Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 15 do 21 studenog 2010.

Proslavili smo Svetog Martina. Nadam se da ste se dobro zabavili, kao i na kestenijadi na Jarunu.
Godine su več tu tako da slabo obilazim događaje, ali razmišljam o tome da se malo trgnem i krenem.
Ovaj tjedan nam je Slavonski Brod dosta aktivan.
SKAC nam želi predstavit novu sezonu. Ako nemate što radit u subotu navečer Palmotićeva 31 u Zagrebu bit će zanimljiva destinacija za otić.
Ima toga puno pa krenimo redom:

- Vjeronauk u Bazilicu Srca Isusova u Palmotićevoj 31 s početkom u 20 sati. Informacija o temi nemam.

- Na HKR-u je u ponedjeljak emisija 'Budimo mladi' u 20:30 sati.
Iz sadržaja emisije donosimo:
- Dominikanac Jozo Čirko govorit će o svome radu s mladima u Splitu, te kako se zainteresirani iz Splitsko-makarske nadbiskupije mogu prijaviti za Hodočašće povjerenja na zemlji u Rotterdamu.
- Ugostit ćemo i prvog povjerenika za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Dražena Hlŕduvku. Reći će koliki i koji ga izazovi očekuju na širokom polju rada s mladima.
- U rubrici „Kutak za KMNL trenutak“ razgovaramo s Hrvojem Cvetkovićem iz Dubrovnika, najboljim igračem završnice katoličkih malonogometnih liga u Mostaru. Emisiju uređuje i vode: Ante Novak i Diana Tikvić.

- (IKA) – Predstavljanje knjige "Povijest franjevačke provincije Bosne Srebrene 1730." autora Ivana Stražemanca, održat će se u ponedjeljak, 15. studenoga u 19 sati u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Ilok. O knjizi će govoriti Mato Batorović i prof. dr. sc. Stjepan Sršan.

- (IKA) - U povodu blagdana sv. Elizabete fra Zvjezdan Linić predvodit će u Slavonskom Brodu od ponedjeljak, 15. do srijede 17. studenoga duhovnu obnovu za članove Franjevačkog svjetovnog reda i sve vjernike. Program svakoga dana u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva započinje u 18.30 sati misom, slijedi nagovor i klanjanje. Na sam blagdan u srijedu 17. studenog tijekom mise bit će primanje novaka u FSR.

- (IKA/TU) – Sjednica povjerenstva za pastoral ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se 15. studenoga u Dvorani za sastanke Nadbiskupskog doma u Đakovu s početkom u 14 sati. Razgovarat će se o duhovnoj obnovi za starije ministrante te dekanatskim susretima ministranata u 2011. godini.

- (IKA) - Konferencija za medije na kojoj će se predstaviti prvo održavanje inicijative "Molitveni hod za domovinu – Koracima nade u istinu" bit će održana u ponedjeljak 15. studenoga u 11 sati u dvorani Ordinarijata u Zadru. Na konferenciji sudjeluju don Josip Lenkić, čuvar svetišta sv. Šimuna gdje događaj započinje, mons. Ivan Mustać, župnik katedrale Sv. Stošije u kojoj će zadarski nadbiskup predvoditi misno slavlje, te predstavnici braniteljskih udruga koji su događaj inicirali, a Zadarska nadbiskupija podržala: Ivana Haberle, predsjednica udruge 'Žene u Domovinskom ratu' i članica Udruge Vesna Matešić, Ivica Arbanas, predsjednik zadarske HVIDRE i Željko Turić, predsjednik braniteljske udruge 'Damir Tomljanović Gavran'.

