne stigne na teren. Na primjer, uputimo ga kako da zatvori plin ili pomogne nepokretnima“, objašnjava Santrač. Dodaje da bi zbog toga vatrogasci mogli biti protiv novog sistema dojave.

Načelnik sarajevske stanice Gorske službe spašavanja Podžo Adnan upozorava da će sistem 112 podrazumjevati osnivanje državne gorske službe. Zvaničnu gorsku službu RS za sada nema. „U odnosu na 2003. lani smo imali pet puta više intervencija, a oko 80 posto opreme je izrabljeno i treba je što pre obnoviti. U Hrvatskoj od momenta dojave do ukrcavanja ekipa u helikopter prođe oko 17 minuta, a kod nas pola dana“, kaže Adnan. Do sada ih, tvrdi Adnan, niko iz vlasti nije obavjestio kako će funkcionirati novi sistem 112.

I u Ministarstvu sigurnosti BiH priznaju da dispečerski centri nemaju dovoljno obučenog kadra i da će za funkcioniranje broja za hitne slučajeve biti potrebno mnogo novca. Kažu da će u RS, recimo, biti pet lokalnih centara i da će Centar 112 profunkcionirati početkom sljedeće godine. Međutim, u Republičkoj upravi civilne zaštite nisu tako optimistični. Direktor Uprave Milimir Doder kaže da im za to treba oko dva milijuna KM. Računamo na donaciju iz Danske, ali i novac iz Ministarstva sigurnosti BiH. „Taj sistem europskog broja za hitne slučajeve podrazumjeva potpuno novu i digitaliziranu opremu. Sve službe civilne zaštite u BiH imaju zastarjelu opremu, a potreban nam je i obučen kadar. To se naročito odnosi na operatere koji moraju znati strane jezike“, napominje Doder. Podsjeća da u RS već postoji kratki broj 121, a kaže da će BiH vjerojatno pored broja 112 zadržati i stare za poziv hitnoj službi, vatrogascima ili policiji.
blic



Post je objavljen 15.11.2010. u 15:02 sati.