Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nepojmljive gluposti u udžbenicima


Isaac NewtonU posjednjih pola godine, pružao sam javnu podršku inicijativi da se emisija "Na rubu znanosti" isključi iz znanstvenog programa HTV. Ne, dakle, kako su neki shvatili, da se ukine (ne cenzura), nego da ne bude u tom programu, jer nije znanstvena: prelazi daleko preko ruba - u pseudoznanost i šarlatanstvo

Koliko strašne oblike dobiva neznanje i nerazumijevanje osnova znanstvenih pojmova, svedoči nekoliko primjera, koji su objavljeni u članku na mrežnom sjedištu zvjezdarnica.com. Nešto što je zaista teško zamisliti. Riječ je o nečuvenim glupostima u udžbenicima za srednje škole, koji su odobreni za upotrebu, dakle prošli su proces recenzije i višestrukih provjera.

U jednom udžbeniku, iz kemije, Sunce je nazvano "planetom"!!!

U drugom udžbeniku, iz biologije, piše da "Nastanak svemira i planeta Zemlje danas pokušavaju objasniti fizičari i astrolozi." Halo, molim: astrolozi!!!???

Riječ je između ostaloga valjda o "fah idotizmu". I on pokazuje značaj općeg znanstvenog - i mudroljubnog - obrazovanja.

Treba učiti što znanost jest. I što nije. Gdje je fascinantna i nezaobilazna (u proučavanju onoga što jest, metode da razlikujemo dobro potkrijepljene tvrdnje od proizvoljnosti i laži), a gdje nije (kad razgovramo o onome što treba biti, o etici).

O tome moji članci:
Na rubu znannosti: mudroljublje, a ne šarlatanstvo
Rub znanosti: A što je s druge strane?
Znanost se bazira na mašti - i na provjeri
Emisija "Na rubu znanosti" ne bavi se znanošću
Post je objavljen 09.11.2010. u 23:59 sati.