Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Zašto nam se dogodio Brkan?

Domaća kriminalna sapunica čija se radnja odvija pod krinkom antikorupcijske revolucije svakim danom sve više poprima elemente groteske jer na koji drugi način objasniti podvig zaljubljenih golupčića koji su uspjeli zamračiti milijun i još nešto krupniša kuna na zamislite – kampanju protiv korupcije!? Mislim stvaaaaaarno pa može li se niže???

U lokalnim razmjerima, Trogirane je potresla vijest o uhićenju donedavnog dogradonačelnika Vinka Brkana – Brksija, zvijezde jubitoa, virtuoza govornice, giganta ganga-politike, ratnog „junaka“, našeg čouka koji je još jučer svima pomaga koliko je bidan moga...

Big bossa, nekadašnjeg šefa i šerifa sumnjiči se da je zajedno sa svojim kompanjerosima nanio višemiljunsku štetu gradu Trogiru, zlouporabio položaj, krivotvorio službene isprave i još mnogo toga bla bla bla, znate već kako suhoparno izgledaju kvalifikacije krivičnog djela.

Koliko god ova vijest bila očekivana, mene je ostavila potpuno ravnodušnim. Činjenica da je Vinko Brkan priveden istražnom sucu i prepraćen na Bilice tangira me znatno manje od saznanja koliko košta smetlarina u Hobartu na Tasmaniji. Bio Brkan na Bilicama ili Bristivici, Trogiru će biti sasvim svejedno, neće se u ovom gradu tako skoro dogoditi ništa značajno.

Žalosno je i bijedno što mnogi koji sada likuju nad sudbinom posrnulog moćnika, u vrijeme njegove najžešće strahovlade nisu smjeli ni prdnuti bez znanja velikog Brksija. Mada je dugih šest godina nominalno bio tek drugi čovjek grada, upravo on je vukao sve ključne poteze, bio je alfa i omega čudovišne strukture moralnih nakaza koji su mu se pokorno klanjali.

Neusporedivo više od samog Brkana mene zabrinjava i užasava sredina koja je omogućila jednom priprostom tipu koji bi vjerojatno mogao biti dobar vulkanizer ili ugledni krčmar, politički uzlet frapantnih razmjera.

Svoje sugrađane pozivam da pokušaju odgovoriti na jednostavno pitanje - Zašto nam se dogodio Brkan?
Pa nije taj tip pao s Marsa, nije nam nametnut ni od Zagreba ni Beograda ni Pešte ni Beča, on je naš autentični proizvod na čiju sliku bi se bez krzmanja mogla zalijepiti markica „originalno hrvatsko!“

Možda je Brksi najobičnija bitanga, bahati i bezobrazni primitivac, ali da je glup-nije!
On je shvatio je kako sustav funkcionira, uvidio je da živi u okruženju mediokriteta, kukavica i beskičmenjaka i odlučio je uzeti ono što je mislio da mu pripada.

Mi smo stvorili Brkana, nitko drugi!

Znam, sve znam, mnogi će od vas reći - ja bogami nisam!
A-haaaa, samo se vi tješite! Nisam ja, nisi ti, nismo mi, dajte konačno otvorite oči!



Lako ćemo za sve kredite i financijske dubioze koje tek sada dolaze na naplatu, ali mnogi koji ovaj grad nose u srcu morat će se suočiti s mnogo opasnijim naslijeđem – pogubnim malograđanskim mentalitetom koji u kombinaciji s provincijskim tupilom i energetskim mrtvilom, već dugi niz godina razara samo tkivo grada koji se tako voli dičiti s onim već izlizanim atributom – Unescov grad.



Zar nije paradoksalno da grad koji je u taj famozni registar svjetske baštine dospio upravo zbog izvrsno sačuvane stare jezgre s originalnim urbanističkim i arhitektonskim rješenjima, proteklih desetljeća stvorio oko te iste jezgre prsten degutantnih građevinskih nakaza nabacanih zbrda-zdola bez ikakvog plana, bez vizije urbanizma i prostora koji je odlika suvremenog života. Majketi, evo već skoro pet godina pišem ovaj blog, neuspješno vapim za tim famoznim trotoarom na ulicama, da neke druge urbane elemente i ne spominjem, pa dajte, recite mi konačno je li stvarno toliki problem izgraditi najobičniji – trotoar?????

I svi grintamo i svi mudrijamo i svi sve znamo, ali se ne događa ništa!
Što god da u ovom gradu pokušaš napravit, prvo pitanje s kojim ćeš se susrest – a čigov si ti?
Ako nisi naš – odjebi u skokovima, ako si naš – a di si dosad bija?
Zanimljivo koliko smo zavidni, sujetni, dišpetožasti, svakoga smo spremni omalovažit, ubit u pojam, izvuć mu sve grijehe familije još od čukundida, petavat mu roge i bisno se naslađivat – e neću ti dat gušta!



I sad se onda čudom čudimo kako nam se dogodio krkan, pardon - Brkan!?

Brkan se dogodio zato što smo licemjeri, zato što smo lijeni, zato što smo kukavice, zato što smo svakakvi nikakvi.

Normalno da će nam se dogodit Brkan kad smo svu pametnu dicu potirali ća, a one rijetke koji su ostali marginalizirali i otvoreno prezirali jer božemoj, šta se on ima pravit pametan, a znam ga ja dobro kad je ka dite kreja šipke po susistvu, a još mu je i dida bija ovo i ono.

Ne znam u čemu je kvaka, je li u nekim čudnim magnetskim silnicama, energetskim vampirima ili nekom drugom fenomenu s ruba znanosti, ali nešto će se morati promjeniti pa kud puklo da puklo. Može li neki normalni, pozitivni ljudski potencijal kojega u ovom gradu ima napretek konačno razbiti te okove koji ga sputavaju?

Iskreno, ne vjerujem da će Brksi dugo čamiti u ćuzi. Vjerojatno će ga osloboditi zbog nedostatka dokaza ili će mu naći masu olakotnih okolnosti.
U poplavi afera koje svakodnevno izbijaju na površinu, on će biti tek jedan u nizu, globalno beznačajan lik kojega će javnost brzo zaboraviti.

Međutim, ovakvih brkanoida ima po čitavoj Hrvatskoj koliko hoćeš!
Nisu oni krivi.
Krivi smo mi!





Post je objavljen 29.10.2010. u 21:10 sati.