- (IKA) - Na temu "Victor qoia victima – nada za Hrvatsku" u Vukovaru će se u ponedjeljak 15. studenoga održati 13. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91. – devetnaest godina poslije".
Skup organiziraju Centar za religijske studije i Područni centar Vukovar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.
U 8.30 sati bit će molitva i polaganje vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
Radni dio skupa započinje u 9 sati u dvorani sv. Bone Pastoralnog centra franjevačkog samostana, Samostanska 5.
U sklopu prve sjednice bit će predstavljena izlaganja "Vukovarske žrtve u svjetlu žrtve Isusa Krista. Obrisi teologije žrtve" (Ivica Raguž), "Posramljivanje žrtava ili zamjena činjenica mitovima, stereotipima i stigmama" (Vlado Šakić, Jelena Maričić, Ivana Vrselja), "Smisao patnje u besmislu nasilja - primjer vukovarske patnje" (Željko Tanjić), "Postholokaust - Prevencija genocida i žrtve Vukovara 1991." (Slobodan Lang) i "Opraštanje neznanja" (Ivan Šarčević).
Nakon stanke održat će se druga sjednica, tijekom koje će se održati izlaganja "Žrtva Vukovara u temeljima hrvatske države" (Zvonimir Šeparović), "Žrtva u franjevačkoj teologiji i duhovnosti" (fra Nikola Vukoja), "Starozavjetna teologija žrtve i ideja mučeništva" (Darko Tepert), "Duhovni identitet, Dvoznačnost oponašanja/nasljedovanja Krista" (Mario Cifrak) i "Neki empirijski pokazatelji religioznosti stanovništva grada Vukovara 1991." (Vine Mihaljević, Ivana Bendra).
Treća sjednica započet će u 14 sati, a bit će predstavljena izlaganja "Iskustvo žrtve i mučeništva" (Ante Perković), "Djeca ratnog Vukovara - iskustvo žrtve i progonstva" (Ivana Simić Bodrožić), "Stotinu svjedočanstava - iskazi hrvatskih prognanika i logoraša" (Rea Fulgosi Masnjak, Vlasta Vince Ribarić), "Štovanje žrtve grada Vukovara" (fra Gordan Propadalo), "Antropologija Vukovara: strateško razotkrivanje 'civilizirajućih misija' i praksi nametanja kulture smrti" (Sanja Špoljar Vržina), "Društvo, interes, moć - odnos prema žrtvi" (Renato Matić) i "Vukovar i kultura zaborava" (Sandra Cvikić).
Skup će završiti raspravom u 16 sati.

- (IKA/TU) – Trajna formacija svećenika do 10 godina svećeništva održat će 15. studenoga u prostorima Nadbiskupskog doma u Đakovu s početkom u 9 sati. Predavanja mr. sc. Luke Marijanovića, Tomislava Cvitanušića, upravitelja Zatvora u Osijeku i o. Branka Lipše, zatvorskog kapelana u Zatvoru u Osijeku, obuhvati će temu "Svećenik i duhovno-pastoralna skrb za osobe lišene slobode".

- (IKA) - Mreža katolika Grada Rijeke organizira 16. studenoga u 20 sati molitvu na Mostu hrvatskih branitelja te polaganje svijeća za Vukovar. Predvoditelji će biti svećenici grada, a glavni koordinator je Marin Miletić. U Šušačkoj gimnaziji okupit će se vukovarski branitelji, pripadnici 128. i 111. brigade i nakon prigodnog programa krenuti na Most branitelja.
Organizirani skup će krenuti i iz Vukovarske ulice (pored grafita Vukovare hvala) u 19.30 sati. Klub navijača Armada nacrtat će novi grafit.
Ovaj događaj u Rijeci spomen je na sve žrtve nakon 19 godina od pada Vukovara, tj. na sve prognane i ubijene 18. studenoga 1991., kad je Vukovar okupiran. Mreža katolika Grada Rijeke je koordinacija katoličkih udruga, pokreta, molitvenih zajednica koje djeluju na području Grada Rijeke.

- (IKA) – Tribina s temom „Proroci novoga doba: Zamke zla u književnosti i filmu" održat će se u utorak, 16. studenoga u 20 sati u kino dvorani „Forum" SD "Stjepan Radić" u Zagrebu. Gost predavač bit će dr. sc. fra Josip Blažević, OFMConv. Tribina je namijenjena studentima kao i svima koje zanima ta tematika.

- Na HKR-u je u utorak emisija 'Gospodine, nauči nas moliti' koju predvodi prof. Tomislav Ivančić. s početkom u 20:30 sati. Tema je i dalje Hagioterapija.

