Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Prvo ukradeš, pa onda platiš 2/3 i svi sretni


Golf County Club ZagrebJoš u 1980-ih, počela je praksa da kamenolomi i šljunčare rade kršeći propise. Nakon osamostaljenja Hrvatske, to se strelovito povećalo. Cijela ta djelatnost radi 90% mimo propisa. Dobiju, recimo, koncesiju za istraživačke radove na nekoj lokaciji, a onda umjesto par tisuća kubika iskopaju milijune kubika kamena i nikome ništa. Mnogo se puta bunilo stanovništvo u bliskoj okolini, zbog buke, vibracija, teških kamiona koji prolaze cestama koje za to nisu predviđene, ali ima ih premalo da nešto postignu. O tome sam kao novinar u jednom malotiražnom tjedniku pisao prije 12-13 godina.
Pljačka vrijedna 140 milijuna kuna
Prašina ugušila Ivanec

Jedno detaljnije istraživanje okolišne novinarke Ljiljanke Mitoš-Svoboda kako se to radi(lo) na Papuku: Operacija Kamenojedac.

Kad se neko polje iscrpi, nema nikakve sanacije, ostaju gole jame u prostoru. Još se ilegalno bace bačve s otpadom, pa malo pokrije i nikom ništa .Tu i tamo neko pogine, ali naravno ne može se dokazati, tko je kriv, a to su ionako obični šljakeri, potrošna roba.

Cijela situacija jako pogoduje moćnom građevinskom lobiju, jer je cijena građevnom materijala naravno niža, nego što bi bila da se radi po propisima. Još kad uzmemo u obzir da često tu rade Bosanci, bez dozvole i socijalnog, za siću... Nešto više o tome pisao sam u ožujku u tekstu Kamenolomi u Hrvatskoj: ekološki i socijalni problem. Zelena lista pokrenula je to pitanje prije tri godine: Kampanja "Kamenolomi - loši susjedi"

A nije, da država ništa ne poduzima. Ma vidite, kako su žestoko odrapili Golf & County Club u Blatu pored Zagreba! Ilegalno su iskopali sitnicu od 300.000 kubika šljunka i pjeska, podignuta je tužba, nakon dvije godine opako su kažnjeni: postignut je dogovor da plate 2/3 vrijednosti, država povlači sve tužbe i usput im oprašta i legalizira ilegalno izgrađene 54 vile!

Takva je naša Država: stroga, ali pravedna!



Post je objavljen 25.10.2010. u 15:01 sati.