Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Slobodan Milošević: Muslimane treba pustiti da pregaze Hrvate kod Viteza, Busovače, Gornjeg Vakufa....

Interesi Vojske Republike Srpske i Armije BiH u ratu protiv Hrvata središnje Bosne bili su podudarni!


Nasuprot do sada uvriježenom mišljenju da je, za opstanak Hrvata u središnjoj Bosni, tijekom rata 1993. godine - zaslužna, uz branitelje HVO-a, i pomoć Vojske Republike Srpske, dnevnici optuženog ratnog zločinca i najpoznatijeg haškog bjegunca Ratka Mladića, upućuju na posve suprotno.
Sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" nastavila je objavljivati dijelove ovih ratnih dnevnika koji se koriste kao dokazni materijal u postupcima pred Tribunalom u Den Haagu.
Iz dijela zapisa koji se odnose na sastanak kada je Slobodan Milošević pozvao političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske na brifing 13. prosinca 1993. godine u Beogradu - jasno je da je srpski vrh želio da snage Armije R BiH "pregaze" brojčano i tehnički inferiorne braniteljske snage HVO-a. Evo, što je, među ostalim, rekao Milošević:
«Prvo bi trebalo realizirati ovo u dolini rijeke Prače. Treba dobro razraditi operaciju Sarajevo. Također treba neutralizirati propagandu oko Sarajeva. Muslimane pustiti da pregaze Hrvate kod Viteza, Busovače, Gornjeg Vakufa, kao i Kiseljaka i Kreševa. General Perišić će dati sve što ne ugrožava borbenu gotovost jedinica ovdje. Daću vam 500 tona goriva iz državnih rezervi za ovu operaciju. Ako može i 100 tona benzina.»


Post je objavljen 12.11.2010. u 08:00 sati.