- (IKA) – Kršćanski mirovni krug u utorak, 16. studenoga u 19.30 sati u dvorani sv. Franje samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu 31 u Zagrebu priređuje ekumensku večer pod nazivom "Kazalište razgovora".
U prvom dijelu večeri kazališna umjetnica Kathleen Ann Thompson izvest će predstavu "....a Sara je imala 90 godina.....". Autor glazbe je Arvo Part.
U nastavku večeri nazočni će imati prilike razmijeniti mišljenja i iskustva o ustrajnosti u vjeri, što je tema predstave.

- (IKA) – Akademiju „Zapamtite Vukovar", u sjećanje na 19. obljetnicu pada Vukovara, u utorak 16. studenoga u 20 sati u dvorani „Vijenac" na Kaptolu 29a u Zagrebu priređuju odgojitelji i bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

- (IKA) - U organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnica Slavonski Brod predavanje na temu "Vjera i znanost" održat će Neda Aberle, dr. med. Predavanja će se održavati u utorak 16. studenoga s početkom u 19 sati u prostorijama Zbora liječnika, II. kat zgrade neuropsihijatrije u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu.

- (IKA) - Šesnaesta godišnja skupština Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMST), ujedno izborna, započinje u utorak 16. studenoga u 17.30 sati u velikoj dvorani Školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru. Prigodne riječi će uputiti zadarski nadbiskup Želimir Puljić, duhovnik udruge don Jerko Gregov, predstavnici gradske i županijske vlasti te suradnici, prijatelji i podupiratelji udruge. U svečanom programu sudjeluju sastav udruge 'Magnificat', zadarski plesni ansambl, Vladimir Paštrović za klavirom, mladići iz komune Cenacolo u Jankolovici i klapa svećenika Zadarske nadbiskupije. Izabrat će se i novo vodstvo udruge i izvijestiti o dosadašnjem radu HKUMST-a koji duhovno i karitativno djeluje u nadbiskupiji.

- U župi Sveti Petar u Zagrebu u srijedu 17.11 u u 20 sati održat će se Obiteljska radionica na Petretićevom trgu 4 na temu "Željeni sustav vrijednosti u mojoj obitelji". Tko ima utjecaj na sustav vrijednosti u mojoj obitelji? Koliko je moj utjecaj? Što mi sve treba da povećam svoj utjecaj na članove svoje obitelji? Kako naše kršćanske vrijednosti donose smisao u naš život? Koje vrijednosti želim ugraditi u svoju obitelj? Koje vrijednosti želim da me vode? Što ću s njima dobiti? Koja ponašanja u obitelji će biti pokazatelji toga
novoga sustava? Pedeset razloga za osvješteni rad na sustavu obiteljskih vrijednosti kod mene doma i u mojoj zajednici? Voditeljjica je Jadranka Delač Hrupelj

- Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organizira se u srijedu, 17. studenoga. Pozivamo vas da u 18 sati upalite svijeće s obje strane kolnika Ulice Grada Vukovara, a na križanju s ulicom Hrvatske bratske zajednice održat će se središnji program i zajednička molitva, s početkom u 18.30 sati.

- (IKA/TU) – Kolokvij o ekumenskim nastojanjima za svećenike i župne suradnike Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se u utorak, 16. studenoga u 9.30 sati, u Dvorani za susrete Nadbiskupskog doma u Đakovu.
Susret će uz pozdravnu riječ đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića sadržavati i kratka izvješća o ekumenskim nastojanjima u pojedinim regijama, potom osvrt na ekumenske inicijative mjesne Crkve kao većinske na području Istočne Slavonije te prijedloge za unaprjeđenje ekumenskog djelovanja. Uslijedit će osnivanje Nadbiskupijskog ekumenskog povjerenstva i ekumenskih koordinacija u pojedinim regijama na području Nadbiskupije.

- (IKA) – Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije nastavlja s mjesečnim susretima mladih Splita i šire trećom srijedom u mjesecu. Gost susreta u srijedu, 17. studenoga u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu je dr. fra Ante Vučković koji će održati predavanje "Opraštati?! Kada? Koliko? Zašto?". Susret će biti obogaćen i osmišljen s već prepoznatljivim sadržajima, ali i nekim novim. Taj susret je ujedno duhovna obnova za sve sudionike Katoličke malonogometne lige "Ivan Pavao II." na kraju jesenskog dijela natjecanja kao bi mladi rasli u vjeri.

