Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apatrida

Marketing

Bla, bla, bla

Idemo malo radosti.
Neću reći na kojem fakultetu sam slušač, Split je malecki, ali radi se o filozofiji i još o nečemu, možda manje bitnom, a meni sve beskrajno zanimljivom i vrlo sam radosna, a to mi se čini najvažnije.
Dosta mi je jadikovka.
U prošlom stoljeću, dapače od sredine pa prema ovom budućem vijeku bila sam i gladna i žedna, bosa i gola (figurativno, a Bog i bogme sa vrlo malo garderobe u ranom i srednjem vijeku, pardon djetinjstvu), ali bilo je puno radosti, iako bi se reklo puno više žalosti.
Ali sad je dosta. Neću više. Uživam u svakom djeliću vremena.
Poslušajte primjerice:
--- Čovjekov bitak u ovom svijetu je vremenit. Ne možemo sve učiniti u jednom trenutku nego događaji slijede jedan poslije drugoga. Tako je naše bivanje razapeto između prošlosti i budućnosti prema kojoj se projicira naša sadašnjost.
Čovjek nije samo biće u svijetu nego transcendira i nadilazi svijet. Nije u svijetu kao životinja, biljka i stvari. On o svijetu može razmišljati, promišljati i prosuđivati.
Životinje su vezane uz okružjem u kojem žive. Ne mogu ga nadići. Čovjek može. Čovjek nadilazi okružje. Postaje građaninom svijeta, a malo po malo i svemira.
Čovjek svojom sviješću obuhvaća beskonačnost prostora i vremena i taj duh (čovjekov) nadilazi ovaj svijet- izdiže se, u samoj apstrakciji može se odvojiti od svijeta…….
Bla, bla, bla reći će te.
Ali, bla, bla, bla i bla, bla, bla moj duh pliva u sferama koje mi nisu posve nepoznate, a opet su još kao primordijalna voda posve u nekom kaosu iz kojeg pokušavam izvući nešto, bar minimalno nečeg…
Nekog sustava iz kojeg bih mogla naučiti manje se mučiti ili doslovno vedrije živjeti.
Ništa se neće, možda, promijeniti, ali ja sam vedra i zadovoljna.
Jedan od profesora je rekao: Zlovoljni ljudi, ljudi koji neprekidno kritiziraju i nisu nikad zadovoljni, što nam pružaju i o kakvoj slici svijeta govore?
Svijet se vrlo sporo mijenja, a ljudska narav još sporije ili nikako.
Svi smo mi toga svjesni. Ništa nam ne valja, a radimo li na tome sa promijenimo bar sebe.
Barenko sebe!?
Sretno mi bilo, a svaku sreću želim i Vama.


Post je objavljen 28.10.2010. u 06:51 sati.