,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

U posjeti prapretku "Zagrebačke banke"Preneseno sa web stranice Državnog arhiva u Zagrebu.


Iako bi čovjek rekao da "Zagrebačka banka" i njeni prethodnici vuku porijeklo iz zgrade Gradske štedionice pored Gradske kavane činjenica je da njeno "korijenje" polazi sa sasvim drugog kraja Jelačić placa, iz zgrade na adresi Gajeva 2a.


Snimio: Vanja


Ovo je vjerojatno originalni kućni broj! Snimio: Vanja

Naime, povijest te zgrade je ovakva .... krenimo korak po korak unazad!

"Zagrebačka banka d.d." je nastala 1995. godine, a njena prethodnica je bila "Zagrebačka banka" koja je pak nastala samoupravnim sporazumom iz 1978. kojim je ozakonjeno udruživanje Kreditne banke Zagreb i Jugobanke – Osnovne banke Zagreb. Tim udruživanjem Gradska štedionica je (p)ostala jedan od poslovnica namijenjenih za rad s građanima.

Napravimo sad korak dalje u povijest: 1967. godine Gradska štedionica u Zagrebu postaje filijala Kreditne banke Zagreb. Naziv joj je Kreditna banka Zagreb – Filijala 1 – Gradska štedionica Zagreb. Filijala ima u svom sastavu sljedeće ekspoziture: Zagreb, Velika Gorica, Jastrebarsko, Sesvete, Dugo Selo, Zelina.

Slijedeći korak: 1954. godine je osnovana komunalna banka kao samostalna banka, a s nazivom Gradska štedionica u Zagrebu (1964. je prenešeno njeno sjedište s adrese Trg Republike 10 na Paromlinsku bb gdej je i danas sjedište "Zagrebačke banke").

Kraj drugog svjetskog rata (1946.) je Gradska štedionica dočekala sa preimenovanjem u Gradsku štedionicu Zagreb, upis promjene naziva je glasio: Zalagaonica i dražbovaonica Gradske štedionice u Zagrebu, vlasnik Gradska štedionica u Zagrebu.

Godien 1934. je Gradska štedionica pribavila zemljište na uglu Gajeve i Ilice i na tome je mjestu sagradila modernu zgradu za “Dom mirovinske zaklade činovnika i namještenika Gradske štedionice”. Zgrada je završena iste godine, a 20. veljače 1936. otvorila se u prizemlju Dražbovaonica, a na prvom katu otvorena je Zalogaonica Gradske štedionice.

I, sasvim na početku bijaše Gradska štedionica općine slob. i kr. glavnog grada Zagreba u Zagrebu koja je upisana 31. siječnja 1914. u trgovačkom registru za inokosne tvrtke sa vlasnikom obć. slob. i kr. glavnog grada u Zagrebu. Svrha je ovoj štedionici „s jedne strane, da svakomu, a osobito siromašnijem dielu pučanstva omogući svoju prištednju sigurno i koristno ulagati i da do što jeftinije vjeresije doći, a s druge strane, da razpoloživim čistim poslovnim dobitkom promiče obć. koristne i dobrotvorne svrhe grad. obć., a obćina slob. i kr. glavnog grada Zagreba jamči na osnovu zaključka grad. zastupstva od 10. veljače 1913. čl. 51. koji je odobren odpisom kr. zem. vlade, odjela za unutarnje poslove od 24. veljače 1913. br. 12.210-1913., za sve obveze gradske štedionice u obće, a napose za sve uložke i njihovo po štedioničkih pravilima ukamaćenje sve do razriešenja štedionice.“Sve ove podatke koje sam vam ja ovako ukratko prenio možete i to u opširnijem obliku naći i na webu, u izboru iz fundusa Državnog arhiva u Zagrebu (autor: Siniša LAJNERT). Cjelokupna arhiva iznosi 428 knjiga i 57 kutija!

A vama će, dragi čitaoci, možda biti zanimljivo kako sam došao do tih podataka! Naime, jednom sam se šetajući gajevom uočio obrise nekad postojećih slova na toj zgradi koja su davala slabo vidljiv natpis "Dom mirovinske zaklade namještenika" (vidi fotke!) pa sam onda uguglao taj natpis ... i pronašao ovaj arhivski članak koji u stvari govori sve!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 28.10.2010. u 15:12 sati.