- (IKA) - Kulturna tribina Teologije u Rijeci na temu „Sloboda medija u Hrvatskoj – Utjecaj politike, tržišta i publike" održat će se u srijedu, 17. studenoga u 19.30 sati, u dvorani Nadbiskupskoga doma, ulica Ivana Pavla II. br. 1, u Rijeci (Vajnerova, 2).
O temi će govoriti dr. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, a voditelj tribine je dr. Jerko Valković.

- (IKA) - U zabočkoj osnovnoj školi „Ksavera Šandora Đalskog" u srijedu 17. studenoga u 19 sati bit će predstavljena prva zbirka pjesama zabočkog župnika Marijana Culjka pod nazivom „Pjesme za dušu". Knjigu će predstaviti vlč. Josip Komorčec – Pepek, recenzent dr. sc. Rajko Fureš, urednik Vladimir Poljanec te sam autor.
U sklopu predstavljanja knjige održat će se i prodajna izložba likovnih radova vlč. Culjka, a cjelokupni prihod namijenjen je Caritasu župe sv. Jelene Križarice u Zaboku.
U glazbenom dijelu programa nastupit će vokalna skupina „Kirijales" iz Svetog Križa Začretja.

- (IKA) - Godina dana od smrti mons. dr. Alde Starića, profesora na KBF-u u Zagrebu i glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti, navršava se u srijedu, 17. studenoga. Toga dana će ga se misom zadušnicom osobito sjetiti djelatnici KS-a i milosrdne sestre sv. Križa kod kojih je dr. Starić boravio posljednjih godina života. Misu zadušnicu u kapeli sestara sv. Križa na Vrhovcu u 18 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak, a u koncelebraciji će biti direktor KS-a dr. Željko Tanjić te ostali svećenici iz te kuće, članovi skupštine KS-a i njegovi prijatelji.
Aldo Starić rođen je u istarskome mjestu Starići u župi Sv. Ivan od Šterne 18. ožujka 1942. godine. Nakon osnovnog školovanja u Muntrilju, gimnazijsko školovanje nastavio je u pazinskome sjemeništu i na realnoj gimnaziji u Pazinu te u sjemeništu na Šalati gdje maturira 1959. godine. Prve tri godine teološkog studija završio je na Višoj teološkoj školi u Pazinu, a zatim od 1964. godine do 1972. godine u Rimu na Papinskome sveučilištu Gregorijani i na Biblijskome institutu. Na Gregorijani je 1967. godine postigao licencijat iz teologije, a 1970. na Biblijskome institutu i licencijat iz biblijskih znanosti. Potom piše doktorsku disertaciju s naslovom „Atti 28, 15-31: valutazione teologica dell 'arrivo e del soggiorno di Paolo a Roma" koju je na Gregorijani obranio 1972. godine. Od ak. god. 1972/1973. najprije je asistent pri katedri za dogmatsku teologiju KBF-a u Zagrebu, a od 1991. naslovni te potom od 1993. godine sveučilišni docent za dogmatsku teologiju. Godine 1998. postaje izvanredni profesor, a 2003. godine odlazi u starosnu mirovinu.
Za svećenika je zaređen 8. rujna 1964. godine u Vižinadi, a mladu misu slavio je 12. rujna 1964. godine u rodnoj župi. Papa Ivan Pavao II. monsinjorom ga je imenovao 1994. godine.
Nakon smrti Josipa Turčinovića, dr. Starić preuzima službu glavnoga urednika u Kršćanskoj sadašnjosti, koju je obnašao do smrti. Svojom osobom i radom, teološkim promišljanjem i kršćanskom širinom prof. Starić ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Kršćanske sadašnjosti, a time i u našoj crkvenoj, znanstvenoj i kulturnoj javnosti.

- (IKA) - Dani sjećanja na žrtve Vukovara koje ove godine organiziraju zajedno Grad Slavonski Brod, župa Gospe brze pomoći i Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata započinju u srijedu, 17. studenoga u 17.30 sati zajedničkom molitvom za žrtve Vukovara i Hrvatske kod Spomenika poginuloj djeci "Djevojčica".
Potom će duž Vukovarske ulice polagati upaljene lampione. Istoga dana u 18.30 sati u župnoj crkvi Gospe brze pomoći biti će slavljena misa zadušnica za sve žrtve Vukovara i Hrvatske u Domovinskom ratu.

