Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI: KORIŠTENJE BROJA 112 USPORAVA NAŠE INTERVENCIJE

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Građani moraju moći uputiti izravan poziv prema vatrogascima, a to će ubuduće činiti na broj 193. Kad danas zovu broj 112, informacija se prosljeđuje, a time se gubi dragocjeno vrijeme, tvrdi čelnik istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac.

Propao je pokušaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) da ukidanjem broja 93 sve žurne pozive prema vatrogascima preusmjeri na njihovu službu i jedinstveni broj 112. Građani će i ubuduće vatrogasce moći nazvati izravno, ali umjesto broja 93, od idućeg mjeseca počinje prijelazno razdoblje s novim brojem - 193. Do prosinca iduće godine u upotrebi će biti oba broja, i 93 i 193, ali pozivatelje će se putem govorne pošte upozoravati da se sadašnji broj ukida nakon 1. siječnja 2013.
Zadržavanje izravnog poziva za vatrogasce trebao bi barem malo smiriti sve jače napetosti između DUZS-a i lokalnih vatrogasaca koji već mjesecima upozoravaju da pozivi na broj 112 često stvaraju komplikacije u njihov sustav i usporavaju vatrogasne intervencije.

"Ono što je pokušala Državna uprava bilo je nedopustivo. Nigdje u Europi ne postoji sustav kakav su na silu kod nas htjeli nametnuti", tvrdi Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije. Prema njegovim riječima, Državna uprava i Služba 112 su potrebni, oni i dalje trebaju ostati važan dio sustava zaštite i spašavanja, ali ne kao nekakva "super-služba" i "nadtijelo" iznad sustava vatrogastva.Broj 112, tvrdi Kozlevac, treba stajati na raspolaganju za strance koji u Hrvatskoj traže pomoć, a Državna uprava treba se uključivati u intervencije samo kada razmjeri požara traže aktiviranje dodatnih snaga.

"Građani i dalje moraju imati mogućnost izravnog poziva prema vatrogascima. Kada oni danas zovu 112, Državna uprava tu njihovu informaciju ionako samo prosljeđuje vatrogascima. Time se gubi dragocjeno vrijeme i usporava intervencija", napominje Kozlevac. Podsjeća da i ostale žurne službe u Hrvatskoj danas imaju izravne telefonske brojeve koji su definirani u našem nacionalnom zakonodavstvu.

"U tom dijelu već smo počeli usklađivanje s europskim propisima. Naša policija je prešla na broj 192, hitna pomoć će ubuduće biti na broju 194, pa doista ne vidim razloga zašto se iz Državne uprave radio pritisak samo za vatrogasce ", pita se Kozlevac.
Prema njegovim riječima, državne su uprave svugdje u Europi i svijetu formirane kao koordinacijska tijela koja razvijaju sustav na razini države, koordiniraju i nadgledaju. Sve drugo je prepušteno službama koje obavljaju svoj redovan posao u skladu s propisanim zakonima.

"Jedino se kod nas državna razina miješa u sustav vatrogastva, odnosno u vatrogasnu djelatnost. Uostalom, broj 112 je zamišljen kao jedinstveni broj za slučajeve u kojima je potrebno tražiti pomoć bilo koje vrste. Onda zovete 112, a s tog broja prosljeđuju pomoć nadležne službe. Ako građanin već zna broj policije, vatrogasaca i hitne pomoći, onda je to najbolji i najbrži put kojim može dobiti i izravno zatražiti pomoć", zaključuje čelnik istarske vatrogasne zajednice.

Novi broj hitne pomoći bit će 194
U skladu s preporukama i odredbama Europske komisije Hrvatska će uvesti niz novih telefonskih brojeva. Prva je krenula policija sa svojim novim brojem 192, a slijedit će je i neke druge žurne službe i to:
- Policija 192
- Vatrogasci 193
- Hitna pomoć 194
- Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru 9155
- Hrvatski autoklub 1987
- Služba 24-satnog dežurstva je na usluzi za teže nesreće, požare, poplave i katastrofe 112
- Služba davanja obavijesti o informacijama pretplatnika 11888
- Služba davanja obavijesti o međunarodnim informacijama pretplatnika 11802
- Opće informacije 18988
- Trenutne meteorološke informacije 18166
- Točno vrijeme 18095
vjesnik



Post je objavljen 13.11.2010. u 12:00 sati.