Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Usporena fotosinteza


Spazih u Jutarnjem listu vijest kako je Ante M. (33.) član lovačke udruge "Kamenjarka" iz Drniša, u nedjelju oko 10 sati tijekom lova na prostoru lovišta udruge u selu Trbounje, prilikom pucanja u šljuku koja je iznenada izlepršala iz grmlja, sitnom sačmom iz nehata pogodio 33-godišnjeg kninskog policajca u civilu dok je isti zajedno sa 57-godišnjom Milkom M. uz Drniša brao masline!

Nespretni Ante prezime mu znate očito ima puno više sriće nego pameti kad se tako lako ita "sitnom sačmom iz nehata" ali sve je dobro kad se dobro svrši jer osim troje lakše preplašenih nije bilo ozbiljnijih posljedica. Ipak, u ovom članku me posebno oduševilo ono "policajac u civilu!?" Pa kako će policajac brat masline? U uniformi možda? Pa da mu pendrek zapne za grane! Ili mu se lisice zakače za nezgodno mjesto!? Ma brate...
I mislim, ta šljuka je skroz neozbiljna! Šta ona ima iznenada, bez najave, lepršat iz grmlja? Je li to u skladu s pozitivnim propisima? Čisto sumnjam. Stoga smatram potrebitim svaku odmetnutu šljuku smjesta prijaviti najbližem uredu Uskoka.

Sada kad smo spoznali da osim standardnih padova i lomova sa stabala maslina, postoji i široka lepeza novih vrsta opasnosti kao od već spomenute "sačme iz nehata", bit će nam jasnije zašto je maslinovo ulje tako cijenjeno i skupo, pogotovo u vremenima kad se od radne snage očekuje visok stupanj obrazovanosti. Naime bez osnovnih znanja o slobodnom padu i kosom hicu te položenog atesta za berbu u skladu sa ISO 9002 , bit će gotovo nemoguće ući u bilo kakav maslinik.

No dobro, preživit ćemo, barem se nadam. Osobno, mogu bit zadovoljan budući da nakon nekoliko dana skakutanja po granama nisam svršija na traumatologiji, jedina me malo grebe snažna ukrudba u području vratnih mišića. Rekli bi naši stari - uvatija me lad! Tako to obično biva kad se oskudno odjeven junačim na neprimjerenim mjestima i glumim da mi je još dvajstipet. Sad mi je opseg vrludanja vida ograničen na otprilike dvadeset stupnjeva desno i pet do sedam stupnjeva livo. Dakle, ako mi ovih dana prilazite s live strane, a ja vas ne bendam - nemojte odma pomislit da sam se nešto ofendija na vas - jebi ga, takva je situacija.

A situacija na srednjem Jadranu ovih dana varira u širokom spektru nijansi od tamnosive pa sve do svijetlosive, od plimnih valova do olujne garbinade na otvorenom moru, a sramežljivo sunce koje zapadne iza Vlaške već u pet manje kvarat ne ostavlja puno mogućnosti za regeneraciju osjetila. Fotosinteza mi se odvija skroz usporeno pa tek u rijetkim trenucima pred zalazak sunca ili izlazak mjeseca uspijem ulovit malo vedrijih boja...



Kula svetog Marka kao mlađa sestrica znamenitog Kamerlenga ponudila se kao zahvalan model...







I neko čudnovato nebesko tijelo koje se pojavilo iznad Kozjaka!?



Jedan čas pokazuje zabranjen smjer...



Pa trenutak kasnije kao da poziva...



Na koncu, ispostavilo se da i nije toliko veliko - manje od četiri i po metra...



Aj živili!



Post je objavljen 11.11.2010. u 12:05 sati.