- (IKA) – Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika i Udruga za potporu bačkim Hrvatima iz Zagreba priređuju svečanu akademiju u povodu 90. obljetnice rođenja dr. Ante Sekulića. Akademija će se održati u srijedu, 17. studenoga u 18 sati u dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu.
U ime organizatora pozdravne riječi izreći će predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i predsjednik Udruge za potporu bačkim Hrvatima Stjepan Skenderović.
Riječ prijatelja slavljeniku će izreći akademik Milan Moguš, akademik Ivan Aralica, Nevenka Nekić, vlč. Andrija Kopilović i Stjepan Šešelj.
Na kraju akademije okupljenima će se obratiti i slavljenik dr. Sekulić.
Ante Sekulić rođen je 16. studenoga 1920. godine u Tavankutu. Osnovnu školu završio je u Subotici, a srednju u Somboru i Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1946. godine diplomirao hrvatski i latinski jezik i književnost, te doktorirao s temom „Govor bačkih Hrvata". Živi u Zagrebu. U središtu njegova zanimanja su teme vezane uz jezik, povijest i stvaralaštvo bačkih Hrvata. Autor je četrdesetak objavljenih knjiga, kao i niza znanstvenih i stručnih radova. Autor je i „Rječnika govora bačkih Hrvata" (2005.), kao i „Karmelićanskih prinosa hrvatskoj kulturi" (2001.). Dr. Sekulić je dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Razred za filološke znanosti), Papinske međunarodne marijanske akademije (PAMI) u Rimu, Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatskog mariološkog instituta, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog PEN-a, Matice hrvatske, Hrvatskoga filološkog društva, Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić", kao i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" iz Subotice.

- (IKA) - Autobus mladih iz Dubrovnika u srijedu, 17. studenoga uputit će se u Vukovar kako bi sudjelovali u mimohodu i upoznali se izbliza s ratnim stradanjima toga grada koji je pobratimski grad Dubrovniku. Odlazak i boravak organizira Vijeće za pastoral mladih Dubrovačke biskupije.

- (IKA) – Knjiga Josipa Sanka Rabara "Razgovor s Bogom" bit će predstavljena u srijedu 17. studenoga u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića, u Zagrebu.

- (IKA) – Svoju nebesku zaštitnicu, sv. Elizabetu Ugarsku, župa Jalžabet svečano slavi u srijedu 17. studenoga. Svečanu misu u 11 sati predvodi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, rodom iz župe. Na misi pjeva župni zbor uz tamburaše KUD-a "Jalžabet", a suslave okolni svećenici.

- (IKA) – "U paklu droge – marihuana – početak kraja" tribina je u srijedu 17. studenoga u 19.45 sati kod isusovaca u Palmotićevoj 31 (dvorišna zgrada). Priređuje je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika. O temi govori dr. sc. Veronika Reljac.

- (IKA) – Osma u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 18. studenoga u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu s početkom u 19.30 sati. Na tribini će se predstaviti Franjevački svjetovni red s vrlo aktualnom temom ekološkog karaktera o zbrinjavanju otpada u Hrvatskoj.
Cilj niza tribina "Jedinstvo u različitosti" u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta je informirati crkvenu javnost i pastoralne djelatnike o različitim karizmama, radu i djelovanju crkvenih pokreta, udruga i zajednica, a ujedno formacijski djelovati na članove crkvenih pokreta i udruga.

- (IKA) - Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u četvrtak 18. studenoga, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodit će misno slavlje za pokoj duša svih poginulih u obrani Vukovara i hrvatske domovine u 19 sati u crkvi Sveta mati slobode na zagrebačkom Jarunu.
Dan ranije, u srijedu 17. studenoga u 18.30 sati, na križanju ulice Hrvatske bratske zajednice i Ulice grada Vukovara bit će organizirano paljenje svijeća i molitva.

