Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Pregršt uspomena za 5 kuna

Ovu nedjelju sam bio sa klincima na Hreliću ... već nas dugo nije bilo tamo, a kako su počele kružiti glasine da grad želi prekinuti ugovor o najmu sa sajmom htjeli smo pogledati buvljak dok ga još ima. Naravno, atmosfera je tamo i nadalje svevremenska: djelić Kine, Kazahstana, Pakistana, Azerbejdžana, Sirije, Ugande, Kameruna ... recite koju god (neevropsku) zemlju želite ... i preselite njen komadić u Zagreb.

I tako smo se šetkali uokolo, prevrtali po staroj krami, zagledali ljude (djelić atmosfere ćete moći vidjeti u jednom od postova slijedećih dana) ... i na kraju ponešto i kupili. Kupili smo dvije uspomene na 1959. godinu: jednu za 20 kuna, a drugu za samo 5. I baš ta, koju je njen prodavač cjenio samo 5 kn (bez cjenkanja), je zanimljiva za ovaj blog!

Naime, radi se o knjižici "Popis ulica i plan grada" (plan grada je, na žalost, istrgnut, tako da je ostao samo popis ulica sa informativnim dijelom) u izdanju "Epohe" iz već spomenute 1959. godine.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Zgodno je, recimo, pogledati koliko je auto servisa tad imao Zagreb i gdje su bili. Zatim, interesantna je i činjenica da je tad bilo 7 benzinskih pumpi (u vlasništvu "Croatiapetrola" i "Jugopetrola") od kojih su tek dvije još i sada aktivne, one u Jagićevoj i Dubravi (iako nisam sasvim siguran da se radilo o pumpi kod Dankovečke). Isto tako, u Zagrebu je bilo i 27 telefonskih govornica - nadam se da možete pročitati sitna slova i odgonetnuti lokacije!


Snimio: Vanja

Evo i popisa kina i kazališta ...


Snimio: Vanja

Tu je i izvadak iz tramvajskog voznog reda (obratite pažnju na pomoćne linije!) ...


Snimio: Vanja

... te autobusnog voznog reda. osobito su zanimljive linije sa Trga bratstva i jedinstva ("Cvjetni plac") za Žitnjak i sa Trga Oktobarske revolucije ("Trešnjevački plac") za Špansko.


Snimio: Vanja

I za kraj, jedna prigodna reklama iz te knjižice! wink


Snimio: Vanja

Post je objavljen 26.10.2010. u 21:28 sati.