Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bozenakamenski

Marketing

Hrvatska i 2011.godina 3

Još malo o osobnoj godini broj 4.

Na razini pojedinca, u godini broj 4, život „tjera“ čovjeka da se pojačano skrbi o neophodnim, osnovnim potrebama svakodnevnog života – kao hrana, odjeća, obuća, stanovanje. Broj 4 ne donosi nužno neimaštinu i probleme s novcem, nego, ako se realizira pozitivno ( u prošlim postovima navela sam koje su osobine za to potrebne), donosi prilike i sposobnosti za povećanjem materijalnog obilja. No, stalno je prisutan osjećaj da je novaca premalo i posebnu pažnju financijama treba posvećivati cijele godine. Osim toga, broj 4 upozorava da trebamo znati svoje granice, kako bi ispravno koristili i vrijeme i raspoložive resurse. Također, puno rada ne donosi brzo i adekvatne nagrade, pa se traži velika strpljivost. Uz to, mogući su i problemi sa zdravljem, naročito tvrdim dijelovima tijela – sa zubima i kostima.
No, godina donosi prave prave prilike za polaganjem zdravih i sigurnih temelja za nadolazeće godine, pogodna je za sve aktivnosti kojima se postavljaju temelji za budućnost.
U tom smislu, 2011. godina je idealna godina za parlamentarne izbore, gdje uspostava nove vlasti predstavlja nove temelje, ili obnovu temelja, države – zajedničke kuće u kojoj živimo.
No, kao što sam navela u prošlom postu, godina je istovremeno, u tom smislu, nepovoljna i za HDZ i za SDP. Za obadvije stranke izbori u studenom su gotovo najlošija varijanta. Jedini mjeseci, numerološki gledano, koji bi za ove stranke bili relativno dobri da se u njima održe izbori, su mjeseci u broju 1, siječanj i listopad, i lipanj, koji im je u broju 6 i donosi izvjesnu ravnotežu, a i pogodan je za poslove koji traže povećanu odgovornost. A od utjecaja su i osobni brojevi vodećih ljudi stranaka, pa se možda time pozabavim u jednom od sljedećih postova. Bilo bi također zanimljivo vidjeti kako sljedeća godina, kao izborna godina, odgovara manjim strankama.

Što su, na razini države, temeljne životne potrebe koje će se nužno trebati rješavati sljedeće godine? Uz temelje državnosti, a to je uspostava nove vlasti, kao rezultat provedenih izbora, to su, u gospodarskom smislu, temeljne, osnovne gospodarske grane, industrija – i to teška ( npr. brodogradnja), građevinarstvo – naročito niskogradnja, ceste i željeznica,i poljoprivreda – ne prerađivačka, nego osnovna. Godina je , da upotrijebim socijalističku terminologiju, za bazu a ne nadgradnju. Velika većina novca trebala bi ići u ove sektore, jer je to jedini ispravan način da se godina odradi pozitivno. Sva „nadgradnja“ – kultura, umjetnost, trgovina, zdravstvo, turizam, čak i socijala i obrazovanje – morali bi pristati na štednju u korist temeljnih grana proizvodnje. Ovakva drastična štednja u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima potreba je godine u broju 4.
U ovom kontekstu gledano, aktivnosti sindikata zaposlenih u državnim službama su, naročito ako misle nastaviti i sljedeće godine, direktno uperene protiv interesa države, i, u krajnjoj konzekvenci, i protiv interesa samih državnih službenika. Jer stavljanje svojih interesa na čekanje u cilju općeg boljitka u državi, pozitivno će im se vratiti već sljedeće, 2012. godine, koja će za Hrvatsku biti u broju 5, i to će biti jedna sasvim druga priča.
Kako bi država godinu odradila što pozitivnije, planove, i to što detaljnije, za sve važnije aktivnosti trebala bi donijeti već ove godine, kako se sljedeće godine ne bi gubilo vrijeme. To se odnosi naročito na financije, jer bez obzira koliko se novaca osigura, stalno će ga biti premalo. To se, naravno, odnosi na svaku godinu, ali će sljedeće godine biti puno intenzivnije i frustrirajuće. Što će se sljedeća godina pozitivnije odraditi, postavit će se bolji temelji za nadolazeće godine, i zato se isplati potruditi.
Sklonost bolestima tvrdih dijelova tijela na osobnom nivou, na nivou države trebalo bi shvatiti kao upozorenje da se posebna pažnja posveti stanju cesta i puteva, željezničkih tračnica i vlakova, plovnih puteva i plovila, jer su moguće veće nesreće. Mogući su i potresi – rušenja temelja kuća kao negativna realizacija broja 4.
Život pod brojem 4 je težak, pa su neophodno potrebni strpljivost, spremnost za odricanje, odgovornost i dobra organiziranost. I stalno treba imati na umu da se sve na svijetu odigrava u ciklusima, da se sve mijenja i ima svoj kraj – pa tako i godina u broju 4.






Post je objavljen 22.10.2010. u 15:48 sati.