- (IKA) - U četvrtak, 18. studenog na misnom slavlju s početkom u 18.30 sati u župi Bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu bit će postavljen i blagoslovljen križ posvećen hrvatskim mučenicima. U subotu, 20. studenog s početkom u 20 sati održat će se molitveno bdjenje pred zavjetnom slikom "Gospe od zdravlja".
U nedjelju, 21. studenog s početkom u 9.45 sati ispred bogoslužnog prostora krenut će nekoliko sudionika ultramaratona od Slavonskog Broda do Hrvatske Tišine u Bosanskoj Posavini pod geslom "Vjerom do zdravlja". Istoga dana na misi koja počinje u 11 sati bit će blagoslovljena zavjetna slika "Gospe od zdravlja" pred kojom će se svakodnevno moliti za zdravlje i ozdravljenje.

- Prof. Tomislav Ivančić će i ovaj četvrtak (18. studeni) u dvorani Kinoteke u Zagrebu održat svoj redovni susret u 20 sati.

- U četvrtak, 18. studenoga u 20 sati u dvorani Vijenac na Kaptolu 29 u Zagrebu održat će se kateheza za srednjoškolce.

- (IKA) - "Molitveni hod za domovinu – Koracima nade u istinu" održava se u četvrtak 18. studenoga od 17 sati u crkvi Sv. Šime u Zadru, u sklopu obilježavanja spomena stradanja u Škabrnji, Vukovaru i drugim mjestima u Domovinskom ratu. Nakon molitve krunice pred škrinjom sv. Šimuna vjernici će se u ophodu središtem grada uputiti sa zapaljenim svijećama na euharistijsko slavlje u katedralu Sv. Stošije koje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Želja je tim događajem izraziti brigu Crkve za branitelje i njihove obitelji i pridonijeti da žrtva u Domovinskom ratu ne bude zaboravljena. Vjernici su pozvani te večeri upaliti svijeće na svojim prozorima kao znak solidarnosti s pogođenima ratnim nevoljama.

- (IKA) - Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić" održat će svoju četrnaestu redovitu godišnju glavnu skupštinu u četvrtak 18. studenoga s početkom u 16 sati u dvorani Nadbiskupskoga duhovnoga stola u Zagrebu, Kaptol 31 (kolni ulaz Branjugova 1).
Na dnevnom redu će osim izvješća o radu Društva od posljenje skupštine održane 10. prosinca 2009. godine, te usvojen program rada za sljedeću godinu. I u ovoj prigodi bit će predstavljana nova izdanja, i to 14. godišnjaka "Tkalčić", te tri knjige.
Dr. Ivan Mirnik predstavit će knjigu dr. Pavla Mačeka "Plemeniti rodovi Jelačića"
(Radovi br. 20), mr. Anđelko Košćak predstavit će djelo dr. Stjepana Razuma "Vjeroispovijedi i župničke prisege Zagrebačke nadbiskupije" (Radovi br. 21), a dr. Agneza Szabo knjigu dr. Miroslava Akmadže, "Crkva i država", svezak II. (Radovi br. 22).

- (IKA) - Učenici i djelatnici Strukovne škole Gospić obilježit će u četvrtak 18. studenoga prvi put na masovniji način tužnu obljetnicu pada grada heroja Vukovara. U 8 sati nazočit će misi u gospićkoj katedrali koju će predslaviti župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar nakon čega će položiti vijenac i zapaliti svijeću pred središnjim križem na trgu S. Radića.

- (IKA) – Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2010. u četvrtak 18. studenoga misu za sve pokojne i nestale na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru s početkom u 13 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Misi prethodi Križni put – Kolona sjećanja ulicama Grada heroja.

- (IKA) - "Na putu svjetla" naziv je izložbe brodske slikarice Mirjane Buljan koja će biti otvorena u četvrtak 18. studenoga u 13 sati u prostorijama Opće bolnice u Slavonskom Brodu.

- (IKA) – Film o životu splitskih beskućnika u vrijeme recesije "Nemati, a biti" u produkciji Dramskog studija Ilirik bit će prikazan na 42. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva koja se održava u Samoboru od 26. do 28. studenoga. Film koji se radio u suradnji s Caritasom i udrugom Most također će biti prigodno prikazan 19. studenoga u 21 sat, na Večerima dobrog filma koje se jednom mjesečno organiziraju u oratoriju akademske crkve Sv. Filipa Nerija u Splitu. Više o projektu može se pročitati na web stranici www.dramskistudioilirik.hr.

