Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragaraga

Marketing

Nove kazne u prometu

Citam prijedloge novih kazni i veselim se. Dosta sam putovala automobilom po Europi i Hrvati su dobri vozaci kad nisu doma. Ali kad su doma, onda je situacija za poluditno Nazalostno

"Top lista" prometnih prekrsaja koji meni osobno, bez obzira slagali se drugi ili ne da ne bi bilo zabune boldanosretan isla bi ovako nekako, redosljed nebitan:

1. Pretjecanje
Da tvoj je zivot zaista vazniji od mog. I dok ja kao zadnji kreten sjedim u automobilu 20 po redu u koloni koja se ne mice, ti se spretno po krivoj strani odvezes na celo jer si oh tako pametan/a i snalazljiv/a. U panici se ubacis naprijed da izbjegnes sudar sa ni krivim ni duznim vozacem iz suprotnog smjera, a neki naivac te pusti naprijed samo zato da ne dodje do sudara. Nadam se da ce i kod nas doci CCTV era pa da ce ti naplatit barem 3000kuna kazne, o uzviseni pravednice.

2. Motorceki u akciji
..ili pretjecanje malih motorica, onih malo vecih i dostavljaca pizze i hamburgera lijepo s desne strane pa cekanje pred semaforom ni vise ni manje nego na zebri. Ovo me cak vise smeta iz pozicije pjesaka. Posebno napasni u ljetno doba.

3. Panicni uleti u kruzni tok
Pitanje - ima li svaki grad u HR kruzni tok? Znade li svaki vozac sluziti se kruznim tokom? Da? Bi li odgovor ostao da kad biste ponovno procitali procitali u udzbeniku?

4. Skarice
Bez komentara.
odnosno
5. Oduzimanje prednosti
Ja bih za ovo predlozila i vise od 3000kuna.

6. Ignoriranje vozila hitne pomoci
Kakav kreten moras biti da se ne maknes hitnoj??????????

7. Filtriranje? Molim?
ovdje se moram posut pepelom jer se ne mogu sjetit hrvatske rijeci, precesto cujem muza kako se zali na tu temu, a oni kazu filtering. Mislim na situaciju kad se spajaju smjerovi npr kod ulaska na autocestu, iz sporedne ulice ili na kraju krajeva iz shoping centra i kad ocekujes da ce se vozaci 'pomaknut', nastaviti voziti u svojoj traci ili barem odrzati stalnu brzinu tako da se slobodno i bez straha ubacis u promet. Nisam strucno objasnila, al valjda se kuzi na kaj mislim. A ne. Mozes ti usporit, cekat na kraju staze, cak i zaustaviti se, mozes tako dok se negdje iza ne ukljuci semafor ili smanji intenzitet prometa. Samo ces na rijetke petke pustit da se netko ukljuci u promet ispred tebe
eek

8. Slalom
Gradski slalom ili po autocesti, bez zmigavaca ili sa njima... ne vi niste dobri vozaci i spretni vozaci. Vi ste sebicni, netolerantni i bahati dajte se vec jednom ustanite 15minuta ranije pa se ne bute morali tak zurit jer vec poslovicno kasnite na posao.

9. SMS-anje u toku voznje i mobiteliranje u toku voznje dok istovremeno pokusavas biti:
a) brzi/a od onih ispred
b) lijepo si usporis i lagano komentiras onu tikvacu s posla i manijake koji ti trube, nepravilno te preticu i jos ti nesto psuju i masu kroz prozor

10. Ona kokos koju sam prosli tjedan vidjela kako se lijepo uparkirala u park u centru grada gdje je promet zabranjen za sva vozila, ukljucila sva 4 zmigavca i otisla lijepo prosetat psa po parku. Je, vidjela sam da si trudna i da imas veliki i skupi terenac i dovoljno novca za platit kaznicu i veliku srecu da ti nitko nije pozval policiju i da te policija nije vidjela. Ja bi takve kao sto si ti u katran i perje. Bahatra babo! I necu dobit jecmenac jer sam i ja trudnica. Eto!

Izvan svake kategorije:
1. Pretjecanje i nepostivanje brzine u tunelu i na mostu. Zatvor.
2. Voznja u krivom smjeru na autocesti. Zatvor i bolnica, bilo psihijatrijska, bilo oftamologija jer ste ocigledno slijepi.
3. Superturbobrza voznja. Zatvor. Ako imate srece i niste prije toga poginuli ili ubili nekog na cesti.
4. Prolazak kroz crveno posebno nocu uz veliku brzinu. Zatvor.
5. Utrkivanje po cesti. Zatvor i nove baterije za mozak koji ocigledno ne radi.

I to bi bilo to. U principu ne vjerujem u visoke kazne jer se uvijek nadje dovoljno budala da ih namjerno krsi. I zato sto policija djeluje uglavnom nezainteresirano. I zato sto policije najcesce nema na vidiku. Vjerujem da nam treba samo malo vise solidarnosti i kampanje tipa dobar vozac ne znaci brz vozac, kao sto je bila ona ako pijes ne vozi...

Sama sebi zvucim kao neka naivna princezica iz bajke.
Jednostavno ne shvacam da se kod nas njeguje prometna nekultura, makar se zna da je to na stetu svih nas.


Post je objavljen 15.11.2010. u 16:26 sati.