Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Na današnji dan - bl. Stepinac zaređen za svećenika - prije 80. godina!

"Ovog utorka, 26.10 - 80 godina kako je bl. kard. Stepinac zaređen za svećenika! U Rimu - 26.10.1930.



"26. listopada 1930. u Rimu je zaređen za svećenika. Mladu misu je slavio u crkvi Santa Maria Maggiore, uz njega je njegov mlađi kolega i poslije njegov nasljednik na zagrebačkoj nadbiskupskoj katedri i prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Franjo Šeper."

"U Rimu je na Gregorijanskom sveučilištu Stepinac sedam godina studirao teologiju. Zaređen je ujesen 1930. u crkvi svetog Petra Kanizija, a mladu je misu služio u crkvi Santa Maria Maggiore na blagdan Svih svetih. U srpnju iduće godine položio je posljednje ispite, stekao naslov doktora teologije i vratio se u zavičaj."

Iz Stepinčeva životopisa

A mi smo i ne znajući taj detalj, pokrenuli molitveno bdijenje diljem Hrvatske, baš uoči Svih Svetih (što je ujedno i 80. godišnjica njegove Mlade mise!!!):

Noć otvorenih crkvi 31. listopada

A vezano uz čudesno lijepo vrijeme, sve 3 naše hodočasničke subote Stepinčeve Krunice, i molitvena otajstva za njegovu kanonizaciju, evo što on sam kaže o tome, u Vranekovićevu Dnevniku, 31.X. 1952:

"Sutra je subota, Marijin dan, mora se barem malo pokazati sunce."

Ili vezano uz molitvu sv. Krunice, na njen blagdan, 7. listopada 1945 ("Propovijedi, govori, poruke 1941-1946):

"I mi smo, dragi moji vjernici, uzeli to oružje u ruke, da baratamo njime na poseban način, za obranu svojih duša, za obranu kršćanskog poredka u našoj dragoj Hrvatskoj, za obranu kršćanskog poredka u svijetu, bez kojega zemlja postaje pakao. Pozvali smo sve naše vjernike u Zagrebu, da se prihvate tog moćnog oružja, pozvali smo sve naše vjernike čitave nadbiskupije. A mjesec listopad imao je biti putokaz, da ova divna molitva zauzme po svim našim obiteljima i po čitavoj Hrvatskoj opet ono mjesto, koje je nekad imala, i koje joj s pravom pripada. Pozvali smo ih, jer u svetoj krunici vidimo takvo oružje, da je nemoguće da ne bi iznijeli pobjedu nad osvim onim zlima u svijetu, ako to oružje, svetu krunicu budemo svaki dan držali u ruci i njime se dostojno služili, to jest toplo i srdačno molili."

Zato ću ja danas u 18h na večernju sv. misu u Stepinčevoj katedrali, zahvaliti za dar Stepinčevog svećeništva, za čitavi naš narod...

Nakon toga idem moliti u duhu ekumenizma, u susjednu franjevačku crkvu u 19.30h:

Dan duha Asiza 2010

A odmah nakon toga u misijskom duhu, virnuti što se to događa na Afričkoj noći oko 23h:

Ravnice bb

Post je objavljen 26.10.2010. u 13:11 sati.