- (IKA) - Kršćanski mirovni krug iz Zagreba i katedralna župa Uzvišenja svetog Križa u Sisku priređuju u petak, 19. studenoga u 19.30 sati kazalište razgovora s predstavom Kathleen Ann Thompson „Knjiga o Ruti". Program će se održati u velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku, Trg b. Josipa Jelačića 1.

- (IKA) - Collegium pro musica sacra priređuje koncert ususret blagdanu sv. Cecilije. Koncert će održati u subotu, 20. studenoga u dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda, Gundulićeva 6a u Zagrebu u 20 sati. Na programu će biti djela Skjavetića, da Palestrine, Klobučara, Igreca i Brittna.

- (IKA/TU) - Podjela potvrdnica polaznicima Škole za župne suradnike i Glazbene škole Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su završili dvogodišnji program formacije bit će održana 20. studenoga u prostorijama KBF-a u Đakovu, s početkom u 12.30 sati. Svečanosti će nazočiti i prigodni govor uputiti đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, te predstojnici Škola dr. Stanislav Šota i mo Ivo Andrić.

- (IKA/TU) – Treći seminar za animatore i suradnike u župnoj katehezi na području Đakovačko-osječke nadbiskupije na temu "Riječ Božja u središtu župne kateheze" održat će se 20. studenoga, s početkom u 9 sati u prostorijama KBF-a u Đakovu.
Seminar će obuhvatiti predavanje dr. sc. Ivice Čatića, radionice, plenum, a potom će uslijediti podjela potvrdnica polaznicima koji su završili program formacije Škole za župne suradnike i Glazbene škole Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- SKAC tulum održat će se u subotu 20.studenog u 20 sati u SKAC klubu Palmotićeva 31 u Zagrebu. To će biti povod da se i predstavi nova sezona te udruge. Što sve nude i koji im je cilj u novoj sezoni doznatje u subotu. Ulaz je slobodan.

- (IKA) – Duhovna obnova za srednjoškolce i mlade koji su sudjelovali na ljetnim kampovima u Centru "Sanguis Christi" na otoku Olibu održat će se u subotu, 20. studenoga u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove, Vinobreška 16 u Zagrebu-Podsused. Na duhovnoj obnovi mogu sudjelovati i drugi mladi. Program započinje u 9.30 sati, a završava oko 18 sati misnim slavljem.

- (IKA) - Caritas Varaždinske biskupije u prigodi nadolazećeg došašća i Božića organizira tradicionalnu duhovnu obnovu za voditelje i suradnike župnih Caritasa u subotu 20. studenoga. Duhovna obnova započinje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu misnim slavljem u 9 sati koje će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa. Nastavlja se u dvorani Biskupskog ordinarijata pozdravnim riječima predsjednika i ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godine i mr. Ante Šole. O temi „Motivacija za volontiranje" izlagat će ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.

- (IKA) – U crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu održat će se biblijsko bdjenje od 21. do 28. studenoga. Bdjenje započinje 21. studenoga nakon večernje mise za župljane Karlovačkog dekanata. Bdjenje će biti svojevrsna duhovna priprava za svetkovinu Božića osobnim čitanjem i slušanjem Božje riječi u zajednici.

- (IKA) - U samostanu franjevaca trećoredaca Sv. Franje Asiškog u Ogulinu u nedjelju 21. studenoga svečano se slavi naslovni patron kapelice Krist Kralj. Misu će uz gvardijana fra Marijana Jelušića i brojne svećenike Ogulinskog dekanata u 17 sati predvoditi gvardijan samostana franjevaca trećoredaca na Ksaveru u Zagrebu fra Marko Medo.

- (IKA) – Sv. Nikola Tavelić, zaštitnik Hrvatske katoličke zajednice Bad Cannstatt kraj Sttutgarta u Njemačkoj slavi se u prvu nedjelju po blagdanu 21. studenoga, ujedno u nedjelju Krista Kralja. Za proslavu se hrvatska vjernička zajednica pripravlja trodnevnom duhovnom obnovom. Pod geslom "Obnovimo se Duhom" od petka 19. do nedjelje 21. studenoga predvodi je dr. fra Ante Vučković, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Blagdanska misa u Bad Cannsttatu je u nedjelju 21. studenoga u 12 sati.

