Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sloga-bukovica

Marketing

Davno je davno bilo to


Ivanjsko navečerje 1988.

Poštovani slogaši, današnji, a pogotovo vi koji ste davno bili članovi KUD-a "Seljačka sloga" Špišić Bukovica, a danas živite daleko od sela i KUD-a u kojem ste proveli ponajljepše trenutke svoje mladosti, nastupali na prestižnim pozornicama: Zagreba, Vinkovaca, Đakova,Valpova, Orahovice, Pakraca, Lipika, Donjeg Miholjca i drugih gradova u prelijepoj nam domovini; kao i u Mađarskoj,Italiji i Francuskoj; evo nekoliko video isječaka od prije i danas. Tek toliko da vam osvježi uspomene. Možda vas ponuka da nam dostavite i neke fotografije ili video klipove iz vaših kolekcija.

Možete nam sve to slati na: kudsssb@gmail.com

Već neko vrijeme prisutna je ideja kod nekih naših bivših članova u Švedskoj, Italiji, Njemačkoj,Švicarskoj, Austriji,Francuskoj, ali i u Australiji i Kanadi ( a na blog nam svraćaju i oni porijeklom Bukovčani, čiji potomci danas žive u Americi, te Srednjoj i Južnoj Americi), da se KUD-u, a time i cijelom selu Špišić Bukovica pomogne u sanaciji mjesnog doma kulture u kojem je uz Seljačku slogu i njen inventar smješteno još šest vrijednih udruga, te nekoliko grupa građana.
Dom je građen davne 1947. godine i krovište je dotrajalo, te postoji opasnost da bogate narodne nošnje i glazbala u nekoj većoj vremenskoj nepogodi nakisnu.

Pa i inače dom ne odgovara današnjim potrebama, u njemu nema ni telefonske linije ni interneta, a novosagrađena sportska dvorana nam je zbog nama visoke cijene sata korištenja i skupog ozvučavanja neprimjerena, odnosno, nije zamjena za sadašnju dvoranu mjesnog doma koju bi trebalo akustički prilagoditi, a dom izvana termički i zvučno izolirati za manje općinske smotre folklora i druge priredbe.

Ovo što KUD ipak ima komunikaciju sa svijetom je zahvaljujući agilnim članovima društva koji to odrađuju od kuće i o svom trošku. Lijepo je vidjeti da smo u protekle dvije godine za svoj žilavi rad dobitnici zlatne plaketa Hrvatskog sabora kulture i zlatne plakete općine Špišić Bukovica.
Iskreno moram priznat da nas općina financijski potpomaže, koliko je u njenoj moći, no nismo mi jedina udruga kojoj je to potrebno, pa nam je to jedva dovoljno za troškove putovanja na brojne nastupe.

Izgradili smo prošle godine, zahvaljujući općini i nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva "Slagalica" ljetnu pozornicu u parku Ćimen, i obogatili na taj način svoje selo i materijalno i kulturno; pa i duhovno.
Sve političke stranke, vladajući i oporba podržavaju naš mukotrpni rad, kao i naši podupirući članovi kojih je u Špišić Bukovici gotovo dvije stotine.

Zahvaljujući velikom angažmanu naših aktivnih članova bili smo nositelji organizacije dviju županijskih smotri folklora.Jedne u Virovitici i ovogodišnje u Špišić Bukovici, te i danas za to dobivamo pohvale Hrvatskog sabora kulture.
U današnje vrijeme sav naš entuzijazam nije i neće biti dovoljan za ostvarenje naših zamisli: izdavanje knjige za koju su materijali prikupljeni i obrađeni, o svih ovih 76 godina postojanja; rekonstrukciju narodnih nošnji, nabavu instrumenata, snimanje CD-a sa pjesmama koje još nisu u fundusu Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a pogotovo ne za sanaciju mjesnog doma kulture koji bi se doista i izgledom i funkcionalnošću u to trebao i pretvoriti.

Kao predsjednik KUD-a "Seljačka sloga" Špišić Bukovica i ujedno predsjednik županijske zajednice svih kulturno-umjetničkih udruga bio bi sretan kad bismo ostvarili dvosmjernu komunikaciju.Naime puno vas posjeti ovaj blog, ali kao da se ne usudite reći svoje mišljenje.
Pišite nam na e-mail, dajte prijedloge kao i moguća rješenja, kako ovaj entuzijazam kojeg ste i vi svojedobno bili dijelom, ne bi nikada ugasnuo. Očuvajmo ovo bogato vrelo narodnog izričaja i običaja.

Ovo nije vapaj, ovo je apel. Jer sad je najbolje vrijeme za snažnu akciju kako bismo učvrstili i održali svoju kulturu pred najezdom globalističkih i materijalističkih vrijednosti.
Imamo pravo, a još više i povijesnu priliku i dužnost učiniti to, ma gdje živjeli,/što neke zemlje iz našeg okruženja ulaskom u EU nisu uspjele - vlastitom nebrigom/;
jer svu tu ljepotu pjesama, sviranja,plesanja, narodnih običaja, izrade i čuvanja narodnih nošnji, tradicijskog govora, pripremanja hrane, osebujnog slikanja i dr. dobili smo badava od naših bližnjih, pa to s radošću badava dajemo našoj djeci, unucima i praunucima, ali i cijeloj Hrvatskoj i svijetu.
predsjednik:
Dubravko Bedeković dipl. novinar

Post je objavljen 14.11.2010. u 21:25 sati.