Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1000genijalnihstvari

Marketing

Čudesna stvar #71 - Vulkani

Image and video hosting by TinyPic
Vulkani
Radi ovog momka na slici pola je Europe danima gledalo u nebo. Vidi li se taj crni oblak zbog kojeg avioni ne lete? Kako je moguće da oblaci smetaju avionima? Hoće li prestati? Zove se - meni neizgovorljivo - Eyjafjallajökull. On je gospodin vulkan s Islanda koji je tjednima tutnjao i hučao gore na sjeveru, ljutio se i rigao vatru. Pogledajte ga, nije li veličanstven? Nije li predivan, fascinantan, čudesan? Ne izgleda li baš poput nekog mitskog bića - bez obzira što svi znamo osnove fizike i znamo što se zbiva kada se Eyjafjallajökull ili bilo koji drugi vulkan probudi? Nije li prizor koji nas čini zahvalnima što živimo baš na ovome planetu, na ovome svijetu, u ovom poretku stvari?

Znam, postoji znanstveno objašnjenje za ove čudesne prizore. Znam, nema ničeg neobjašnjivog ili čudnog u erupciji vulkana, pa ni u ovim munjama koje tutnje iz njega. Znam, ali ipak je za mene čudesan, fascinantan, neodoljiv.

Imam inače jednu davnu želju: želim jednom biti u blizini erupcije vulkana. Želim biti dovoljno blizu da ga osjetim kako podrhtava, da vidim kako huči i tutnji i riga vatru. Želim biti dovoljno blizu da osjetim kako miriše. Želim mu doći na dohvat straha. Jednom... jednom.
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 30.10.2010. u 01:41 sati.