- (IKA) – Hrvatska katolička misija u Berlinu će u nedjelju 21. studenoga misnim slavljem koje će s početkom u 12 sati u crkvi Sv. Sebastiana na Weddingu, Feldstr. 4, predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić proslaviti 40. obljetnicu djelovanja.
Nakon mise prigodni recital izvest će fra Josip Grbavac, ravnatelj franjevačke klasične gimnazije u Sinju i Tomislav Martić, glumac iz Zagreba.
Osim duhovnoga, obilježavanje obljetnice bit će proslavljeno i u vidu društvenih aktivnosti.
U petak 19. studenoga u 20 sati u ATZE Musiktheater, Luxemburger Strasse 20 u kulturnom programu nastupit će folklor, zborovi, klapa, razni izvođači iz HKM.
U subotu 20. studenoga također u 20 sati u Loewe Saal, Wiebestrasse 42 koncert zabavne glazbe održat će Dražen Zečić.

- (IKA) – Svetkovinu Krista Kralj istoimena župa na zagrebačkom Trnju svečano slavi u nedjelju 21. studenoga. Za proslavu se vjernička zajednica župe, koju je prije 72 godine (1938.), pred Drugi svjetski rat na tada zagrebačkoj periferiji ustanovio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, pripravlja trodnevnicom od četvrtka 18. do subote 20. studenoga. Krunica s pobožnostima i propovijedanom misom je u 18.30 sati, kroz trodnevnicu propovijeda dr. Josip Šimunović sa zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Na samu svetkovinu svečana misa je u 11 sati. U kripti crkve Krista Kralja predvodi je mons. Zvonimir Sekelj, biskupski vikar za grad Zagreb.

- (IKA) – Na nedjelju Krista Kralja, 21. studenoga, u svečanom euharistijskom slavlju koje u 11 sati u crkvi Corpus Domini na zagrebačkoj Trešnjevci, Mošćenička 3 predslavi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski s rektorom crkve don Pavlom Crnjcem, s. M. Ignacija Dulić iz samostana Reda Pohoda Marijina uz crkvu Corpus Domini, u ruke poglavarice s. M. Martinčević položit će vječne zavjete. Misno slavlje uzveličat će zborovi „Corpus" i sestara stroge klauzure. U samostanu je osam zavjetovanih sestara i jedna poglavarica. Ove godine Red je proslavio 400. obljetnicu svoga utemeljenja.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić podijelit će na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga pod svečanim misnim slavljem u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u 10.30 sati red đakonata osmorici kandidata: Mati Jokiću iz Privlake, Tomislavu Karavidoviću iz Gundinaca, Tomislavu Lasiću iz župe Osijek 1, Pavi Martiću iz župe Slavonski Brod 7, Vedranu Mešanoviću iz Otoka, Damiru Staniću iz Valpova, Željku Šimiću iz Valpova i Ivanu Živiću iz Sikirevaca.

- (IKA) - Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga, za vrijeme euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 11 sati, zadarski nadbiskup Želimir Puljić za đakone će zarediti akolite Zadarske nadbiskupije: Rolanda Jelića iz župe Benkovac, Darka Marušića (Stanovi Zadar), Slavka Ivoša (Kali) i Tomislava Planinića (Opuzen).

- (IKA) - Viniška župa Presvetog Svetog Srca Isusova u nedjelju, 21. studenoga, slavi blagdan Gospe od zdravlja. Ispred crkvice Gospe od zdravlja u zaseoku Orihovici u 10 sati procesiju mjestom i misu vodi prof. dr. Marinko Vidović. U zavjetni blagdan vjernici Vinišća ulaze trodnevnom duhovnom pripravom koju s molitvom krunice i misom u 15.30 sati predvodi župnik don Ivan Simunić. Slavlje će uzveličati župni zborovi Vinišća.

- (IKA) – Hrvatska katolička zajednica Sv. Nikola Tavelić u Kirchheimu u nedjelju 21. studenga slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika, zvan "Patrozinium" (Župni dan). Misa je u 17.30 sati u crkvi St. Ulreich – Kirchheim. Predslavi je fra Josip Repeša. Pjeva župni zbor mladih. Poslije mise u župnoj dvorani nasuprot crkve druženje je uz domjenak i nastup hrvatskih folklornih skupine.

Post je objavljen 15.11.2010. u 09:10 sati.