Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Radnik, poduzetnik i filozofKassayeov principVečernjakov tjedni prilog "Obzor" objavio je prekjučer kratki intervju sa slovačkim praktičarem i teoretičarem maketinga i managementa Štefanom Kassayem. Povode je prvi tom njegovog petoknjižja o poduzeću i poduzetništvu, na engleskom, koji će biti predstavljen na Interliberu. Naslov je "Tvornice pripadaju zaposlenima, ne samo vlasnicima".

Njegov moto, prema jednom slovačkom sajtu: "Svrha života nije novac, nego ono što čovjek stvara i time pridonose zajedničkom radu."

Čovjek raznolikih interesa i obrazovanja. Bio je i jest tokar, konstruktor, novinar, profesor, poduzetnik. Diplomirao strojarstvo i filozofiju, doktorirao ekonomiju. Kaže: "Čovjek nije samo strojar ili filozof, nego i biće koje razmišlja, teži samoostvarenju i priznanju." Oni malo stariji, koji imaju filozofsko obrazovanje (barem, recimo, da su 1980-ih imali dobre nastavnike "Osnova marksizma" u srednjoj školi!) prepoznati će parafrazu riječi mladoga Marxa o potrebi svestranog razvoja ljudskoga bića. Koliko god smo često cinični prema dostignućima suvremene civilizacije, danas ipak imamo puno više uvjeta za takav razvoj, da netko bude i radnik i filozof itd., nego što je bilo prije 165 godina, kad je mladac Karlo to pisao.

Kassay o etici poduzetništva: "Ako je čovjek pošten, to mu se uvijek vrati. Etika je poduzetništva etika odnosa korektnosti i čistoće, poštovanja drugoga."

Tvornice pripadaju i onima, koji u njima rade: "Često izjavljujem da tvornica ne pripada samo vlasnicima, nego onima koji su zaslužni za njezino postojanje i rast, razvijaju vrijednost i pridonose širenju dobra glasa o njoj. Bilo koji praktičan problem najbolje znaju riješiti oni koji su mu najbliže."

Objavio je (na slovačkom) i knjigu "Kassayev princip : Algoritmi života poduzetnika, znanstvenika i pedagoga", u kojoj na dokumentarno-literaran način iznosi životne priče svojih junaka, koji sudjeluju kao menadžeri u razvoju uspješne tvrtke, a istovremeno u osobnom rastu.

Rekao bih da, za razliku od većine "školskih filozofa", zaslužuje ugledan epitet mudroljuba. party


Post je objavljen 08.11.2010. u 23:00 sati.