Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

10. obljetnica RACVIAC-a

Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić sastao se u srijedu uoči obilježavanja 10. godišnjice osnivanja Centra za sigurnosnu suradnju u Rakitju s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem i s njime razgovarao o obrambenoj suradnji dviju zemalja te nastavku puta Bosne i Hercegovine prema NATO-u, priopćeno je iz MORH-a.






Ministar Vukelić rekao je kako je bilateralna suradnja na obrambenom planu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobra, a s obzirom na njezin sve veći opseg istaknuo je očekivanje kako će se uskoro potpisati i Sporazum o obrambenoj suradnji između dviju zemalja. Taj sporazum trebao bi zamijeniti Memorandum o razumijevanju koji su ministarstva obrane potpisala 2006., dodaje se u priopćenju. Ministri Vukelić i Cikotić razgovarali su i o mogućoj suradnji na planu zajedničkog doprinosa zemalja članica Američko-Jadranske povelje - A5 (SAD, Hrvatska, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora) u obuci afganistanskih snaga sigurnosti u sklopu operacije ISAF-a. Bio bi to doprinos misiji ISAF-a, obukom Afganistanske narodne armije, te doprinos regionalnoj suradnji, zaključili su ministri Vukelić i Cikotić. Crnogorski ministar obrane Boro Vučinić rekaoao je kako je Crna Gora veoma posvećena sudjelovanju u regionalnim inicijativama, pa tako i u RACVIAC-u, kao jednoj od najboljih inicijativa, te će i u buduće pokušavati dati svoj najveći doprinos njegovu kvalitetnom funkcioniranju. Potvrda našega opredjeljenja za suradnju na ovim prostorima očituje se i u spremnosti nekoliko naših zemalja da ponude nešto što je donedavno vjerojatno bilo nezamislivo: da snažnije sudjelujemo preko zajedničkih timova u izgradnji globalnoga mira i sigurnosti", rekao je crnogorski ministar nakon svečanosti obilježavanja desete godišnjice RACVIAC-a. Danas smo nastavili prije započete razgovore, o mogućem združenom timu Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, koji bi sudjelovao u budućem angažmanu u sklopu međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF), kazao je on.

Crnoj Gori članstvo u NATO-u strateški je cilj, a već sudjeluje s postrojbom od oko 30 vojnika u ISAF-u.
Ovo bi mogla biti dobra poruka da mi s ovih prostora možemo biti izvoznici mira, rekao je i dodao kako se zemlje s ovih prostora najbolje razumiju na području obrane i na njemu uspostavljaju najbolje međusobne veze.



Post je objavljen 21.10.2010. u 18:06 sati.