Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Reformacija

Reformacija ! Mjenjanje ! To su gotovo sinonimi . Crkva srednjeg vijeka se 'okoštala', postala nefleksibilna , i prestala se kretati i mijenjati. Tad je došla Reformacija. Sve je to počelo u ove dane 1517. g.
Donekle mi je smetalo , i još mi pomalo smeta , čitav taj kulturni kntekst u koji pada i Dan Reformacije. U te dane se pripremaju krizanteme , ide se na groblje . Na sam dan 31.10. mnogi obilježavaju dan vještica ,ili kako li se već zove. Sva ta morbidna atmosfera me iritira , i kao da pokušava , a donekle i uspjeva , zatomiti Dan Reformacije. Tu , protestantsku reformaciju , ja vidim kao jedan novi početak , novi život , a ova sva druga događanja su suprotnost. Međutim , kad pogledam s druge strane , to je možda i prava slika tog što je Reformacija; novi život usred smrti. Cijeli taj srednjovjekovni život je bio kao ledom okovan u mrak. Koje desetljece prije otkrivena je Amerika , počelo se tiskati Gutenbergovim strojem a humanizam i renesansa su malo otopili i omekšali taj ledeni mrak srednjeg vijeka. No konačni udarac koji je razlomio taj led , onaj ključni ledolomac je bila Reforamcija . Pokotine u tom ledu se još i danas šire , i iako je to sve bilo prije pet vjekova , gledam na to kao na početak.

Mnogi narodi i danas su u mraku , koji je isti ili još veći nego onaj 15. i 16. stoljeća. Da nije bilo Reformacije ne bi bilo ni demokracije. Upravljanje u srednjem vijeku, svodila se na centralizam i ‘teokraciju ‘ Vatikana.
Bez odlučnog ‘ ne ‘ reformatora papinstvu , ne bi bilo ni demokaracije , ili bi došla još kasnije. Ne mislim da je i danas u vrijeme radikalnog i militantnog islama , katoličanstvo nešto najcrnje i najveći mrak, ali to je bio kontekst, i do danas , usprkos i katoličkoj reformi , neke stvari stoje kao i pet vijekova prije .

Naravno to sve ističem ako cijenimo ono što nam demokracija donosi i što nam je donjela , i ako cijenimo osobnu slobodu mišljenja .

Ako to ne cijenimo onda za nas Reformacija nije trebala ni doći.
Ako to ne cijenimo , onda niti je Reformacija za nas , niti mi za Reforamciju.


Post je objavljen 04.11.2010. u 11:28 sati.