Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/2012-transformacijasvijesti

Marketing

VJEROVATI – što to zapravo znači?

Dali ste se ikada zapitali, ali stvarno zapitali, što to znači vjerovati?

Današnje društvo skoro pa u potpunosti temelji se na vjerovanju, odnosno vjerovanjima u ovo ili ono. Ali što znači vjerovati? Dali vjerovati znači znati, definitivno ne, kada znamo nemamo potrebu vjerovati, vjerovanje proizlazi iz neznanja, a znanje proizlazi iz spoznaje.

Vjerovati znači ograničiti se, ograničiti unutar kruga vjerovanja u kojem se nalazimo. Pošto vjerovanje proizlazi iz neznanja, samim time vjerovanje postaje ograničavanje unutar vjerovanja. Kada u nešto vjerujemo, to u što vjerujemo prihvaćamo kao istinu. Kada vjerujemo u laž, samim time, laž za nas postaje istinom. Ako smo laž pomoću vjerovanja prihvatili istinom, na temelju te istine, odnosno na temelju vjerovanja stvori znanje, onda što je naše znanje, spoznaja ili vjerovanje? Nažalost vjerovanje, a samim time smo neznanje (vjerovanje) pretvorili u znanje.

U Orwellovom romanu pod nazivom 1984. napisanom 1948.g detaljno je opisano današnje društvo, društvo vjerovanja, odnosno neznanja. U spomenutom romanu, partija je imala tri parole:

RAT JE MIR
SLOBODA JE ROPSTVO
NEZNANJE JE MOĆ


Neznanje, odnosno kako današnji autoriteti tvrde, vjerovanje je moć. Definitivno se slažem, no za koga je vjerovanje, neznanje moć, zasigurno ne za one koji ne znaju, za one koji su se ograničili neznanjem, vjerovanjima, već za nekolicinu ljudi koji posjeduju znanje. Kao što svi znamo, da bi laž postala istinom, potrebno ju je samo dovoljno puta ponoviti.

No laž je laž, laž nikada ne može postati istinom, ali pomoću vjere u laž, laž možemo prihvatiti kao istinom, a to je upravo ono što današnje čovječanstvo čini. Laž smo prihvatili istinom, a samim time smo prihvatili rat kao mir, slobodu kao ropstvo i neznanje (vjerovanje) kao moć.

Stoga nije ni čudo što je riječ vjera, jedna od najviše korištenih za manipulacije čovječanstvom. Danas ispada da nije potrebno znati, dovoljno je samo vjerovati, vjerovati u institucije, političke ili religijske autoritete ..... i sve će biti dobro, samo moramo jako vjerovati!

Danas je sve naopako, sve je laž, pa stoga nije ni čudo što znanje, istina kod nas izaziva strah, mržnju, nasilje, odnosno osjećaj ugroze. Ali jedino što je ugroženo, je naša vjera, laž.

Laž se boji, osjeća se nesigurno pored istine, jer je istine smrtni neprijatelj laži.


Kako u društvu istine, ne može opstati laž, tako u društvu laži, ne može opstati istina.

Istina se ne boji, jer istina se nema čega bojati, istina je uvijek bila i bude. Onog trenutka kada smo povjerovali u laž, prihvatili je istinom, istina je postala neprijateljem, jer laž i istina ne mogu biti na istome mjestu. Laž se jedino može održavati lažju, vjerom u laž, a istina je smrtni neprijatelj laži (vjerovanju).

Saznajte istinu i istina će vas osloboditi

I za kraj da citiram Oshoja:
„Ja ne vjerujem u religiju. Moj stav je da treba znati, jer to je potpuno druga stvar. Znanje potiče od sumnje, a ne od vjerovanja. Onog trenutka kada povjerujete u nešto, prestali ste da istražujete. Vjera je jedna od najgorih stvari koja truje i uništava ljudsku inteligenciju."

Post je objavljen 01.11.2010. u 11:21 sati.