Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Za spas hrvatske Amazone - pridružite se!


Potpišite peticiju za spriječavanje devastacije Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut!

Veliki PažutSpriječite prokop i devastaciju posljednjeg prirodnog ušća Mure i Drave, utočišta više od 300 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta!
Poduprite proglašenje Regionalnog parka Mura –Drava i potpisivanje Deklaracije o uspostavi Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava – Dunav!

Za više informacija, pogledajte na sajtu Zaštitarsko-ekološke udruge "Senjar" iz Donje Dubrave.

Ozbiljno je! Hrvatske vode kane prokopati kanal kroz ornitološki rezervat Veliki Pažut čime će se uništiti ovaj prirodni biser kraja i posljednje prirodno ušće dviju većih rijeka, Mure i Drave, u Europi. Za taj kanal tvrde da je od prevladavajućeg javnog interesa zbog zaštite stotinjak metara obližnje mađarske željezničke pruge, iako su brojne studije pokazale da to nije točno.Tim prokopom će uostalom postići situaciju gdje neće više biti razloga zašto ne izgraditi još jednu megalomansku hidroelektranu na Dravi i potpuno devastirati područje iznimne ekološke i biološke raznolikosti i vrijednosti; tu raste biljka kebrač - glacijalni relikt, te endemične biljke kao sitni rogoz i bijela vrba, tu gnijezde ugrožene vrste ptica - crna roda, orao štekavac, crna žuna, vodomar, obalne lastavice, purpurna čaplja, mali vranac i mnoge druge vrste. Upravo tu na sutoku dviju velikih rijeka pronalaze svoje utočište, zimovalište i hranilište. To uništenje ne smijemo dopustiti!

Izvanrednu vrijednost tog područja prepoznale su i susjedne zemlje kroz koje teku posljednji prirodni tokovi Mura, Drava i Dunav, te su Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija potpisale UNESCO Deklaraciju o uspostavi Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava – Dunav. JEDINO JU JE HRVATSKA ODBILA POTPISATI!!


Za Veliki Pažut 2008Molimo šaljite pisma u Ministarstvo kulture
(Runjaninova ulica br. 2, 10000 Zagreb ili email : web@min-kulture.hr),
Ministarstvo zaštite okoliša (Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb ili zovite na telefon 01/ 3782-444)
i Ministarstvo gospodarstva (Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb ili na email info@mingorp.hr).

To je jako važno, vladajuće moramo obavijestiti da nam je to važno, moramo ih upozoriti da na nas trebaju skrenuti pozornost. Zato zatrpajte ih pismima i pozivima, napišite da ste zgroženi planiranom devastacijom područja od neizmjerne vrijednosti. Napišite da očekujete da se uništavanje zaustavi i da se proglasi Regionalni park Mura-Drava i potpiše Deklaracija o uspostavi Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav.

Ovaj korak jedan je od ključnih. Nazovite ili pošaljite pismo još danas, pokažimo snagu ujedinjenih građana!

Post je objavljen 28.10.2010. u 15:43 sati.