Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hagakure

Marketing

Veleposlanik RH u Japanu dr. Drago Štambuk u Tokamachiju





Veleposlanik RH u Japanu dr. Drago Štambuk sudjelovao je 28. listopada na svečanom otvaranju radova na Kući japansko-hrvatskoga prijateljstva u Tokamachiju, u šumovitoj japanskoj prefekturi Niigata.
Već pet godina na veleposlanikovu inicijativu i lobiranje radi se u Tokamachiju na projektu Kuće prijateljstva uz Hrvatsko igralište (Croatian pitch). Gradnja Kuće nastavak je prijateljstva započetoga za vrijeme boravka hrvatske nacionalne vrste na Svjetskom nogometnom kupu u Japanu u Tokamachiju 2002. Autori projekta istaknuti su, u Japanu nagrađivani, hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina. Kuća ima športsku, društveno-kulturnu i simboličku razinu. Na simboličkoj razini riječ je o jedinstvenom projektu koji je spoj hrvatskoga svjetionika i japanske lanterne, a u sjedinjenju vječnoga svjetla zrcali se prijateljstvo dvaju udaljenih, a bliskih naroda. Prema veleposlanikovom tekstu koji će biti uklesan u Kući, Tokamachi je glavni grad prijateljstva Japana i Hrvatske, žarišna točka japansko-hrvatskih međuljudskih odnosa i spomenik prijateljstvu. Za manje od pola godine, od kada je predstavljen javnosti, projekt je izazvao veliki interes i pažnju u Japanu.
Gradonačelnik Tokamachija Yoshifumi Sekiguchi, glavni graditelj Masafumi Murayama, ini predstavnici grada Tokamachija i prefekture Niigate, zajedno s veleposlanikom Štambukom, sudjelovali su u religijskom šinto ritualu udobrovoljavanja božanstava zemlje u tzv. ceremoniji „otvaranja tla“, pri kojemu je šinto svećenica molila bogove da prihvate gradnju spomenutog objekta na dobrobit lokalnoga stanovništva i za prijateljstvo s Hrvatskom koje će gradnja Kuće ojačati. Pred improviziranim oltarom, pod podignutim šatorom, zbog kiše koja je padala - što je dobar znak za početak radova, bogovima su ponuđeni plodovi zemlje i vode (povrće, riža, riba i sveti sake), a nakon molitve veleposlanik Štambuk, gradonačelnik Sekiguchi i glavni graditelj Murayama s drvenim su lopatama razrušili kup od rahle zemlje, nakon čega je slijedilo pojedinačno stavljanje na oltar grančica tamagushija, sa svetoga sakaki stabla, japanskim božanstvima, te ispijanje svetoga sakea.
Gradonačelnik i veleposlanik održali su govore u kojima su pozdravili početak radova. Gradonačelnik je zahvalio hrvatskom veleposlaniku na viziji i velikom pripremnom poslu bez kojega projekt ne bi bio moguć. Gradonačelnik je najavio završetak radova i dovršenje Kuće japansko-hrvatskog prijateljstva u proljeće 2012, sa predviđenim svečanim otvaranjem objekta u lipnju 2012. Veleposlanik Štambuk istaknuo je važnost Kuće za jačanje hrvatsko-japanskog prijateljstva, njenu simboličku i društvenu, sportsku, kulturnu, poslovno-turističku, te međudržavnu važnost, kazavši kako je danas, nakon gotovo pet godina rada na projektu, najsretniji čovjek u Japanu.
Razmijenjeni su darovi, a gradonačelnik je, zbog skoroga isteka veleposlanikova mandata u Japanu, pozvao dr. Štambuka na svečano otvaranje Kuće prijateljstva, budući je ona, kako kaza, plod veleposlanikove vizije i djelovanja.
Kompletni troškovi gradnje pokriveni su iz proračuna grada Tokamachija.
Veleposlanik i gradonačelnik istaknuli su potrebu rada na programu i pripremi otvaranja Kuće, pa tako i na okupljanju hrvatske nogometne vrste iz 2002; za 10-godišnjicu Svjetskoga kupa u Japanu, kao i rad na inim sportskim, kulturnim i političkim sadržajima otvaranja, te budućim akcijama osmišljavanja trajnoga djelovanja Kuće japansko-hrvatskoga prijateljstva.


* izvor - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH,Veleposlanstvo
Republike Hrvatske u Japanu,Tokyo



Post je objavljen 05.11.2010. u 00:01 sati.