Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Medvedev pristao sudjelovati na summitu NATO-Rusija u Lisabonu

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je u Deauvilleu da će sudjelovati na susretu na vrhu između NATO-a i Rusije u Lisabonu 20. studenoga, ali i da Rusija želi znati više pojedinosti o ponudi suradnje u uspostavi proturaketnoga štita.







Ruski predsjednik je to izjavio nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. Čelnici zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza koji će se 19. i 20. studenoga sastati u Lisabonu, pozvali su ruskog kolegu na susret na vrhu NATO-Rusija.
Mislim da će to omogućiti pravedan dogovor i razvoj općeg dijaloga NATO-a i Rusije, istaknuo je Medvedev na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji triju čelnika.
Na summitu će se razgovarati o NATO-ovu prijedlogu o proturaketnom štitu koji Rusija kritizira.
Zemlje NATO-a trebaju u Lisabonu dati zeleno svjetlo uspostavi proturaketnog sustava za zaštitu europskog teritorija i stanovnika, nudeći Rusiji da u njemu surađuje. Medvedev je Sarkozyju i Angeli Merkel rekao da je Rusija otvorena za suradnju u pogledu proturaketne obrane, ali da mora znati više podataka.
Mi sada procjenjujemo taj prijedlog, ali ja mislim da NATO mora razumjeti u kojem će se obliku Rusija priključiti sustavu, što će to donijeti, na koji način će sporazum biti ostvaren i kako će se nastaviti proces..., rekao je Medvedev.
Rusija je bila oprezna u pogledu američke ponude da surađuje u proturaketnoj obrani, ističući da želi veće pravo u odlučivanju i procjenjivanju raketne prijetnje i planiranju odgovora. Nicolas Sarkozy ponovio je da Francuska ne kani odustati od nuklearnog odvraćanja, a Njemačka misli da se ta vrsta oružja može ukinuti zahvaljujući sustavima proturaketne obrane.


Post je objavljen 19.10.2010. u 16:19 sati.